Kateri bodo ključni cilji slovenskega predsedovanja Varnostnemu svetu ZN?

Slovenija 28. Avg 202418:49 0 komentarjev
Varnostni svet ZN
PROFIMEDIA

1. septembra bo Slovenija začela enomesečno predsedovanje Varnostnemu svetu ZN, ki sovpada tudi z letno razpravo svetovnih voditeljev na Generalni skupščini ZN. Na zunanjem ministrstvu naj bi želeli predsedovanje izkoristiti za usmerjanje razprav k miru, prihodnosti in večji učinkovitosti Varnostnega sveta glede odprtih konfliktov.

Slovenija bo 1. septembra za en mesec prevzela predsedovanje Varnostnemu svetu ZN. Na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je mogoče slišati, da je to za našo državo, ki je z začetkom letošnjega leta za dve leti postala tudi nestalna članica Varnostnega sveta, pomembna naloga, saj se bo slovensko predsedovanje odvilo prav v mesecu, ko je na sporedu tudi razprava svetovnih voditeljev na Generalni skupščini ZN.

Uradno se bo slovensko predsedovanje tej pomembni instituciji začelo sicer 3. septembra z delovnim zajtrkom, ki ga bo gostil posebni predstavnik Slovenije v Varnostnem svetu Samuel Žbogar. Zajtrku bodo sledile konzultacije o mesečnem programu dela, kjer bodo tudi uradno določene prioritete predsedovanja naše države.

“To je najbolj častno predsedovanje, saj poteka med visokim zasedanjem Generalne skupščine, ko so v mestu vsi voditelji držav. Na podlagi izkušenj osmih mesecev članstva vidimo kot največji problem polarizacijo Varnostnega v času, ko je po svetu največ oboroženih spopadov po drugi svetovni vojni. Lani je bilo največje število civilnih žrtev spopadov, veliko je kršitev ustanovne listine ZN, resolucij, sankcij,” je položaj opisal veleposlanik Žbogar.

Samuel Žbogar
Foto: UN Photo

Slovenija se že več mesecev intenzivno pripravlja na začetek predsedovanja Varnostnemu svetu, naše poslanstvo bo zagotavljanje miru in varnosti, svoje naloge pa bo naša država opravljala po načelih učinkovitosti, transparentnosti in spoštljivosti, pravijo naši sogovorniki z ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

Eden od ključnih dogodkov slovenskega predsedovanja bo odprta razprava na najvišji ravni z naslovom Voditeljstvo za mir, ki jo bo 25. septembra vodil premier Robert Golob. Kot je pred dnevi za STA dejal Žbogar, si želi naša država to razpravo usmeriti v samoizpraševanje Varnostnega sveta o njegovi relevantnosti v času, ko gre svet v napačno smer.

Tako bodo v ospredju izhodišča trije veliki svetovni konflikti – v Ukrajini, Gazi in Sudanu – v katerih Varnostni svet ne igra takšne vloge, kot bi jo moral.

Na zunanjem ministrstvu naj bi si želeli, da bi bila debata čim bolj odprta in da se ne bi osredotočila zgolj na eno samo vojno žarišče. Želijo si namreč enake obravnave vseh vojnih žarišč, omenjena naj bi služila zgolj za izhodišča za nadaljnji razmislek o širši vlogi Varnostnega sveta.

“Živimo v svetu, ki je močno razdeljen, v svetu, ki ima več kot 50 oboroženih konfliktov. Zato želimo nasloviti predvsem to, kaj lahko Varnostni svet naredi več za ustavitev vojn, za zaščito civilistov in za humanitarno pomoč. Pričakujemo zelo intenziven mesec s številnimi razpravami,” je v izjavi za medije pred začetkom slovenskega predsedovanja izpostavila zunanja ministrica Tanja Fajon.

Tanja Fajon, varnostni svet ZN
Foto: PROIFIMEDIA

Fajon je ob tem izpostavila še dve pomembni razpravi, na katerih bo tudi sama sodelovala. To sta razpravi o Afganistanu glede zaščite žensk in deklic ter o nezakonitih izraelskih naselbinah na Zahodnem bregu. Za zaprtimi vrati pa se bo srečala tudi z voditelji Arabske lige, s katerimi bo govorila predvsem o stanju v Gazi in njeni povojni obnovi.

“Slovenija ima priložnost, da kot predsedujoča država skuša čim bolj zbližati in usmerjati različna stališča. To pa bo počela na podlagi mednarodnega prava, listine Združenih narodov in pa tudi tega, kakšna je lahko vloga Varnostnega sveta v prihodnosti,” je še dodala zunanja ministrica.

Je pa mogoče v vrhu zunanjega ministrstva slišati tudi nekaj negodovanja oziroma kritik na račun delovanja oziroma učinkovitosti Varnostnega sveta glede številnih odprtih konfliktov. Nekateri naši sogovorniki ocenjujejo, da se Varnostni svet zadnje časa ukvarja več s humanitarnimi zadevami kot pa prizadevanji za mir.

Tako bo velik del slovenskega predsedovanja tej svetovni instituciji namenjen tudi razpravi o prihodnosti Varnostnega sveta, kako bi ta lahko postal bolj učinkovit pri sprejemanju odločitev in izvajanja resolucij.

Ministrica za zunanje zadeve Fajon je glede teh navedb dejala, da se bo Slovenija v času predsedovanja skušala čim bolj posvetiti učinkovitosti delovanja Varnostnega sveta, predvsem skozi prizmo tega, kakšno vlogo ima Varnostni svet danes in kaj se lahko v njegovem delovanju v prihodnosti še izboljša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!