Klub Prekmurcev v Ljubljani: Slovenija s Prekmurjem, srčico države, pridobiva

Slovenija 17. Avg 202422:08 0 komentarjev
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Slovenija s Prekmurjem pridobiva, tudi zaradi številnih obrtnikov, narave in turizma, je za STA dejala predsednica Kluba Prekmurcev Ljubljana Maja Benko ob robu prireditve, ki so jo pripravili ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Podžupan Ljubljane Dejan Crnek pa je ocenil, da so Prekmurci v Ljubljani dodana vrednost mesta.

Maja Benko je tudi dejala, da je Prekmurje srčica Slovenije, ki pomeni “lepo naravo, dobre ljudi, odlične produkte, krasno zabavo in prijateljstvo”.

Na prireditvi Prekmursko senje, ki poteka na Prekmurskem trgu v Ljubljani, je še poudarila, da Prekmurje pomeni tudi zeleno gospodarstvo, turizem in nedotaknjeno pokrajino. “Marsikateri kraj v Sloveniji je že izgubil te svoje prvinske čare. V Prekmurju takšni kraji še so in jih Prekmurje skuša ohranjati,” je dejala.

Podžupan Ljubljane Dejan Crnek je zatrdil, da Ljubljana tvorno sodeluje z Mestno občino Murska Sobota. “Povsod smo ugotavljali, da so res izjemni ljudje z velikim čutom za sodelovanje, s čutom za človeka, z občutkom za domovino in mesto. Zato se nam zdi, da so tisti, ki v Ljubljani delujejo, stanujejo, dodana vrednost našemu mestu,” je ocenil.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V Prekmurju bi si želeli institucije, ki bi generirala nadaljnji razvoj

Prekmurci so po besedah župana Murske Sobote Damjana Anželja na današnji praznik zelo ponosni. “Prav tako smo ponosni na prireditev, ki je v glavnem mestu. Nenazadnje tudi Prekmurski trg pomeni, da sta Ljubljana in Murska Sobota že vrsto let tesno povezani,” je navedel.

Hkrati je Anželj dejal, da je bilo Prekmurje vrsto let v primerjavi s preostalim delom države zapostavljeno, tudi infrastrukturno. “V Sloveniji so žal stvari zelo centralizirane, zato bi si želeli tudi v naši pokrajini kakšno institucijo, okoli katere bi lahko generirali nadaljnji razvoj,” je dejal ter poudaril, da se Prekmurje sicer vedno bolj razvija.

Na prireditvi, ki v organizaciji kluba ob tem prazniku poteka tretje leto, se sicer predstavlja vrsto ponudnikov in akterjev iz Prekmurja. Udeležil se je je tudi prvi predsednik republike Milan Kučan.

Današnji praznik je spomin na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. S tem so bili prekmurski Slovenci po stoletjih znova združeni z matičnim narodom. Vojaška oblast je 17. avgusta upravo nad Prekmurjem prepustila civilni oblasti na zborovanju v Beltincih, kjer se je v podporo priključitvi Prekmurja zbralo več kot 20.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!