Kmalu se spreminjajo cene bencina in dizla: kakšne bodo po novem

Gospodarstvo 24. Avg 202408:26 8 komentarjev
Cene goriv
Foto: PROFIMEDIA

V torek se bodo znova spremenile cene pogonskih goriv. Koliko boste po novem odšteli za poln rezervoar jeklenega konjička?

V torek se spet, kot vsaka dva tedna, obeta sprememba cen naftnih derivatov na črpalkah zunaj avtocest.

Po izračunih portala Moje finance lahko v primeru, če vlada ne poseže v trošarine, pričakujemo, da bo liter bencina znašal okoli 1,48 evra, kar je približno tri cente manj kot doslej. 50-litrski tank bo tako stal 74 evrov.

Cenejši bo tudi dizel, in sicer za okoli dva centa. Po novem naj bi stal približno 1,50 evra. To pomeni, da bo treba za 50-litrski rezervoar odšteti 75 evrov.

Za približno dva centa naj bi se pocenilo tudi kurilno olje.

Napoved Financ za nove cene goriva drži v primeru, da vlada ne bo spet posegla v formulo izračuna reguliranih cen goriv, kar se je že zgodilo v poletnih mesecih.

Cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje