Kmetje nasprotujejo spremembi pravil: Traktorji vozijo po cesti, ne po zraku

Slovenija 26. Jun 202420:01 2 komentarja
Traktor
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Lendavski župan Janez Magyar in predstavniki mladih družinskih kmetij po današnjem sestanku, na katerem so bili navzoči tudi predstavniki Sklada kmetijski zemljišč in gozdov RS, zahtevajo razveljavitev prejšnji teden sprejetega spremenjenega pravilnika za zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč. Zavzemajo se tudi za preprečitev špekulativnih nakupov.

Kot je srečanju z novinarji povzel lendavski župan Janez Magyar, je aprila sklad objavil poziv za spremembo pravilnika o zakupu kmetij in kmetijskih zemljišč, postopek se je končal maja. V občini menijo, da je bilo to “neresno in neodgovorno, saj imajo spomladi kmetje največ dela na kmetijah, pa tudi občina ni bila pozvana k oddaji predlogov k spremembi pravilnika”, je dejal Magyar.

V petek so se nanj obrnili predstavniki mladih družinskih kmetij iz občine, ki so ogorčeni nad na dopisni seji sveta sklada sprejetim spremenjenim pravilnikom. Kot je izpostavil Magyar, spremenjeni pravilnik vsebuje določila, ki so v nasprotju s tistimi, o katerih so se pogovarjali februarja na okrogli mizi v Lendavskih Goricah.

Nov pravilnik med drugim določa vrstni red tistih, ki se lahko prijavijo na razpise za zakup državnih kmetijskih zemljišč v upravljanju sklada. Na lendavskem koncu se bo sprostilo 2.000 hektarjev, katerih zakupnik je bilo Kmetijsko gospodarstvo (KG) Lendava, ki pa mu je najemna pogodba potekla.

Glede na pravilnik prvo mesto po prednosti do zakupa prevzamejo mladi prevzemniki, župana in lendavske kmete pa moti predvsem določilo, ki pravi, da mora imeti zakupnik stalno prebivališče oddaljeno manj kot 30 kilometrov zračne razdalje. “Traktorji vozijo po cesti, ne po zraku, zato to ni sprejemljivo ne z ekonomskega, moralnega in ne okoljskega vidika,” je dejal Magyar. Zahtevajo spremembo člena in predlagajo, da bi lahko za sproščena kmetijska zemljišča kandidiral le kmet, ki je bil na dan prenehanja zakupne pogodbe med skladom in KG Lendava lastnik sosednjega zemljišča.

Zato zahtevajo razveljavitev tega pravilnika, sklad pa naj tudi zaustavi postopek razpisa oddaje državnih kmetijski zemljišč v zakup. “Smo v najbolj intenzivni fazi kmetijskih del, kmetje opravljajo žetev in druga dela. Lahko se zgodi, da se bo pojavila peščica tistih, ki imajo ljudi za to, da pripravljajo prijave za ta kmetijska zemljišč in lendavski mladi kmetje bodo ponovno izviseli,” je opozoril župan.

Opozoril je tudi na promet s kmetijskimi zemljišči, v katerem “se pojavljajo ljudje, ki niso z našega konca. Smatramo, da so to špekulativni nakupi. Nerazumljivo pa je, da se na razpis za prodajo prostih zemljišč sklad ni prijavil, četudi je že lastnik kompleksa sosednjih zemljišč”.

Zato zahtevajo, da se razišče, kdo je kupoval kmetijska zemljišča od občanov v občini Lendava od datuma prenehanja zakupne pogodbe med skladom in KG Lendavam, je še navedel župan. Zahteve današnjega sestanka bodo posredovali na sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ter na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje