Kdor mora v karanteno, naj na eUpravi izpolni izjavo

Koronavirus 18. Jan 202211:16 > 15:27 0 komentarjev
karantena
PROFIMEDIA

Tisti, ki morajo zaradi visokorizičnega stika z okuženim s koronavirusom v karanteno, morajo na spletni strani eUprave izpolniti izjavo o karanteni na domu. To izjavo lahko zaposleni uporabijo kot dokazilo za uveljavljanje nadomestila plače, ki jim pripada med karanteno.

Osebe, ki so prišle iz tujine z območja z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom ali pa so bile v visokotveganem stiku z okužbo z novim koronavirusom ter zanje ne velja izjema od karantene, morajo v karanteno. Ne glede na to, kako so bili obveščeni o karanteni – ali prek aplikacije Ostani zdrav, ali od epidemiologa, ali od okuženega – morajo na spletni strani eUprave izpolniti izjavo o karanteni na domu. Izjava je dostopna tukaj.

Izjavo je mogoče izpolniti brez uporabe e-identitete in brez prijave v eUpravo. V prvem koraku mora uporabnik vnesti svoje osebne podatke, kot so ime in priimek, naslov prebivališča ter naslov, kje bo med karanteno, in razlog za karanteno. V drugem koraku pa je treba vnesti kontakt (telefonsko številko ali elektronski naslov) in podatke o visokotveganem stiku. Če boste vlogo izpolnjevali brez e-identitete, boste potrdilo o karanteni dobili na elektronski naslov. Izjavo lahko starši izpolnijo za otroke.

V času karantene, ki traja sedem dni od rizičnega stika, mora oseba ostati na naslovu bivanja in omejiti fizične stike z osebami, ki ne živijo na tem naslovu.

izjava o karanteni na domu
N1

Kaj narediti z izjavo o karanteni na domu?

Zaposleni morajo delodajalca o napotitvi v karanteno obvestiti v 24 urah. Izjavo o karanteni na domu lahko nato uporabijo kot dokazilo za uveljavljanje nadomestila plače ali drugih pravic iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.

Šolarji pa so o karanteni dolžni obvestiti ravnatelja zavoda.

Kršitev ukrepa karantene na domu ali vpis neresničnih podatkov v evidenco se kaznuje z globo od 400 do 4.000 evrov.

Kdo mora v karanteno?

V obvezno karanteno se – ob tem veljajo spodaj navedene izjeme – napoti vse, ki so bili v visokorizičnem stiku z okuženim s koronavirusom. V karanteno ne gredo bolniki, pri katerih je bila potrjena okužba s koronavirusom in so v izolaciji. Bolnikom s covidom izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu tako ni treba izpolniti. Karantena traja sedem dni.

Stiki, ki veljajo za visokorizične, so:

  • bivanje v skupnem gospodinjstvu z okuženim,
  • zadrževanje na razdalji, manjši od dveh metrov, več kot 15 minut,
  • fizični stik ali stik z izločki bolnika (rokovanje, objemanje, uporaba skupnih predmetov),
  • bivanje v zaprtem prostoru več kot 15 minut (skupno gospodinjstvo, pisarna, čakalnica v zdravstveni ustanovi, skupna malica, druženje pri isti mizi ipd.),
  • potovanje v istem prevoznem sredstvu na razdalji, manjši od dveh metrov.

Izjema od karantene velja, če:

  • je oseba prejela poživitveni odmerek cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer ali Moderna,
  • je oseba prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata PCR-testa minilo manj kot 45 dni,
  • je oseba prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od desetih dni, in je bila cepljena z drugim odmerkom proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, kitajskim cepivom proizvajalcev Sinovac Biotech in Sinopharm, indijskim cepivom proizvajalca Bharat Biotech ali z ruskim cepivom Sputnik. Izjema velja tudi za prebolevnike, ki so bili enkrat cepljeni s cepivom Janssen proizvajalca Johnson & Johnson.
karantena na domu
Tatjana Splichal/BOBO

Od srede pa bodo veljale tudi nove izjeme od karantene, in sicer v karanteno ne bo treba še:

  • tistim, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da v sedmih dneh od visokotveganega stika s povzročiteljem covida-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na covid-19 na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2,
  • predšolskim otrokom, učencem, dijakom, študentom in udeležencem izobraževanja odraslih, če je bil visokotvegani stik pri udeležbi pri izvajanju vzgojno-izobraževalne ali študijske dejavnosti. Tudi oni se morajo vsakodnevno samotestirati v sedmih dneh od visokorizičnega stika, razen če je bilo večje število okužb v posameznem oddelku.

Celotni šolski oddelki bodo po novem tako odšli v karanteno le, če bo s koronavirusom okuženih več kot 30 odstotkov učencev znotraj oddelka v 14 dneh.

Bil sem v visokotveganem stiku, a zame velja izjema od karantene

Nacionalni inštitut za javno zdravje osebam, ki so bile v visokotveganem stiku z okuženim s koronavirusom, a zanje velja izjema od karantene, svetuje, naj upoštevajo nekatera preventivna navodila. Izogibajo naj se vsem nenujnim stikom z drugimi ljudmi. To še posebej velja za stike s starejšimi, tistimi s kroničnimi boleznimi in tistimi, ki imajo oslabljen

imunski sistem. Pozorno naj spremljajo svoje zdravstveno stanje. Če se pojavijo simptomi okužbe, pokličite osebnega zdravnika, svetuje NIJZ.

Svetujejo jim tudi, naj opravijo hitri antigenski test (HAGT) ali se samotestirajo takoj, ko prejmejo informacijo, da so imele visokorizični stik, in ponovno dva dni za tem. V primeru pozitivnega rezultata naj pokličejo izbranega osebnega zdravnika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!