Kdaj bi lahko tudi v trgovinah sneli maske?

Koronavirus 17. Mar 202211:36 > 12:11 12 komentarjev
maske v trgovinah
PROFIMEDIA

Število okužb v zadnjih tednih v Sloveniji spet narašča, a se razmere v bolnišnicah še naprej izboljšujejo. Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je dejala, da zaostritev ukrepov trenutno ni potrebna. Ko pa se bodo razmere dovolj izboljšale, bi lahko tudi v trgovinah bili brez mask, je napovedala.

Krivulja okužb s koronavirusom ponovno narašča – že tretji teden zapored. V ponedeljek smo na primer v Sloveniji potrdili 4.219 primerov oziroma kar 33 odstotkov več kot pred tednom dni. V državi je trenutno okuženih skoraj 30 tisoč ljudi, v nekaterih podjetjih pa imajo zaradi velikega števila odsotnih še vedno težave z organizacijo dela.

Infektologinja in vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je za N1 povedala, da lahko pričakujemo, da bo število okužb vsaj še naslednjih 14 dni ali tri tedne gotovo višje, približno 3.000 primerov na dan, morda tudi 5.000. “Kombinacija gre na račun tega, da smo sprostili ukrepe, da so sorazmerno nizke temperature in da se povečuje odstotek podrazličice omikrona BA.2, ki je še nekoliko bolj prenosljiva kakor primarna, torej različica BA.1,” je pojasnila vzroke za ponovno rast števila okuženih.

Kot je dejala, pritiska na bolnišnice ni, zato se število hospitaliziranih še naprej znižuje. “Tudi potek bolezni je pri večini sorazmerno blag. Seveda se pri tistih, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek, še vedno lahko razvije težji potek ali se poslabša osnovna bolezen, zaradi česar je potreben sprejem v bolnišnico,” je dejala. Dodala pa je, da prebolelost in cepljenje ščitita predvsem pred tem, da bi zboleli tako hudo, da bi bilo treba v bolnišnico.

Novih ukrepov za zdaj ne napoveduje

Na vprašanje, ali bi lahko zaradi ponovne rasti zaostrili ukrepe, ki so usmerjeni v zniževanje števila okuženih, pa je Logar odgovorila, da trenutno ne. “Če bi se začel kontinuiran porast sprejemov v bolnišnice, bi se gotovo pogovarjali o dodatnih ukrepih, predvsem gre za množične prireditve in večja zbiranja. To bi bilo tisto, kar bi bilo treba najprej regulirati,” je dejala.

Kdaj bi lahko v trgovinah sneli maske?

Zaradi izboljšanja epidemioloških razmer smo v Sloveniji sredi februarja večinoma opustili preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), odpravili karantene, v šolah so lahko učenci in učitelji brez mask. Te še naprej ostajajo obvezne v zaprtih prostorih, na primer v trgovinah. Pa bi lahko maske tudi tam kmalu sneli? Kot je dejala Logar, se o tem pogovarjajo. “V tej epidemiološki sliki maske v zaprtih prostorih še vedno ostajajo. Ko bomo pod 700 okužb v sedemdnevni pojavnosti, bi se lahko verjetno začeli pogovarjati, da maske v zaprtih prostorih in pri kratkotrajnih stikih niso potrebne,” je pojasnila. Za lažje razumevanje, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov danes znaša 2.361 in narašča.

Mateja Logar
Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenski strokovnjaki spremljajo tudi razmere v nekaterih drugih evropskih državah, kjer je podrazličica omikrona BA.2 bolj razširjena. Kot je dejala sogovornica, imata v naši soseščini precejšen porast števila okuženih Avstrija in Nemčija. V prejšnjih tednih so imeli različico BA.2 na Danskem in v Veliki Britaniji, kjer so potrdili nekaj več hospitalizacij kot pri različici BA.1, ni pa to bilo primerljivo z na primer hospitalizacijami pri različici delta, je pojasnila Logar.

Nas morajo nove različice skrbeti?

Iz Francije so sporočili, da so zaznali različico, pri kateri gre za kombinacijo delte in omikrona. Logar je odgovorila, da je podatkov za oceno še premalo, saj gre za sorazmerno nizko število. “Očitno se bodo nove različice še naprej pojavljale. Predvsem bi bila zaskrbljujoča kombinacija, ki bi združevala kužnost omikrona in prizadetost spodnjih dihal, ki smo jo opažali pri različicah delta ali alfa,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje