Kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo je Emilija Stojmenova Duh

Slovenija 12. Maj. 202218:34 > 13. Maj. 2022 12:505 komentarjev
Delite:
Emilija Stojmenova Duh
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je po seji sveta stranke razkril, da bo kandidatka za ministrico za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Ta je na državnozborskih volitvah kandidirala na listi Socialnih demokratov, v torek pa je iz SD izstopila. Kot ministrica bo torej sodila v kvoto Gibanja Svoboda.

Najverjetnejši mandatar Robert Golob je sporočil, da naj bi ministrstvo za digitalno preobrazbo vodila Emilija Stojmenova Duh. Ta je sicer na državnozborskih volitvah kandidirala v Mariboru na listi Socialnih demokratov, a je po Golobovih besedah iz stranke izstopila, zato bo zasedla ministrski položaj iz kvote Gibanja Svoboda.  V to kvoto bo sodilo tudi ministrstvo za kmetijstvo, vendar pa Golob tega, kdo bo stopil na njegovo čelo, danes še ni razkril. Povedal je le, da naj bi bila to strokovnjakinja s področja kmetijstva, čakajo pa še na njeno dokončno soglasje. Glede koalicijske pogodbe je dejal, da bo ta predvidoma podpisana 22. maja, parafirana pa že ta vikend.

Do ponedeljka Golob pričakuje tudi manjkajoča imena ministrskih kandidatov iz vrst SD in Levice. Socialni demokrati namreč še niso sporočili, kdo iz njihovih vrst naj bi vodil ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj, Levica pa je še skrivnostna glede prihodnjih ministrov za kulturo ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Koordinator Levice Luka Mesec je v sredo zanikal, da bi njihovi molčečnosti botrovala kakršna koli nesoglasja v stranki, temveč je kot razlog navedel željo, da kandidata najprej potrdijo organi stranke. Po naših informacijah je tako rekoč že dorečeno, da bo vodenje kulturnega ministrstva prevzela namestnica koordinatorja Levice Asta Vrečko. Kot možnega kandidata za ministra za delo pa naši viri omenjajo sekretarja poslanske skupine Levica in enega osrednjih pogajalcev te stranke pri pripravi koalicijske pogodbe Mateja Kolenca.

Stojmenova Duh je za N1 povedala, da  je iz SD izstopila v torek. Kot razlog za takšno odločitev je navedla razhajanje v nekaterih pogledih in v pristopih na reševanje problemov. “Vztrajanje v stranki bi bilo neiskreno do vseh vpletenih, zato je bil moj izstop edini korekten korak,” je dejala. Bolj konkretna ni želela biti, saj so se, kot je poudarila, v SD pogovorili in si zaželeli srečo.

Odločno je zanikala, da bi izstopila zato, ker ji Socialni demokrati niso ponudili ministrskega položaja. Povedala nam je še, da je izstopila prej, kot je prišlo do dogovora z Gibanjem Svoboda o njeni kandidaturi za ministrico. “V Gibanju Svoboda so me prepoznali kot osebo, ki bi lahko pomagala pri učinkoviti in uspešni digitalni preobrazbi, za kar sem jim hvaležna,” je dodala.

Emilija Stojmenova Duh pričakuje, da bo nova vlada izpeljala učinkovito digitalno preobrazbo celotne družbe, torej tako gospodarstva kot javne uprave, zdravstva … “Želim, da bomo v kar največji meri uspešni povsod, kjer smo doslej zaostajali oziroma imeli veliko težav,” je še dejala za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar