Klakočar Zupančič: SDS in NSi sta zdrsnili na najnižjo raven politične kulture

Slovenija 12. Sep 202411:57 24 komentarjev

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je v odzivu na kazensko ovadbo, ki so jo zoper njo spisali v SDS in NSi, ponovila, da bo še naprej skrbela za zakonito delovanje državnega zbora. "Če je to, da skrbim, da državni zbor deluje v skladu z ustavo in zakonito, za opozicijo nevestno delo, to jemljem kot priznanje," je dejala v izjavi za medije. V opozicijskih strankah so prepričani, da je Klakočar Zupančič s tem, ko ni želela na dnevni red seje državnega zbora uvrstiti zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o energetiki, storila kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. 

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič se je odzvala na vložitev kazenske ovadbe, ki sta jo proti njej vložili stranki SDS in NSi. Opozicija ji očita, da je storila kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in kaznivega dejanja nevestnega dela v službi.

Prepričani so, da Klakočar Zupančič kljub poslovniškim pravilom onemogoča ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije podjetij v slovenski energetiki.

Predsednica DZ je dejala, da so vlagatelji kazenske ovadbe s tem manevrom zdrsnili na najnižjo raven politične kulture, a da to zanje ni nič nenavadnega, saj so se tako že večkrat lotili svojih političnih nasprotnikov. Dodala je, da sta stranki SDS in NSi s tem manevrom zašli tudi v protipravno stanje.

“Če je to, da skrbim, da državni zbor deluje v skladu z ustavo in zakonito, za opozicijo nevestno delo, to jemljem kot priznanje,” je poudarila Klakočar Zupančič. Pojasnila je, da je za sklic redne ali izredne seje državnega zbora potrebna vsebina, ki jo je dopustno obravnavati, kar pa pomeni, da se nedopustna vsebina na sejah ne sme obravnavati. Zahteva strank SDS in NSi o odreditvi parlamentarne preiskave je tako po njenih besedah obremenjena z več nepravilnostmi, od tega je najhujša ta, da se vsebina delno prekriva z že ustanovljeno parlamentarno preiskavo.

Spomnila je, da je takšno prakso uvedel že predsednik državnega zbora France Cukjati leta 2005, ko je zavrnil zahtevo takratne opozicije za sklic parlamentarne preiskave, ki bi se prekrivala z že prej ustanovljeno. Takrat se je opozicijska stranka LDS nato dogovorila s tedanjo koalicijo za razširitev že obstoječe preiskovalne komisije in “pokazala več politične modrosti”.

Sama vidi rešitev nastale situacije tako, da bi opozicija popravila svojo zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, da bo skladna z mnenjem zakonodajno-pravne službe, torej vsaj v delu, kjer se ta prekriva z že obstoječo parlamentarno preiskavo. Ali pa da se opozicija uskladi s koalicijo in se dogovori za razširitev že obstoječe parlamentarne preiskave.

“Seveda pa poslankam in poslancem ne sme biti vzeta pravica, da predlagajo ustanovitev parlamentarnih komisij, ampak to je treba gledati in tehtati v skladu z načelom pravne varnosti, ki je v naši državi eno temeljnih načel. Če se bomo spustili na raven, da tega ne bomo več upoštevali in bomo dovoljevali ustanovitev vsakršnih parlamentarnih komisij, ne samo da bomo ogrozili ustavna načela, človekove pravice in temeljne svoboščine, predvsem bomo posegli v pravno varnost vseh državljank in državljanov in nimamo več nobene zavore, da ustanovimo tri, štiri, pet, šest, deset, dvajset, trideset istih preiskovalnih komisij. Lahko gremo do absurda,” je dodala Klakočar Zupančič.

poslanska skupina SDS
Foto: Matija Sušnik/DZ

Zavrnila je očitke vlagateljev kazenske ovadbe, da s tem, ko ščiti temeljna ustavna načela in pravno državo, ščiti kogarkoli osebno. Opozorila je, da v zahtevi za novo preiskovalno komisijo ni imen ne preiskovancev ne prič, zato sama ne more nikogar ščititi.

“Poslanke in poslanci lahko nadzorujejo, ampak vse v mejah svojih ustavnih pristojnosti, svojih zakonskih pooblastil, ne kar vsevprek. Če bomo prestopili te meje, bomo zelo težko našli pot nazaj,” je ocenila predsednica državnega zbora.

O očitkih, povezanih s sklepom o priznanju Palestine, je dejala, da je svoje ravnanje že takrat obširno obrazložila, o zadevi pa zdaj odloča ustavno sodišče. Glede očitkov o kršitvi poslovnika pri predlogu glede razrešitve člana nadzornega sveta SDH pa je dejala, da ne ve, kje naj bi bil poslovnik kršen, “jaz sem tukaj samo glasovala kot poslanka”.

Kaj opozicija očita Klakočar Zupančič?

Spomnimo: v SDS so konec avgusta zahtevali še sklic izredne seje DZ s to točko dnevnega reda. To je Klakočar Zupančič zavrnila. Pri tem se je sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je treba nujno odpraviti.

Zakonodajno-pravna služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda. S svojo odločitvijo je predsednica državnega zbora pri opoziciji naletela na burne odzive.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje