Kdo bo nasledil Vladimirja Prebiliča?

Slovenija 06. Okt 202406:29 0 komentarjev
Vladimir Prebilič
Foto: Uroš Kokol/N1

V občini Kočevje bodo danes potekale nadomestne volitve župana, potem ko je bil prejšnji župan Vladimir Prebilič junija izvoljen za poslanca v Evropski parlament. Za njegovega naslednika se potegujejo štirje - kandidat liste Moja Kočevska Gregor Košir, kandidatka SNS Alenka Jelenovič, kandidatka SD Vesna Lisac in kandidat SDS Robert Tomazin.

Po navedenem vrstnem redu bodo kandidati tudi napisani na volilnih lističih.

37 volišč v občini bodo odprli ob 7. uri in zaprli ob 19. uri. Prvi delni neuradni izidi volitev naj bi bili predvidoma znani že danes. Volilno pravico v občini ima sicer nekaj več kot 13.000 volivk in volivcev.

Trije od kandidatov – Košir, Lisac in Tomazin – so že zdaj tesno vpeti v politično življenje v občini. Košir je občinski svetnik in podžupan, ki po odhodu Prebiliča začasno upravlja funkcijo župana, Lisac in Tomažin sta občinska svetnika. Jelenovič pa je podpredsednica SNS.

41-letni univerzitetni diplomirani ekonomist Košir je podžupan in nekdanji direktor kočevskega zdravstvenega doma. Kot pravi, si želi med drugim nadaljevati delo Prebiliča.

57-letna Jelenovič je po izobrazbi srednja medicinska sestra. Med prioritetami programa izpostavlja varnost, razvoj gospodarstva in ustvarjanje priložnosti za mlade.

51-letna Lisac je po izobrazbi diplomirana ekonomistka in je finančnica v enem od večjih kočevskih podjetij. Med glavnimi točkami programa izpostavlja varnost, turizem in razvoj gospodarstva.

Kandidat SDS, ki ima po njegovih besedah tudi podporo NSi, Tomazin, je star 53 let. Je magister znanosti in nekdanji direktor družbe Slovenski državni gozdovi. V programu izpostavlja varnost, razvoj gospodarstva in ustvarjanje priložnosti za mlade.

Če nobenemu od kandidatov danes ne bo uspelo dobiti večine, bo v nedeljo, 20. oktobra, potekal drugi krog volitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!