Karl Erjavec spremenil načrt. Stranko namerava ustanoviti že novembra

Slovenija 27. Sep 202419:05 0 komentarjev
Karl Erjavec
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nekdanji dolgoletni prvak Desusa in večkratni minister Karl Erjavec je poleti napovedal, da bo najprej ustanovil društvo, ki se bo v začetku prihodnjega leta preoblikovalo v stranko. Zdaj si je premislil. Kot pravi, bo oblikovanje društva preskočil in že v drugi polovici novembra ustanovil stranko. Kdo se mu bo pri tem projektu pridružil, še vedno ne želi razkriti.

Nekdanji dolgoletni minister in prvak Desusa Karl Erjavec je po neuspelem poskusu, da bi s koalicijo KUL zrušil tretjo vlado Janeza Janše in zasedel premiersko mesto, marca 2021 odstopil s čela Desusa, izstopil iz stranke in zapustil politiko. Julija letos pa je sporočil, da se v politiko vrača. Tedaj je napovedal, da bo najprej ustanovil društvo Zbor za prihodnost Slovenije, ki naj bi se v začetku prihodnjega leta preoblikovalo v stranko.

Sedaj je načrte nekoliko spremenil. Kot je dejal za N1, društva ne bo ustanavljal, temveč namerava skupaj s somišljeniki že novembra letos ustanoviti stranko. Po Erjavčevih besedah se je danes sestala ožja skupina bodoče stranke, določene aktivnosti, da bi se datum ustanovitve stranke in datum njene registracije čim bolj pokrivala, pa so že stekle. Kdo od prepoznavnih obrazov bo še vstopil vanjo, Erjavec še vedno ne želi razkriti. “Pogovori potekajo z nekdanjimi ministri in ministricami iz različnih preteklih vlad. Nekateri so se že zavezali, da bodo sodelovali v stranki, drugi naj bi se dokončno odločili do konca oktobra,” je navedel.

Zanikal je, da bi se o novem projektu posvetoval z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, s katerim sta pred državnozborskimi volitvami leta 2018 podpisala sporazum o oblikovanju levega političnega bloka. “Z vidnimi politiki o projektu nisem govoril, ne z aktualnimi in ne s preteklimi, razen z nekaterimi bivšimi ministri, ki pa jih javnost predvsem ceni kot strokovnjake,” je navedel bivši prvak Desusa.

“Ne dvomim, da bomo prišli v državni zbor”

Njegovih nekdanjih strankarskih kolegov pri projektu za zdaj ni zraven, bodo pa po Erjavčevih besedah lahko vstopili v stranko, če bodo to želeli. “Gre za povsem novo zgodbo. To ne bo stranka Karla Erjavca ali novi Desus, temveč sredinska stranka. V projekt se vključujejo ljudje, ki imajo določene politične izkušnje in želijo, da povrnemo zaupanje v institucije, v politiko, v državo,” je dejal. Prepričan je, da stranke novih obrazov ne prinašajo želenih rezultatov in da je mogoče resno politiko, ki ji bodo ljudje zaupali, graditi zgolj z ljudmi, ki imajo že nekaj političnih izkušenj in so že zasedali funkcije. “Jih pa ne smejo obremenjevati afere,” je dodal Erjavec.

Program bodoče stranke bo po njegovih besedah temeljil na štirih stebrih. Kot prvega je navedel solidarnost in posebej izpostavil skrb za upokojence, zdravstvo in šolstvo. Nato je naštel varnost, ki vključuje tudi migracije, gospodarstvo in kmetijstvo ter podnebno politiko in prihodnost. Na vprašanje, zakaj hitijo z ustanavljanjem nove stranke, saj vsaj za zdaj predčasnih volitev ni na obzorju, je Erjavec odgovoril, da se na to, ali bodo predčasne volitve ali ne, ne ozirajo. “Že za postavitev trdne hiše rabiš eno leto, kaj šele za postavitev stabilne stranke, ki ne bo zdržala le en mandat,” je dodal.

Erjavec, ki se je sicer v preteklosti večkrat pokazal kot prekaljen politik, v tekmi z Aleksandro Pivec za vodenje Desusa in pri projektu rušenja tretje Janševe vlade pa je njegov politični instinkt zatajil, je tokrat zopet optimističen. “V to, da bomo prišli v državni zbor, sploh ne dvomim,” nam je dejal.

Koalicija KUL
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

S čim bi lahko stranka prepričala volilce?

In s čim bi lahko on in njegova nova stranka prepričala volilce, smo ga vprašali. “Ljudje so zaskrbljeni zaradi tega, kar se dogaja. Sam sem se za štiri leta umaknil iz politike in nisem mislil, da se bom vanjo kdaj vrnil. Toda ljudje potrebujejo zaupanje v politiko, to pa jim lahko dajo zgolj tisti, ki politiko razumejo,” je odgovoril Erjavec.

Bi lahko njegovo vračanje v politiko razumeli tudi kot maščevanje aktualni oblasti, ker ga ni postavila na veleposlaniško mesto v Alžiru? Kot je znano, je Erjavca to mesto zanimalo in se je o njem s predstavniki vlade že pogovarjal. A naj bi njegov odhod v Alžirijo na koncu preprečil premier Robert Golob – menda po nasvetu svojih najtesnejših sodelavcev.

V zadnjih dneh se je sicer v diplomatskih krogih pojavilo ugibanje, ali se Erjavcu obeta veleposlaniško mesto v Budimpešti. Tega položaja namreč med septembra razpisanimi veleposlaniškimi mesti ni bilo, iz česar je mogoče sklepati, da ga vladajoči čuvajo za nekoga iz političnih vrst. A Erjavec pravi, da ga diplomacija ne zanima več. “Če bi me poslali v Alžirijo, bi pač šel, ker me niso, ostajam v Sloveniji. Pri ustanavljanju stranke pa ne gre za maščevanje, ker nisem zasedel veleposlaniškega položaja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!