Za nesrečo, ki je ohromila primorko, kriv voznik, ki je pijan vozil za rešilcem

Slovenija 09. Avg 202415:08 > 22:47 4 komentarji
Promet
Foto: N1

Po do sedaj znanih informacijah se je prometna nesreča, ki je še dodatno upočasnila dolgo kolono avtomobilov na primorski avtocesti, zgodila zaradi voznika kombija, ki je vozil za reševalnim vozilom na nujni vožnji po reševalnem pasu. Zaradi neprilagojene hitrosti je trčil v dva avta na prehitevalnem pasu, preizkus alkoholiziranosti pa je pokazal, da je moški vozil pod vplivom alkohola.

Po primorski avtocesti se je kolona proti Ljubljani vila vse od dopoldneva, nato pa se je stanje še dodatno zaostrilo, ko se je nekaj po 18. uri med Logatcem in Vrhniko zgodila prometna nesreča.

Kot so za N1 pojasnili na Policijski upravi Ljubljana, je voznik kombija, ki je vozil za reševalnim vozilom na nujni vožnji po reševalnem pasu, zaradi neprilagojene hitrosti trčil v dva avta na prehitevalnem pasu.

Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je moški vozil pod vplivom alkohola, policisti so namreč namerili 0.66mg/l alkohola v litru izdihanega zraka in mu odredili strokovni pregled. “V prometni nesreči ni bil nihče poškodovan, prav tako ni bilo v nesreči udeleženo vozilo na nujni vožnji,” so dodali.

Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja nevarne vožnje, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo. Kljub temu da so posledice nesreče kmalu odstranili, je gneča vztrajala do poznih večernih ur.

Reševalni pas ponesrečencem možnost preživetja poveča za 40 odstotkov

Policija opozarja, da se zaradi vedno bolj gostega prometa na naših cestah povečujejo možnosti za nastanek prometnih nesreč, ki povzročajo zastoje v prometu, poškodbe ljudi in infrastrukture ter smrtne žrtve.

“Posledice nesreč so lahko še hujše, če intervencijska vozila ne morejo dostopati do lokacije nesreče,” so znova poudarili in voznike prosili, naj v zastojih vedno ustvarijo reševalni pas, ki ponesrečencem možnost preživetja poveča tudi do 40 odstotkov. “Ta dolžnost velja vedno, ko se promet zaradi različnih vzrokov ustavi. Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.”

reševalni pas
Javna agencija RS za varnost prometa

Ob današnji prometni nesreči na primorski avtocesti so opozorili, da je reševalni pas namenjen samo vozilom na nujni vožnji in poudarili, da neodgovorna in nevarna vožnja udeležence v prometu še dodatno ogroža.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje