Ko je v Ljubljani gneča, ‘trpi’ še okolica: tudi 200 evrov kazni ne zaleže

Slovenija 21. Sep 202405:20 30 komentarjev

Vedno hujša gneča okoli Ljubljane predstavlja vse večje težave tudi za okoliška naselja in vasi. Kadar ljubljanska obvoznica obstane, se namreč kolone pločevine usmerijo na lokalne ceste. Med kraji, ki so najbolj na udaru, je tudi Stranska vas, ki leži ob Dobrovi. Prebivalci tožijo o nepopisni gneči tovornjakov, avtodomov in počitniških prikolic, ki poleg nevzdržnih zastojev prinašajo tudi hrup in povožene zelenice. Težave se zaveda tudi občina, ki je pred kratkim pred začetkom vasi postavila nov prometni znak. Zakaj ne učinkuje tako, kot bi si želeli?

Prometni infarkti na ljubljanski obvoznici, ki so vse pogostejši, močno vplivajo tudi na okoliška mesta in vasi – ko se promet ob Ljubljani zgosti, se kolone pločevine zgrnejo na lokalne ceste. Med tistimi kraji, ki se zaradi gneče okoli Ljubljene več mesecev v letu dušijo v kolonah, je tudi naselje Stranska vas v občini Dobrova – Polhov Gradec.

Čeprav je promet skozi vas dovoljen samo za lokalne prebivalce in imajo ostali vozniki na voljo prenovljeno dvopasovnico, izletniki in turisti, pa tudi marsikdo iz sosednjih vasi, raje izbere ‘prepovedano’ vaško cesto.

Po ozki poti skozi vas se tako v poletnih mesecih vijejo kolone tovornjakov, avtodomov in počitniških prikolic. Prebivalci pa imajo težave z vključevanjem na cesto, uničevanjem zelenic pred hišami ter stalnim hrupom, so povedali ekipi N1, ko smo jih obiskali na terenu.

Prometna ureditev v Stranski vasi Prometna ureditev v Stranski vasi
Nov prometni znak na cesti od Podutika proti Stranski vasi. Iz občine so sporočili, da so znak postavili 26. avgusta. (Foto: Denis Sadiković/N1)
Prometna ureditev v Stranski vasi Prometna ureditev v Stranski vasi
Nov prometni znak na cesti od Podutika proti Stranski vasi. Iz občine so sporočili, da so znak postavili 26. avgusta. (Foto: Denis Sadiković/N1)
Najbolj prometni ovinek v Stranski vasi Najbolj prometni ovinek v Stranski vasi
Najbolj prometni ovinek v Stranski vasi. Desna cesta vodi proti Podutiku, leva proti Dobrovi. (Foto: N1)

“Od velike noči do začetka septembra je zelo naporno. Čeprav je zagrožena kazen, je na tej cesti še vedno veliko prometa. Kolone so pri koncu vasi, ko se je treba vključiti na cesto proti Ljubljani, tukaj mimo hiše pa so se vozili drug za drugim,” pripovedujel Anton Košir.

Tudi med našim pogovorom je mimo hiše peljalo več voznikov, ki po Koširjevih besedah niso prebivalci Stranske vasi. Ob tem je dejal, da je bilo stanje v zadnjih letih tako nevzdržno, da je na občino vsako leto naslovil več dopisov, naj ukrepa.

Hiša na ovinku: “Sem najbolj nezadovoljen”

Ker njegova hiša stoji na ovinku, je najbolj “na udaru”, je dejal. “Tukaj sem verjetno najbolj nezadovoljen, ker sem najbolj na udaru. Vidite, da se mi vozijo več kot 90 stopinj okoli hiše. Ne morem se izogniti težavi, ki se s tem pojavlja.”

Povedal je, da so se težave prvič pokazale že ob asfaltiranju ceste pred 40 leti, čeprav takrat še ni bilo toliko avtomobilov.

“Takrat se je enormno povečal promet skozi vas, predvsem iz smeri Dobrove proti Podutiku. A turizma in izletniškega prometa pred 30 leti ni bilo toliko,” je opisal in dodal, da se je nevzdržno postalo pred približno desetimi leti.

Izpostavil je, da se je ves čas trudil, da bi občina omejila promet v naselju – to je nato storila novembra leta 2023.

Večdesetletna opozorila, promet omejili šele lani

Prebivalci so občino več desetletij prosili, naj v vasi prepove promet za nelokalno prebivalstvo, konec lanske jeseni so pozive le uslišali. Letos pa tako prebivalci kot občina ugotavljajo, da tudi prometni znaki ne dosegajo želenega učinka – in to kljub nedavni dopolnitvi z opozorilom, da prekrškarje čaka kazen v višini 200 evrov. “Znak smo dopolnili zgolj zaradi dodatnega informiranja voznikov,” pojasnjujejo na Skupni občinski upravi MIRED.

