Katič o poročilu o Litijski: Takšnega primera v življenju še nisem imela

Slovenija 27. Jun 202421:02 18 komentarjev
Andreja Katič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Pravosodna ministrica Andreja Katič je v kabinet premierja Roberta Goloba poslala revizijsko poročilo o nakupu stavbe na Litijski. Poročilo je v javnosti dvignilo veliko prahu, saj premierju Golobu, finančnemu ministru Klemnu Boštjančiču in nekdanji pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan očita nezakonito prerazporeditev proračunskih sredstev za nakup stavbe na Litijski. Ministrica Katič je za N1 poudarila, da vodja službe za notranjo revizijo na pravosodnem ministrstvu Suzana Hötzl vsem revidiranim ni dala možnosti za podajo pripomb na osnutek poročila. Dokument, ki ji ga je predala revizorka, zame zato ni končno poročilo, je poudarila Katič in dodala, da se bo s sodelavci pogovorila, ali bo naročila tudi izvedbo zunanje revizije nakupa Litijske.

Predsednik vlade Robert Golob je ob robu vrha EU v Bruslju poudaril, da revizijskega poročila, za katero je njegov kabinet v sredo zaprosil kabinet pravosodne ministrice Andreje Katič, še ni prebral. Navedbe iz poročila, ki so jih objavili mediji, je zavrnil kot neresnične.

Kot je poudaril, na nobeni točki ni bil seznanjen s poslom Litijske, razen ko je vlada obravnavala zagotovitev sredstev za nakup. “Vlada se nikoli ne spušča v postopke na ministrstvu. Te so v domeni ministrstva in njihovih služb,” je dejal Golob in dodal, da je bil seznanjen zgolj z naslovom in kvadraturo stavbe na Litijski.

Da poročilo zelo močno obremenjuje nekdanjo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan, ministra za finance Klemna Boštjančiča in premierja Goloba, so v ponedeljek poročali na POP TV, kjer so dokument pridobili neuradno. Ena izmed ključnih ugotovitev revizorke je namreč, da so premier, finančni minister in bivša pravosodna ministrica za potrebe nakupa Litijske “nezakonito prerazporedili sredstva iz proračunske postavke”.

Premier Golob ne izključuje inšpekcijskega nadzora

Golob je poudaril, da ob informacijah, s katerimi razpolaga, “težko govori”, da gre za revizijsko poročilo, ki je nastalo skladno z zakonom o javnih financah ali standardi za izdelavo kakršnihkoli revizij. “A o tem bodo odločali tisti, ki so za to pristojni. Če se bo izkazalo, da te informacije držijo, bomo zahtevali, da urad za nadzor proračuna izpelje tudi inšpekcijski nadzor nad tem, kako je to poročilo nastalo,” je napovedal premier, ki je ministrico Katič že pozval, naj razčisti postopek nastanka poročila.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Pod revizijsko poročilo o nakupu Litijske se je podpisala vodja službe za notranjo revizijo na ministrstvu za pravosodje Suzana Hötzl. Katič je za N1 danes znova poudarila, da Hötzl vsem revidirancem ni dala možnosti za podajo pripomb na osnutek revizijskega poročila. “Jaz takšnega primera v svojem življenju še nisem imela,” je dejala Katič in dodala, da dokument, ki ji ga je posredovala revizorka, zanjo ni končno poročilo.

To pomeni, da bo pri javni objavi poročila, ki so jo na pravosodnem ministrstvu načrtovali v prihodnjih dneh, najverjetneje prišlo do zamika. “Na takšen način to zame ni končno poročilo. Za revizorko imam vprašanja, zakaj je tako ravnala in zakaj ni dala možnosti vsem, ki so omenjeni v poročilu, da se izrečejo. Ker je revizorka na dopustu, z njo ne morem komunicirati,” je poudarila ministrica.

Na vprašanje, zakaj se na ministrstvu niso odločili za izvedbo zunanje revizije, pa je Katič odgovorila, da ni bila obveščena o tem, da je postopke za najem zunanjega revizorja na ministrstvu sprožila njena predhodnica Dominika Švarc Pipan. “Postopek se je začel, sodelavec je celo informativno zbral različne ponudbe, potem pa je to ostalo v predalu,” je dejala Katič in dodala, da bo odločitev o tem, ali bo predlagala izvedbo zunanje revizije o Litijski, sprejela po pogovorih s sodelavci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje