Katere dejavnosti lahko najstniki obiskujejo brez PCT in kaj je z veroukom?

Koronavirus 17. Sep 202106:00 > 13:42 0 komentarjev
NOGOMET
Žiga Živulović, Bobo

Vladni odlok o pogoju PCT je povzročil kar nekaj nejasnosti. Med njimi tudi to, katere obšolske dejavnosti lahko brez PCT obiskujejo najstniki, stari od 12 do 18 let. Kot pojasnjujejo na ministrstvih, test za samotestiranje zadošča za obisk športnih treningov in javne glasbene šole, ne pa tudi za dejavnosti pri zasebnikih. Za obisk jezikovnega ali slikarskega tečaja potrebujejo plačljivi hitri antigenski test, ki velja 48 ur. Nejasno pa ostaja, kam spada verouk.

Za učence 7., 8. in 9. razreda osnovne šole ter dijake je v vladnem odloku, ki zapoveduje pogoj PCT tako rekoč povsod v javnem življenju, predvideno prostovoljno samotestiranje. Paket petih testov brezplačno dobijo v lekarnah, samotestiranje poteka enkrat na teden in se opravi v domačem okolju, je zapisano v odloku.

Vlada je sprejela nov odlok, ki bo veljal od sobote, 17. septembra. Starostna meja, za katero pogoj PCT ni potreben, se po novem z 12 dviguje na 15 let.

Samotestiranje zadošča za vse obšolske dejavnosti, ki se v popoldanskem času odvijajo v prostorih šole.

Odlok določa tudi, da je za osebe, stare od 12 do 18 let, samotestiranje zadosten pogoj “za udeležbo v športnih programih in športnorekreativnih dejavnostih”. Kot so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, lahko samotestirani najstniki obiskujejo športne treninge, pa tudi na primer fitnes.

Samotestiranje je dovolj tudi za obisk glasbene šole, ki izvaja javno veljavni program in je vpisana v razvid.

Ne velja pa enako za dejavnosti pri zasebnikih. Za obisk slikarskega tečaja, zasebne glasbene ali jezikovne šole morajo najstniki, stari od 12 do 18 let, izpolnjevati pogoj PCT. Če niso cepljeni oziroma niso v zadnjega pol leta preboleli covida-19, potrebujejo plačljivi hitri antigenski test, ki velja 48 ur.

Ali za verouk zadošča samotestiranje?

Nejasno pa ostaja, kam spada verouk. Z ministrstev za izobraževanje, kulturo in zdravje, ki so pristojna za to področje, so nam odgovorili, da zadevo še preverjajo.

Katoliška cerkev (RKC) pa odlok na svoji spletni strani razlaga tako, da za obisk verouka zadošča samotestiranje, podobno kot velja v šoli. Kot nam je povedal predstavnik RKC Tadej Strehovec, za zdaj od vlade niso dobili drugačnih navodil oziroma tolmačenja odloka. “Za zdaj odlok razumemo tako. Tudi mi še poizvedujemo pri NIJZ in ministrstvu za zdravje. Če nam bodo poslali drugačna navodila, jih bomo upoštevali,” je povedal Strehovec.

V odloku je zapisano, da pogoja PCT ni treba izpolnjevati otrokom, mlajšim od 12 let. To ne vključuje dvanajstletnikov. Povedano drugače, od dneva, ko praznujejo 12. rojstni dan, morajo otroci izpolnjevati pogoj PCT.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!