Kdaj je najbolje prodati rabljen avto?

Slovenija 07. Okt 202410:39 0 komentarjev
rabljen avto, prodaja, avtomobilski sejem
Foto: PROFIMEDIA

Na ugodno ceno pri prodaji avtomobila vpliva več dejavnikov: od prevoženih kilometrov do letnega časa. Kdaj prodati avto po mnenju strokovnjaka?

Ko prodajamo rabljeno vozilo, je za kupca eden pomembnih podatkov, koliko prevoženih kilometrov ima avto.

Nekako velja, da se avtomobili začnejo pogosteje kvariti po približno 200.000 prevoženih kilometrih, pri povprečno 20.000 prevoženih kilometrih na leto, torej pri starosti okoli 10 let, pišejo avtomobilistični portali.

Sicer pa je rabljen avto priporočljivo prodati pred večjimi servisi ali predvidenimi višjimi stroški popravila, pravi Peter Kavčič, urednik AMZS-jevega portala doberavto.si.

“Pomembno vlogo imajo tudi prevoženi kilometri. Meja, ko je smotrno razmišljati o prodaji, da za avto še vedno dobimo ugoden znesek, je po naši oceni pri okoli 120 tisoč prevoženih kilometrih. Naslednja meja je pri 180 tisoč kilometrih in nato pri 240 tisoč kilometrih. Ko ima avto enkrat več kot 300 tisoč prevoženih kilometrov, njegova tržna vrednost še bolj pade,” je razložil. Če pa je avto ustrezno vzdrževan, tudi več kot 300 tisoč prevoženih kilometrov ne predstavlja težave, da se z njim ne bi varno vozili še naprej, še pove Kavčič. Pri tem ustrezno vzdrževan avto pomeni, da ga vzdržujemo tako, kot predpisuje izdelovalec avtomobila.

Najboljši meseci za prodajo avtomobila

Kot Kavčič pojasni za portal Avto Magazin, na ugodno prodajo avtomobila vpliva več dejavnikov, poleg kilometraže recimo tudi čas v letu.

Najboljši meseci za prodajo avtomobila so po njegovih besedah marec, april in maj. Najslabši meseci za prodajo pa so julij, avgust in december.

“Opažamo, da se lepo vzdrževani avtomobili z urejeno servisno zgodovino in realnimi kilometri prodajo bistveno hitreje in tudi za bistveno višje zneske kot avtomobili s pomanjkljivo izpolnjenimi podatki,” pove Kavčič in doda, da Slovenci avtomobile povprečno menjamo po petih let starosti, se pa ta številka veča, kar pomeni, da se domači avtomobilski trg stara.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!