Klakočar Zupančič pobegnila s seje? “Naj me ne silijo, da povem, zakaj sem šla”

Slovenija 23. Sep 202420:31 41 komentarjev
državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Zaradi številnih postopkovnih predlogov je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič sejo prekinila za dve uri. Po prekinitvi je vodenje seje prevzela podpredsednica Meira Hot, vodja poslancev SDS Jelka Godec pa je Klakočar Zupančič očitala, da je iz parlamenta pobegnila. Zvečer je Klakočar Zupančič odgovorila na omrežju Facebook. "Razlog moje odsotnosti je take narave, da ga nikomur ne privoščim," je med drugim zapisala.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je danes predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič očitala, da je po dveh urah prekinitve seje pobegnila iz hrama demokracije.

Ob začetku septembrske redne seje, na kateri so poslanci ministrom zastavljali vprašanja, je namreč Godec zanimalo, zakaj preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda še vedno vodi poslanec Svobode Tomaž Lah, čeprav je postal priča v tej zadevi.

“V delovanje preiskovalnih komisij in posameznih odborov se kot predsednica državnega zbora ne vpletam, ker se ne smem in ne morem. Za to imajo preiskovalne komisije in odbori svoje članstvo in predsednike,” ji je odgovorila Klakočar Zupančič. Predsednica državnega zbora je nato zaradi dodatnih postopkovnih predlogov sejo prekinila za dve uri.

Po prekinitvi je vodenje seje prevzela podpredsednica Meira Hot (SD). “Zelo zanimivo, da je predsednica državnega zbora po dveh urah prekinitve, ki je sama zahtevala, dobesedno pobegnila iz DZ ali pa uveljavlja pravico do odklopa,” je zamenjavo komentirala Godec. Nato je vodja največje opozicijske poslanske skupine ponovila vprašanje o Lahu.

Glede izjave Klakočar Zupančič, da se v delo preiskovalnih komisij in odborov ne vpleta, pa je Godec odgovorila s primerom odbora za zadeve Evropske unije. Klakočar Zupančič je, tako Godec, na predsednika odbora Franca Breznika naslovila poziv, da skliče sejo, na kateri bi se predstavila kandidatka za evropsko komisarko.

“Zlobne besede in zlobna dejanja se slej ko prej vrnejo”

Klakočar Zupančič se je na ostre besede Jelke Godec odzvala zvečer na družbenem omrežju Facebooku. Zapisala je, da je bil razpored vodenja seje določen že prejšnji teden. Dodala je, da je bila danes med 13. in 15. opravičeno odstotna, opravičilo pa je objavljeno na e-klopi.

“Razlog moje odsotnosti je take narave, da ga nikomur ne privoščim in naj me ne sili, da ga javno povem, ker jo bo sram, če ima vsaj malo vesti (upam, da jo ima),” je zapisala Klakočar Zupančič.

Dodala je še, da ima po poslovniku predsedujoči pravico, da kadar koli prekine sejo zbora za določen čas, današnjo sejo pa da je prekinila zaradi zlorab postopkovnih predlogov. “Navajena sem, da se vodja poslanske skupine SDS in nekateri opozicijski poslanci spravljajo name osebno, verjamem pa tudi, da se zlobne besede in zlobna dejanja slej ko prej vrnejo. Kljub temu jim želim vse dobro,” je še dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje