Kdaj se prestavi ura: kmalu prehajamo na zimski čas

Slovenija 23. Okt 202408:00 14 komentarjev
zimski čas, ura
Foto: PROFIMEDIA

Bliža se dan, ko bomo kazalce na uri premaknili za eno uro nazaj in pridobili eno uro spanca. Premikanje ure bo trajalo vsaj še do leta 2026.

Zadnji konec tedna v mesecu, v noči na nedeljo, 27. oktobra, bomo ob treh zjutraj ure premaknili za eno uro nazaj in prešli na zimski čas. Spali bomo eno uro dlje.

Evropska unija je že leta 2018 predlagala ukinitev premikanja ure, vendar se državam članicam še vedno ni uspelo dogovoriti o tem vprašanju. Marca lani je bila predstavljena nova pobuda evropskih poslancev za ukinitev premikanja ure, vendar napredka ni bilo. Uro bomo premikali še vsaj dve leti, saj je Evropska komisija že pred leti v uradnem listu EU objavila razpored poletnega časa do leta 2026.

V letu 2018 je potekalo javno posvetovanje na ravni EU, kjer je sodelovalo 4,6 milijona državljanov. Kar 84 odstotkov udeležencev se je izreklo v prid ukinitvi premikanja ure.

Strokovnjaki podpirajo zimski čas, države niso usklajene

Evropska komisija je odločitev o tem, kateri čas izbrati za stalnega, prepustila državam članicam, pri čemer je izrazila pričakovanje, da se bodo uskladile, da bi preprečile morebitne motnje v čezmejnem delovanju. Države se niso uskladile, saj se nekatere članice nagibajo k stalnemu poletnemu času, druge pa podpirajo zimski čas. Slovenska vlada, na primer, je bila bolj naklonjena zimskemu času, medtem ko so Slovenci v anketi izrazili podporo poletnemu času. Hrvaška vlada pa zaradi pozitivnega vpliva na turizem zagovarja stalni poletni čas.

Strokovnjaki za spanje priporočajo stalni zimski čas, saj naj bi bil bolj usklajen z našim naravnim ritmom oziroma biološko uro. Evropsko združenje za raziskave spanja je v pismu Evropski komisiji pred leti navedlo, da bi stalni zimski čas izboljšal kakovost spanja ter pozitivno vplival na zdravje srca in telesno težo. Prav tako naj bi se zmanjšala incidenca raka, poraba alkohola in tobaka, ljudje pa bi bili psihološko bolj zdravi, kar bi vplivalo tudi na boljšo učinkovitost v šolah in na delovnih mestih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje