Kmalu bo znano, koga predsednica predlaga za naslednika Mojce Prelesnik

Slovenija 26. Jun 202420:30 0 komentarjev
Informacijski pooblaščenec
Informacijski pooblaščenec (Foto: Tina Kosec/Bobo)

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo predlog novega kandidata za informacijskega pooblaščenca predvidoma v četrtek posredovala v DZ, so za STA potrdili v uradu. Za koga gre, še niso komentirali. Po neuradnih informacijah STA gre za dosedanjo vodjo mednarodnega sodelovanja in nadzora pri Informacijskem pooblaščencu Jeleno Virant Burnik.

Predlog kandidata za informacijskega pooblaščenca oziroma pooblaščenko bo obravnavala mandatno-volilna komisija, nato pa bo njegovo imenovanje uvrščeno na prvo sejo DZ, so pojasnili v uradu. Kot so potrdili, se je kandidat že predstavljal poslanskim skupinam.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je odločila za eno od štirih kandidatur za informacijskega pooblaščenca, ki so do roka prispele na javni poziv za zbiranje kandidatur sredi aprila, so še potrdili.

Informacijski pooblaščenec bo imenovan za pet let in je lahko še enkrat ponovno imenovan. Za informacijskega pooblaščenca je lahko imenovan državljan Slovenije, ki ima univerzitetno izobrazbo, najmanj pet let delovnih izkušenj in ni bil pravnomočno obsojen na nepogojno kazen zapora.

Funkcijo informacijske pooblaščenke dva mandata opravlja Mojca Prelesnik, ki ji zdajšnji mandat poteče 17. julija. Za tem bo prevzela vodenje Slovenske tiskovne agencije (STA). Na mesto direktorice STA je Prelesnikovo sredi aprila imenoval nadzorni svet STA. Vodenje agencije bo prevzela 18. julija, v vmesnem času pa agencijo kot v. d. direktorice vodi Barbara Štrukelj.

Kot izhaja iz predstavitve na spletni strani Informacijskega pooblaščenca, Jelena Virant Burnik koordinira področje sodelovanja pooblaščenca pri nadzoru nad čezmejno obdelavo osebnih podatkov in sodelovanje v Evropskem odboru za varstvo podatkov.

Informacijskemu pooblaščencu se je pridružila leta 2008, po diplomi na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in magistrskem študiju regulacije komunikacij na London School of Economics and Political Science v Veliki Britaniji. Leta 2019 je doktorirala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani na temo regulacije vedenjskega oglaševanja z vidika pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!