Koalicija nad izbiro Pirc Musar presenečena, v SDS pričakujejo Ropov padec

Slovenija 23. Okt 202414:52 12 komentarjev
Anton Rop
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Nad odločitvijo predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je za novega guvernerja Banke Slovenije predlagala Toneta Ropa, so v koaliciji presenečeni. V Gibanju Svoboda poudarjajo, da je koalicija javno in jasno izrazila podporo kandidatki Saši Jazbec. V SD pravijo, da pri podpori Jazbec ostajajo, v Levici pa bodo novo situacijo preučili tako znotraj poslanske skupine kot v stranki.

V največji poslanski skupini Gibanju Svoboda so nad odločitvijo predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je za guvernerja Banke Slovenije predlagala nekdanjega premierja in finančnega ministra Toneta Ropa, presenečeni. “Odločitev predsednice republike nas je presenetila, saj smo tako kot največja poslanska skupina kot tudi koalicija svojo podporo jasno in javno izrazili kandidatki Saši Jazbec,” so zapisali v odzivu.

Da je predlog predsednice “določeno presenečenje”, je poudarila tudi poslanka Levice Nataša Sukič. “Konsenzualna odločitev koalicije je bila, da kot primerno kandidatko za guvernerko Banke Slovenije predsednici predlagamo Sašo Jazbec, kar je koalicija tudi storila. Glede na novo situacijo bomo znotraj poslanske skupine Levica in znotraj stranke opravili še en krog pogovorov, pričakujemo pa, da se bomo o tem pogovarjali tudi znotraj koalicije,” je dejala Sukič.

Na vprašanje, ali predlog predsednice države odraža tudi odnos med njo in predsednikom vlade – kot je znano, se je premier Robert Golob zavzel, da na čelo Banke Slovenije pride ženska – je Sukič odgovorila, da to težko komentira, lahko pa si misli svoje. “Sama sem na stališču, da bi bilo treba na odgovornih družbenih položajih dati priložnost tudi ženskam,” je dodala Sukič.

Vodja poslancev SD Jani Prednik pa je poudaril, da so v njihovi poslanski skupini opravili pogovore z vsemi kandidati, ki so se prijavili na mesto guvernerja. “Po teh pogovorih smo se odločili za podporo Saši Jazbec, ki je bila tudi koalicijsko usklajena,” je dejal Prednik. Dodal je, da je poslance SD predlog Nataše Pirc Musar “nekoliko presenetil” in da ostajajo pri izbiri, ki so jo sporočili predsednici republike ter so jo v zadnjih tednih tudi javno komunicirali.

Ob tem spomnimo, da je Tone Rop leta 2007 izstopil iz poslanske skupine LDS in se je pridružil poslanski skupini SD.

Saša Jazbec (Foto: Žiga Živulovič Jr. /BOBO)

Ker se je Saši Jazbec nakazovala izvolitev v državnem zboru, je tudi po mnenju Nove Slovenije predsedničin predlog presenečenje. Manj pa je, tako poslanka Vida Čadonič Špelič, presenečenje glede na strokovne kompetence. Nova Slovenije je sicer podpirala drugega kandidata, Miho Mihiča, zato se morajo o morebitni podpori Ropu v poslanski skupini še pogovoriti.

“Na koncu bo štelo glasovanje, predlog mora dobiti 46 glasov. To bo pokazatelj, ali je bila odločitev predsednice republike prava ali ne. V vsakem primeru sama podpiram stroko pred politiko, če govorimo o tako pomembnem delovnem mestu, kot je guverner Banke Slovenije,” je dejala Čadonič Špelič. Ocenjuje, da se izida glasovanja ne da napovedati, saj je to tajno in so mogoča presenečenja.

V opozicijski SDS pa menijo, da bo Rop na tajnem glasovanju v državnem zboru težko izvoljen, če si koalicija glede podpore svoji kandidatki Saši Jazbec ne bo premislila. “Velika verjetnost je, da v tem poskusu nov guverner Banke Slovenije ne bo izbran, kar pomeni, da bo treba postopek ponoviti,” je dejal poslanec SDS Zvone Černač.

Merila, ki jih je Pirc Musar izpostavila za izbiro kandidata za guvernerja Banke Slovenije – profesionalnost, vodstvene sposobnosti in integriteta – so po Černačevih besedah upoštevali tudi v poslanski skupini SDS, zato so se zavzeli, da bi bil na čelu Banke Slovenije še en mandat Boštjan Vasle. “Spoštujemo predsedničino odločitev. Tudi sami menimo, da je prav, da so v ospredju merila, ki jih je izpostavila, ne zgolj merilo izvoljivosti. Očitno pa gledamo nekoliko drugače, kdo izpolnjuje omenjena merila, kot Nataša Pirc Musar,” je dodal Černač.

nataša pirc musar
Foto: PROFIMEDIA

“Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031,” je dopoldne sporočila predsednica republike.

V njenem uradu so pojasnili, da je predsednica odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku. “Predsednica republike že od začetka svojega mandata poudarja, da morajo biti visoka strokovnost, vodstvene kompetence in osebna integriteta vodilna merila pri izbiri kandidatov za najvišje položaje v državi,” so še dodali.

Poleg Jazbec in Ropa so se za stolček na čelu Banke Slovenije potegovali tudi dosedanji guverner Vasle, aktualni viceguverner Milan M. Cvikl, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in izvršni direktor v Delavski hranilnici Miha Mihič. Kdo je bil sedmi prijavljeni kandidat za guvernerja, uradno ni znano, po nekaterih informacijah pa naj bi živel v ZDA. Vasletu se bo šestletni mandat iztekel v začetku januarja prihodnje leto.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje