Kdaj morate v karanteno, če ste bili v stiku z okuženim

Koronavirus 04. Jan 202219:32 > 20:30 0 komentarjev
karantena
PROFIMEDIA

Srečali ste s prijateljem, ta pa je pozneje zbolel. Ali gre v tem primeru za visokorizični stik? Ali morate v karanteno? Odgovarjamo na najpogostejša vprašanja, kdaj morate po stiku z okuženo osebo v karanteno.

Če ste bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba, morate ostati v desetdnevni karanteni. S tem želijo pristojni preprečiti širjenje bolezni covid-19. Pri tem pa velja izjema, ko osebi ni treba v karanteno.

Komu ni treba v karanteno?

Izjemoma v karanteno ni treba le tistim, ki so dobili poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19. Torej osebe, ki so prejele tri odmerke cepiva (zadnji odmerek mora biti Pfizerjev oz. Modernin) ali so kot prvi odmerek prejele cepivo Janssen, kot poživitveni odmerek pa cepivo Pfizerja ali Moderne. Če ste torej cepljeni tudi s poživitvenim odmerkom in ste bili v stiku z okuženo osebo, vam v skladu s trenutno veljavnimi pravili ni treba v karanteno. Ker pa lahko tudi cepljeni zbolijo in razvijejo sicer blage simptome, je varneje, če se nekaj dni izogibate stikom in dosledno nosite masko.

Minister za zdravje Janez Poklukar pa je včeraj napovedal, da se tudi na področju karanten obetajo spremembe. Po novem bi bilo mogoče desetdnevno karanteno peti dan prekiniti z negativnim testom. Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović meni, da je karanteno v primeru omikrona smiselno in možno skrajšati, s čimer se je v oddaji 24UR ZVEČER strinjala tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Krajšo karanteno bi lahko uvedli že ta teden.

Idejo o skrajšanju karantene je pozdravil predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Želi si, da bi bili karantene oproščeni vsaj še cepljeni prebolevniki. “To bi bilo verjetno vsem delodajalcem in vsem zaposlenim zelo dobrodošlo,” je povedal za 24ur. Skrajšanje podpirajo tudi na gospodarski zbornici. “Mi bi seveda bili zadovoljni, če bi bilo to pet dni in negativen test, še posebej, če bo jasno, da prevladuje novi sev virusa,” je povedal generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.

S prijateljem, ki je pozneje zbolel, sem bil na kavi. Ali sem se okužil?

Če ste bili s prijateljem na kavi, ta pa je čez tri dni zbolel, se to ne šteje kot visokorizični stik, saj vaš prijatelj med druženjem z vami najverjetneje še ni bil kužen. Če pa je prijatelj zbolel le dan po vašem druženju, je povsem mogoče, da je okužil tudi vas. Kot navajajo na vladnih spletnih straneh, o visokorizičnem stiku govorimo, kadar je oseba v stiku z bolnikom s covidom-19 v obdobju 48 ur pred pojavom simptomov in v obdobju desetih dni po pojavu simptomov/znakov bolezni. Če okužba poteka brez simptomov, se kot datum pojava simptomov upošteva datum potrditve okužbe.

S prihodom koronavirusne različice omikron se stvari nekoliko spreminjajo. Inkubacijska doba, čas od okužbe do pojava prvih simptomov, je pri omikronu bistveno krajša, le od 33 do 75 ur, pri večini okrog 2,5 dni.

Kdaj je zelo verjetno, da bom po stiku tudi sam zbolel?

Če ste na ulici srečali prijatelja in izmenjali nekaj besed, dan pozneje pa je ta oseba zbolela, še ni nujno, da boste zboleli tudi sami, sploh če sta obe osebi v pogovoru nosili masko in vzdrževali primerno razdaljo. Če pa ste s prijateljem popili kavo v notranjih prostorih, je velika verjetnost, da vas je okužil.

Za visokorizični stik gre v naslednjih primerih:

– osebe, ki bivajo v skupnem gospodinjstvu z bolnikom s covidom-19,

– zadrževanje z bolnikom s covidom-19 na razdalji manj kot dva metra več kot 15 minut,

– drug fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),

– bivanje z bolnikom s covidom-19 v zaprtem prostoru več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi …),

– potovanje v istem prevoznem sredstvu z bolnikom s covidom-19 na razdalji manj kot dva metra.

Kdo vas bo obvestil, če ste bili v visokorizičnem stiku?

Če ste bili v visokorizičnem stiku z osebo, pri kateri so potrdili okužbo, lahko obvestilo o tem prejmete na tri načine:

– Klic epidemiološke službe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ): v pogovoru z epidemiološko službo NIJZ pridobite nadaljnja navodila za ravnanje.

– Rdeče obvestilo v aplikaciji #OstaniZdrav: kot uporabnik aplikacije #OstaniZdrav ste prejeli obvestilo o rdečem statusu, to je o večjem tveganju za okužbo. Sledite navodilom.

– Obvestilo okužene osebe: oseba, pri kateri je bila potrjena okužena, vas je obvestila, da ste bil v visokorizičnem stiku. Za vas veljajo navodila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!