Klakočar Zupančič ni uslišala opozicije. Mahnič: S tem ščitite premierja Goloba

Slovenija 30. Avg 202413:59 12 komentarjev
Franc Breznik in Žan Mahnič (Foto:Žiga Živulovič jr./Bobo)

Čeprav so v opoziciji popravili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o energetskih poslih, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič meni, da zadeva še ni zrela za obravnavo na izredni seji državnega zbora. Odločitev Klakočar Zupančič, da poslanci prihodnji teden še ne bodo odredili omenjene parlamentarne preiskave, je na kolegiju predsednice državnega zbora sprožila burne odzive opozicije. Poslanec SDS Žan Mahnič je predsednici parlamenta očital, da ima dvojna merila in da ščiti premierja Roberta Goloba. Klakočar Zupančič pa mu je odgovorila, da bo ravnala tako kot nekdanji predsednik državnega zbora iz vrst SDS France Cukjati in da ne bo dovolila dveh preiskovalnih komisij na isto temo.

Poslanci na izredni seji državnega zbora prihodnji teden še ne bodo odredili parlamentarne preiskave o energetiki, ki so jo julija zahtevali poslanci SDS in NSi. Čeprav so poslanci obeh opozicijskih strank nedavno vložili zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi odredili parlamentarno preiskavo o energetskih poslih, predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič meni, da zadeva še ni zrela za obravnavo.

V SDS in NSi so sicer po njenem pozivu popravili zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, a bo Klakočar Zupančič čistopis naprej poslala v pregled zakonodajno-pravni službi državnega zbora (ZPS). “Prosila bom za mnenje, ali lahko državni zbor na podlagi preloženega čistopisa odredi novo parlamentarno preiskavo in ali se ta vsebinsko prekriva z že odrejeno parlamentarno preiskavo,” je pojasnila Klakočar Zupančič.

ZPS je namreč v svojem prvem mnenju opozorila, da se akt o odreditvi parlamentarne preiskave o energetskih poslih vsebinsko delno prekriva z že odrejeno parlamentarno preiskavo o Gen-I, podjetju Star Solar in financiranju Gibanja Svoboda. Gre za preiskovalno komisijo, ki jo je opoziciji uspelo ustanoviti prek državnega sveta, a je koalicija za predsednika omenjene komisije nato imenovala poslanca Svobode Tomaža Laha.

Mahnič: Energetika se ni začela in končala z Golobom

Zaradi odločitve Klakočar Zupančič, da na izredno sejo ne uvrsti točke o zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave o energetiki, so nezadovoljni v opoziciji. Poslanec SDS Žan Mahnič je dejal, da bi morala predsednica parlamenta v skladu z ustavo in poslovnikom državnega zbora to točko avtomatično uvrstiti na dnevni red seje. “Nikjer ne piše, da predsednik državnega zbora presodi, ali je točka vsebinsko primerna ali ne za obravnavo na seji državnega zbora.”

Kot je spomnil, je predsednica državnega zbora k dopolnitvi zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o Gen-I, Star Solarju in financiranju Gibanja Svoboda pozvala tudi državni svet, vendar pa ta njenega poziva ni upošteval. “Kljub temu je bila ta preiskovalna komisija ustanovljena, zdaj pa ne želite sklicati izredne seje na to temo, čeprav bi jo po poslovniku morali,” je dejal Mahnič.

Klakočar Zupančič je očital, da ima dvojna merila in da očitno ne bo dopustila ustanovitve preiskovalne komisije o energetiki. “Med prvo in drugo preiskavo ni nobene povezave. Prva preiskuje Gen-i In financiranje Gibanja Svoboda, druga pa preiskuje, kaj so nosilci javnih funkcij počeli, da je stanje v slovenski energetiki takšno, kot je danes. Energetika se ni začela in končala z Robertom Golobom, vem pa, da s svojim ravnanjem ščitite predsednika vlade.”

Premier Robert Golob
Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Čeprav poslanci opozicije v svoji zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave niso konkretno navedli nobene fizične osebe ali podjetja, ki ga nameravajo preiskovati, naj bi bil po nekaterih informacijah glavna tarča njihove preiskovalne komisije ravno premier Golob, ki je do vstopa v politiko vodil energetsko podjetje Gen-I.

Klakočar Zupančič: Ne bom dovolila dveh komisij na isto temo

Klakočar Zupančič je Mahničeve kritike zavrnila in poudarila, da se pri svojem ravnanju opira na parlamentarno prakso, ki sta jo zasledovala tudi nekdanja predsednika državnega zbora Igor Zorčič in France Cukjati: “Tako kot gospod Cukjati ne bom dovolila dveh preiskovalnih komisij na isto temo. Ali gre v tem primeru delno za isto vsebino, pa bo ugotovila ZPS.”

Ob tem je poudarila, da gre pri zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave o energetiki za hudo kršitev in da so tudi njeni predhodniki pošiljali čistopise v mnenje ZPS. “Tukaj je očitek tako hud, da bom ravnala tako, kot so ravnali moji predhodniki. Gospod Cukljati je celo štirikrat vrnil zahtevo na ZPS in ni dovolil ustanovitve nove preiskovalne komisije.”

Tudi vodja ZPS Nataša Voršič je dejala, da so parlamentarni pravniki v takšnih primerih zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave že dobili v ponovno mnenje. “Predlagatelj zahteve do dneva pred kolegijem ni pripravil čistopisa, niti se v novem gradivu ni opredelil do tega, ali in kako je upošteval mnenje ZPS, zato takšna zahteva ne izpolnjuje pogojev za obravnavo na seji.”

Klakočar Zupančič je sicer ocenila, da opozicijo najbolj moti to, da je na čelu preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in financiranju Gibanja Svoboda njen poslanski kolega Tomaž Lah. “Vi imate že odrejeno parlamentarno preiskavo, moti pa vas samo njen predsednik. S tem, ko ste obšli večino poslancev in preiskavo zahtevali prek državnega sveta, ste se ustrelili v koleno, ker pri takšni parlamentarni preiskavi lahko pride do predsednika, kakršnega pač pride.”

Urška Klakočar Zupančič, pogovor, N1 Studio
Urška Klakočar Zupančič (Foto: Jan Gregorc/N1)

Da zahteva za odreditev parlamentarne preiskave o energetiki ni ustrezno pripravljena in primerna za obravnavo na izredni seji, je ocenil tudi vodja poslancev Svobode Borut Sajovic: “Če nekdo nekaj popravi in nadgradi, to pomeni, da pritrjuje odločitvi predsednice, ki je povedala, da je treba zadeve uskladiti, spraviti v zakonodajni okvir, nikoli pa iz njenih ust ni bilo slišati, da seveda izredne seje ali uvrstitve na dnevni red ne bo predlagala.”

Čadonič Špelič: Mnenje ZPS ni stoodstotno zavezujoče

Sajovic je med drugim poudaril, da je opozicija prek državnega sveta že dosegla ustanovitev preiskovalne komisije o Gen-I. “Predlagali ste komisijo prek državnega sveta in ta je točno takšna, kot ste jo zahtevali in kot ste jo v proceduri morali predvideti.” Ob tem se je obregnil ob to, da so v SDS zamenjavo Laha poskušali doseči tako, da so več poslancev Svobode predlagali za priče.

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je na drugi strani poudarila, da ne vidi večjih zadržkov, da Klakočar Zupančič točke o zahtevi za odreditev parlamentarne preiskave ne bi uvrstila na dnevni red izredne seje. “Mnenja ZPS doslej nihče ni obravnaval kot nekaj stoodstotno zavezujočega. Kar nekaj zakonov je bilo že na mizah poslancev, kjer je ZPS vila roke z besedami, naj se predlagatelji zakonov ustavijo in kjer si je celo upala napisati, da bi bile določene zadeve celo protiustavne.”

Vida Čadonič Špelič
Vida Čadonič Špelič (Foto: Denis Sadiković/N1)

Ob tem je opozorila, da so tudi v NSi nekatere izjave Klakočar Zupančič razumeli v smeri, da ne bo dovolila ustanovitve preiskovalne komisije o energetiki. “Mislim, da morate zelo dobro utemeljiti, zakaj je ne boste dovolili. V tem trenutku se zdi, da vse ugotovitve, ki so bile danes povedane, vendarle dajejo možnost, da to komisijo dovolite ustanoviti na seji državnega zbora,” je dodala Čadonič Špelič.

Mahnič pa je napovedal, da se bodo v opoziciji, če njihova zahteva za ustanovitev preiskovalne komisije ne bo uvrščena na sejo državnega zbora, pogovorili, kako bodo sploh še sodelovali pri delu državnega zbora.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje