Klakočar Zupančič sejo po več postopkovnih predlogih za dve uri prekinila

Slovenija 23. Sep 202413:38 11 komentarjev
Urška Klakočar Zupančič
Foto: Matija Sušnik/DZ

Poslanci državnega zbora so začeli septembrsko redno sejo, na kateri bodo na poslanska vprašanja odgovarjali le ministri. A začetek so zaznamovali postopkovni predlogi, med drugim glede komisije za nadzor javnih financ ter preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je sejo po tem za dve uri prekinila.

Prvi postopkovni predlog je podal Janez Cigler Kralj (NSi), z njim pa je Urška Klakočar Zupančič pozval k zaščiti integritete komisije za nadzor javnih financ. Kot je pojasnil, se mu zdi nedopustno, da se ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh kljub vabilom ne udeležuje sej komisije.

Ta je danes po dveh preložitvah vendarle obravnavala nakup 13.000 računalnikov, ki ga je ministrstvo za digitalno preobrazbo izvedlo lani. Ministrico je kljub nesklepčnosti zaradi odsotnosti koalicijskih poslancev pozvala k odstopu. Z ministrstva za digitalno preobrazbo so po seji sporočili, da se je ministrica seje želela udeležiti, a da na njej ni mogla sodelovati, saj da ta v skladu s poslovnikom zaradi nesklepčnosti ne more potekati.

Klakočar Zupančič je Ciglerju Kralju očitala zlorabo postopkovnega predloga, sicer pa poudarila, da si mora komisija za nadzor javnih financ integriteto zagotoviti sama. “Nimam nobene pristojnosti graditi integriteto kateregakoli od odborov,” je dejala.

Cigler Kralj je nato s postopkovnim predlogom od Klakočar Zupančič želel doseči zagotovilo, da bo ministrstvo za digitalno preobrazbo spoštovalo poslovnik DZ. Odgovorila mu je, da mora to zagotoviti predsednik komisije.

Seja v DZ
Foto: Borut Živulović/BOBO

Premier bo na vprašanja odgovarjal prihodnji teden

Jelko Godec (SDS) je nato zanimalo, zakaj preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda še vedno vodi Tomaž Lah, čeprav je postal priča v tej zadevi. “V delovanje preiskovalnih komisij in posameznih odborov se kot predsednica državnega zbora ne vpletam, ker se ne smem in ne morem. Za to imajo preiskovalne komisije in odbori svoje članstvo in predsednike,” ji je odgovorila Klakočar Zupančič.

Zaradi dodatnih postopkovnih predlogov je sejo nato prekinila.

Na dnevnem redu seje so danes poslanska vprašanja ministrom. Predsednik vlade Robert Golob bo nanje zaradi delovnega obiska v New Yorku v okviru zasedanja ZN odgovarjal prihodnji torek. DZ naj bi se danes tudi seznanil z odstopom ministra za vzgojo in izobraževanje Darja Felde.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje