Oster prepir poslank: “Takšnih tako mimogrede ne morete spuščati”

Slovenija 10. Jul 202418:53 2 komentarja

Na zadnji dan rednega zasedanja državnega zbora je v parlamentarni dvorani izbruhnil spor med predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in poslanko SDS Anjo Bah Žibert. V polemiko se je vmešala tudi vodja poslancev SDS Jelka Godec, ki je Klakočar Zupančič med drugim očitala, da želi onemogočiti preiskovalne komisije, ki gredo v smeri preiskovanja Roberta Goloba in Gibanja Svoboda. "Dovolili pa ste, da preiskovalna komisija, ki jo je najprej vodila Mojca Šetinc Pašek, potem pa Tamara Vonta, preiskuje poslance SDS, da preiskuje njihove transakcijske račune in da preiskuje transakcijske račune njihovih bližnjih, od tašč do žena," je poudarila Godec. Ko jo je Vonta vprašala, katerim poslancem SDS naj bi preiskovalna komisija, ki jo vodi, brskala po bančnih računih, ji je Godec odgovorila, da gre za "varovano skrivnost" in da tega ne more izdati.

Poslanci so ob današnjem zaključku redne julijske seje med drugim odločali tudi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi. Pobudo za referendum so vložili v NSi, novelo zakona pa je v parlamentarni postopek vložila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Ta je pred glasovanjem poslancem NSi očitala, da so pri svojem predlogu zlorabili institut posvetovalnega referenduma. “Vaš namen ni vprašati ljudi, kaj si o tem mislijo. Vaš namen je, da bi imeli še naprej nepopoln in deloma neustaven zakon o parlamentarni preiskavi,” je dejala Klakočar Zupančič.

Parlamentarne preiskave in referendumi po njenih besedah niso zgolj orodje opozicije, ampak vseh poslancev državnega zbora, predlog NSi pa ni bil vložen v skladu z njegovim namenom. “Zlorabili ste institut posvetovalnega referenduma, kot ste ga že večkrat, in ne boste ga več. Želeli ali ne, ne boste ga več, tudi ne parlamentarne preiskave, če bo ta zakon potem sprejet. Naj bo že enkrat red v tem parlamentu!” je poudarila Klakočar Zupančič.

Po zavrnitvi predloga za razpis posvetovalnega referenduma po informacijah N1 v SDS že zbirajo podpise za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi.

“Dovolili ste, da komisija preiskuje bančne račune poslancev SDS in njihovih bližnjih”

Podpredsednica državnega zbora iz vrst Levice Nataša Sukič, ki je takrat vodila sejo, je nato dala besedo poslanki Gibanja Svoboda Leni Grgurevič, Klakočar Zupančič pa je vstala iz poslanske klopi in se odpravila nazaj proti sedežu predsedujočega.

A predsednica državnega zbora se je med hojo zapletla v polemiko s poslanko SDS Anjo Bah Žibert. “Mir v dvorani. Spoštovana predsednica, to velja za vse. Tudi za vas,” je spor med poslankama komentirala Sukič. Vodenje seje je nato spet prevzela Klakočar Zupančič, ki je bila zaradi svojega ravnanja deležna kritik s strani vodje poslancev SDS Jelke Godec.

“Ne bom dovolila, da se derete na naše poslance iz podiuma. Ne dovolite si več tega, da bi s tega mesta z besedami napadli poslanko SDS,” je dejala Godec in pozvala Klakočar Zupančič, naj umiri svoje živce.

“Razumem vas, da boste naredili vse, da nobena preiskovalna komisija ne bo delovala v smeri preiskovanja Gibanja Svoboda, predsednika vlade, vas ali kogarkoli drugega. Dovolili pa ste, da preiskovalna komisija, ki jo je naprej vodila Mojca Šetinc Pašek, potem pa Tamara Vonta, preiskuje poslance SDS, da preiskuje njihove transakcijske račune in da preiskuje transakcijske račune njihovih bližnjih, od tašč do žena,” je dodala Godec.

Klakočar Zupančič ji je odgovorila, naj raje umiri svojo poslansko kolegico Bah Žibert: “Kadarkoli se kdo od koalicijskih poslancev oglasi in ji kaj ni prav, komentira stvari na glas. Ker zelo dobro vem, kaj počne, se ji ne bom prav nič opravičila. Vseeno mi je, če bo to še naprej počela in tudi če ji bo kdo drug povedal kaj nazaj.”

“Prosim, če mi lahko pojasni, katerega od poslancev je preiskovala Tamara Vonta”

Besedo je nato dobila Vonta, ki je hotela od Godec izvedeti, katerega poslanca SDS in njegove družinske člane naj bi preiskovala komisija, ki jo vodi: “Prosim, če mi lahko pojasni, katerega od poslancev ali poslank je preiskovala Tamara Vonta.”

Godec je Klakočar Zupančič odgovorila, da lahko kot predsedujoča opozori kateregakoli od poslancev, ki dela nered oziroma moti sejo: “Vi vzdržujete red, če slišite vedno mojo kolegico, jo opozorite.”

Klakočar Zupančič ji je vskočila v besedo in ji odgovorila, da ne more opozarjati poslancev, kadar sedi v poslanski klopi, Bah Žibert pa je pozvala, naj preneha s svojim pokroviteljskim tonom: “Vi ste to zakuhali, ker se obnašate pokroviteljsko kot vzgojiteljica do vseh nas.”

Do besede je spet prišla Godec in dejala, da marsikateri od poslancev daje pripombe, ko njegovi kolegi govorijo: “Kolegici Vonta pa bom odgovorila, da naj pogleda na magnetogramu, kaj sem rekla. Preiskovalna komisija, ki jo je nekoč vodila gospa Pašek in jo sedaj vodi gospa Vonta, preiskuje poslance SDS, gleda njihove TRR-je, bančne račune njihovih najbližjih, tudi tašče in tako naprej. Za koga gre, pa gospa Vonta dobro ve. Ne gre samo za enega, ampak za več poslancev.”

“Gre za varovano skrivnost, ki je ne smem izdati”

Vonta je nato vodjo poslancev SDS še enkrat pozvala, naj javno pove, kateremu poslancu SDS in njegovim sorodnikom naj bi komisija brskala po transakcijskih računih: “To ni več šala, takšnih pa tukaj ne boste tako mimogrede spuščali.”

Godec, ki ji je Klakočar Zupančič medtem izrekla že drugi opomin, je poslanki Svobode odgovorila, da gre za “varovano skrivnost”, ki je ne sme izdati.

V razpravo se je nato vmešala še Bah Žibert, ki je Klakočar Zupančič očitala, da ima dvojna merila: “Zadeve sem komentirala, ko je že šla iz klopi, torej je nisem motila. Če sem jo motila, potem pa bi pričakovala, da bi me predsedujoča opozorila, pa me ni, ker nisem nikogar motila. Je pa res, da v tem državnem zboru meni nihče ne bo povedal, kaj smem govoriti in kaj ne,” je dejala Bah Žibert.

Razgreto razpravo je sklenil poslanec Svobode Lenart Žavbi, ki je dejal, da se nihče od poslancev ne obnaša tako kot Bah Žibert. “To, kar se gre Anja Bah Žibert, medtem ko razpravljajo poslanci Svobode, SD in Levice, je mimo vseh vrtcev, gospa bivša varuška. Moj postopkovni predlog je, da se Anjo Bah Žibert presede v zadnjo oslovsko klop,” je še dejal Žavbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje