Obvezno testiranje brezplačno, v šolsko leto s pogojem PCT

Koronavirus 20. Avg 202112:55 > 13. Sep 2021 14:54 0 komentarjev
testiranje na okužbo s covidom-19
Žiga Živulović jr./BOBO

Do danes smo čakali, da bi dobili odgovore, kaj se glede testiranja spreminja s 23. avgustom. A je izkupiček boren. Hitri testi ostajajo brezplačni za dejavnosti, v katerih je testiranje obvezno. Kako se bo saga okoli testiranja razvila, naj bi bilo znano 6. septembra.

Vlada je na današnji seji razpravljala o testiranjih na okužbo s koronavirusom. S prihodnjim tednom namreč ukinja brezplačno testiranje, a to ostaja obvezno za številne dejavnosti. Mnenja so se kresala predvsem okoli tega, kdo bo kril stroške.

Razmere je zaostrilo tudi prihajajoče šolsko leto: sindikalisti so v primeru plačljivega testiranja grozili s stavko, ministrstvi za zdravje in izobraževanje sta predlagali odstop od pogoja PCT v šolah in samotestiranje, vodja strokovne skupine Bojana Beović pa pravi, da bo septembra pogoj PCT v šolah veljal.

Obvezno testiranje ostaja brezplačno

Testiranje bo za zaposlene v panogah, kjer je obvezno testiranje določila vlada, ostalo brezplačno, je povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Gre za zaposlene v zdravstvu, socialnovarstvenih zavodih, vzgoji in izobraževanju, vključno z visokošolskimi zavodi, zaposlene v storitvah ali prodaji blaga, izvajalce prireditev in izvajalce vzgoje ter izobraževanja na verskem področju. Zaposleni bodo morali na točki za testiranje predložiti dokazilo, da so zaposleni na delovnem mestu ali pri delodajalcu, za katerega je vlada odredila obvezno tedensko testiranje.

Kjer je testiranje obvezno za zaposlene, se bodo morali ti testirati enkrat tedensko. Še naprej pa bo za tiste osebe, ki niso prebolevniki in cepljeni, ostala 48-urna veljavnosti hitrih antigenskih testov za obisk kulturnih prireditev, gostinskih lokalov in prestop meje.

Minister je pojasnil, da je glavna razlika v tem, da gre pri testiranju zaposlenih za presejalni program in da trenutno stroka ocenjuje, da je tedensko testiranje dovolj za odkrivanje okuženih. Poleg tega naj bi mu strokovnjaki povedali, da so delovna okolja nekakšni mehurčki oziroma konstantno okolje, kjer so interakcije med ljudmi stalne in končne. Nasprotno pa v gostinstvu prihaja do stalne menjave stikov med ljudmi, je razložil minister. Če se bo epidemija stopnjevala, bo, tako minister, frekvenco obveznih testov mogoče povečati.

Izjema ostajajo cepljeni in prebolevniki. Poklukar je ponovil, da se mora oseba, ki dobi simptome okužbe, obrniti na osebnega zdravnika in opraviti PCR-test.

Izdaja testov za učence in dijake še ni dorečena

Brezplačno bo tudi samotestiranje šolarjev, ki se bodo testirali doma. Kako bo potekala izdaja testov v lekarnah, še ni dorečeno, saj še ni razvit informacijski sistem. Predvidoma jih bodo prevzeli v lekarnah z dijaško ali študentsko izkaznico.

V ponedeljek se začenja jesenski del mature. Svetovalna skupina priporoča, da se bo ta izvedla tako kot spomladi.

Kaj bo s samotestiranjem učiteljev?

Učitelji se bodo ta in naslednji teden še testirali s hitrimi testi, je dejal minister Poklukar. Usklajevanja o tem, kako bodo zadeve potekale po 5. septembru, še potekajo.

Minister je dejal, da je potek testiranja odvisen tudi od tega, ali bo na voljo dovolj testov za samotestiranje. Ko bo teh dovolj, jih bo mogoče uporabljati širše, je dodal. Poudaril je, da se bo s samotestiranjem razbremenilo zdravstvo, s tem pa se zmanjšajo tudi stroški. Se bodo tudi zaposleni samotestirali doma? Minister je odgovoril, da je treba pri tem upoštevati zakonodajo o varstvu in zdravju pri delu. Kje bo potekalo testiranje, bo tako odločil delodajalec.

Ali je ukrep dorečen s svetovalno skupino? Minister odgovarja, da so se pri ukrepu zgledovali po tujini. Pravi, da razprava z vodjo svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Matejo Logar, vodjo svetovalne skupine za cepljenje Bojano Beović in direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanom Krekom poteka, stvari niso dorečene.

Točk, ki opravljajo hitre teste na okužbo s koronavirusom, za zdaj ne bodo zapirali. V veljavi namreč ostaja pogoj PCT, za prehod meje ali obisk kulturnih prireditev se morajo prebivalci, ki niso cepljeni ali prebolevniki, testirati. Poklukar pa pričakuje, da se bo zmanjšalo število zaposlenih, ki bodo izvajali testiranje.

Novo šolsko leto: obvezen pogoj PCT, dijaki in učenci zadnje triade z maskami

Šolsko leto 2021/22 se začenja tam, kjer se je lansko končalo, je dejal Poklukar. Učenci zadnje triade in dijaki bodo morali nositi maske, potekalo bo tedensko prostovoljno testiranje, je dodal.

Tudi v prihodnjem letu ostajajo v veljavi štirje modeli, ki so jih na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pripravili že lani, je povedal državni sekretar Damir Orehovec. Novo šolsko leto se bo začelo po modelu B. “Za varno učno okolje bo treba dosledno upoštevati higienske ukrepe nošenja mask, redno prezračevanje in upoštevanje pogoja PCT,” je dejal.

Vlada je namreč določila, da bodo morali biti prihodnji teden vsi, ki bodo vstopali v šolske prostore, izpolnjevati pogoj PCT.  Izpolnjevanje mora preveriti ravnatelj ali direktor, ki lahko za to tudi koga pooblasti, je dejal državni sekretar.

Ali morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi starši, ki pridejo po otroka? Ne, je pa priporočljiv, sta odgovorila minister in državni sekretar.

Odgovora na to, kako postopati, če zaposleni v vzgoji in izobraževanju dokazila ne želijo pokazati, državni sekretar ni podal. Kasneje je dejal, da so zakonske možnosti za ukrepanje. O tem smo pisali tudi v prispevku Novi zapleti glede PCT: kdo pripravlja odlok in kdo bo skeniral kode?

Vlada je na dopisni seji podaljšala omejitev zbiranja ljudi, omejitve na državnih mejah in obvezno namestitev razpršilnikov. Sprejela je tudi nov odlok glede gospodarskih storitev, ki določa obveznost pogoja PCT. Podaljšala je tudi omejitve glede kulturnih prireditev, po novem se bodo morali testirati tudi tisti, ki sodelujejo na prireditvi in prihajajo v stik s potrošniki.

Poklukar: Četrti val bo močen

Koronavirus nam je korenito spremenil življenje, je povedal Poklukar. V domovih za starejše težjih potekov bolezni ne zaznavajo, je povedal minister. V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana se zdravijo trije covidni bolniki, ki so cepljeni, a nihče med njimi ni imel težjega poteka bolezni.

“Jasno je, da bo četrti val močen,” je poudaril in dodal, da smo že v fazi rasti okuženih. Zaradi nalezljivosti delte bo jeseni praktično vsak v stiku z okuženim, je povedal minister. Pričakovati je, da se bodo intenzivni oddelki zapolnili do konca. “Tega se v zdravstvu najbolj bojimo. Da bomo lahko obvladovali razmere v bolnišnicah, bomo morali ponovno uvajati nepriljubljene ukrepe,” je dejal.

Povedal je, da se psihološka teža četrtega vala že čuti, in navedel, da se med zaposlenimi v zdravstvu čuti nemoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!