Vključevanje na cesto je nevarno

Košir ima največ težav pri vključevanju v promet z domačega dvorišča – včasih ni šlo drugače, kot da je stopil iz avtomobila in se postavil pred mimovozeče voznike, jih zaustavil in prosil, da ga spustijo na cesto. O težavah z vključevanjem v promet pripovedujejo tudi drugi krajani.

“Vključevanje na cesto je bilo zaradi velike količine prometa kar nevarno,” opisuje sosed Anton Rus in dodaja, da se tudi po postavitvi znaka po cesti pelje veliko ljudi, ki niso lokalni prebivalci.

Obkroženi s količki: “Bilo je vedno huje”

Ko cesta za najbolj problematičnim ovinkom v vasi zavije proti Dobrovi, se ob njej pojavijo količki. Tik pred koncem vasi srečamo Antonijo Ciuha, ki razloži, da so prebivalci količke postavili ravno zaradi gneče in voznikov, ki so se s ceste umikali na njihove zelenice.

“Količke smo postavili, da se ne vozijo. Če ne bi bilo količkov, bi vozili do žive meje, še slabše bi bilo,” je pojasnila. Količke, ki voznikom ne dovoljujejo, da bi uničevali zelenico, so postavili že ob asfaltiranju ceste, pred nekaj leti pa so jih dodatno utrdili. “Bilo je vedno huje,” je dodala Ciuha.

Stanje po postavitvi znaka je boljše, a še vedno ni dobro. “Vozniki kar pozabijo in gredo mimo, zelo veliko jih je. Sploh to poletje je bilo res veliko zastojev, predvsem dopustnikov iz smeri Ljubljane,” je opisala.

Ugiba, da vozniki skozi vas vozijo zaradi navade, nekateri pa znak trmasto spregledajo. Ob tem se sprašuje, ali namerava občina podoben znak postaviti tudi na njenem koncu vasi, saj se promet skozi naselje steka tudi iz smeri Dobrove.

Dobrova
Cesto od ‘problematičnega ovinka’ do konca vasi proti Dobrovi spremljajo količki. (Foto: N1)

Anton Košir in Antonija Ciuha sta ob koncu izpostavila, da stalnih težav z zastoji nimajo le v Stranski vasi, gneča duši tudi okoliška naselja, Šujico, Bokalce.

Je za vožnjo avtodomov po ozki cesti kriva navigacija?

Obrnili smo se tudi na občino Dobrova – Polhov Gradec, kjer so pojasnili, da po njihovih ugotovitvah pri vožnji skozi naselje kljub znaku ne gre toliko za navado kot za navigacijo, ki voznike ob obvozu vodi skozi Stransko vas.

“Ob vsakem zastoju se skozi Stransko vas vijejo kolone vozil, in to kljub dejstvu, da je iz Stranske vasi proti Šujici zgrajena nova dvopasovna cesta, ki se navezuje na regionalno cesto. Vozniki še vedno vozijo skozi ozko naselje Stranske vasi, saj jih tam vozi navigacija,” so razložili.

Zavedajo se, da so prebivalci Stranske vasi razočarani nad kulturo voznikov, ki znaka ne upoštevajo in se zavestno odločijo, da bodo naredili prekršek.

Cesta skozi Stransko vas
Cesta skozi Stransko vas, kjer velja omejitev prometa. Lokacija novega znaka je označena z rdečo piko. Z modro barvo je označena dvopasovna cesta Stranska vas–Šujica, ki se navezuje na regionalno cesto. (Foto: Posnetek zaslona/Najdi.si/N1)

“Nerazumljivo je, da vozniki ne upoštevajo prometne signalizacije in raje vozijo skozi ozko grlo Stranske vasi namesto po novo zgrajeni dvopasovnici, ki je zgolj 200 metrov daljša, zaradi časovne pretočnosti pa časovno ugodnejša. Očitno je navigacija v avtomobilih za voznike ključno vodilo, da se zavestno krši prometni režim na cestah,” so dodali.

Prav tako so pojasnili, da na drugi strani naselja znaka niso postavili, ker je bilo pred kratkim tam še gradbišče. Prav tako količina prometa proti Podutiku ni primerljiva s kolonami, ki se vijejo proti Dobrovi, so dodali.

Redarstvo ne razkriva števila napisanih glob

Promet v vasi občasno urejajo tudi redarji. Anton Košir je ob tem dejal, da bi si jih želel videti večkrat. S skupne občinske uprave MIRED so za N1 pojasnili, da nadzore prometa v občini Dobrova -Polhov Gradec načeloma opravljajo dvakrat tedensko, na cestah v Stranski vasi pa so prisotni predvsem v poletnem času.

Ob tem opažajo, da problema ne predstavljajo samo izletniki in turisti, ampak tudi prebivalci okoliških vasi, ki menijo, da jim je vožnja skozi vas zato dovoljena. “Ker gre za relativno novo postavljeno prometno signalizacijo, so občinski redarji neupravičenim voznikom na navedeni lokaciji večinoma izrekali ustna opozorila ter jih preusmerjali na drugo cesto,” pravijo. V tem času so izdali tudi nekaj glob, točnega števila pa niso navedli.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje