Koalicija skupaj v bran Urški Klakočar Zupančič: “Še en politični cirkus SDS”

Slovenija 05. Sep 202412:46 11 komentarjev

Koalicijske stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica so odločno stopile v bran predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, ki ji največja opozicijska stranka žuga z vložitvijo kazenske ovadbe. V SDS ji namreč očitajo zlorabo položaja, kršenje ustave in parlamentarnega poslovnika, ker na dnevni red seje državnega zbora ni želela uvrstiti zahteve o odreditvi preiskovalne komisije o slovenski energetiki.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je že nekaj tednov na tnalu stranke SDS, saj na dnevni red seje državnega zbora ni želela uvrstiti zahteve največje opozicijske stranke o odreditvi preiskovalne komisije o slovenski energetiki. Zahtevo zanjo sta sredi poletja skupaj vložili SDS in NSi.

Iz SDS je bilo sicer pred dnevi mogoče slišati, da pripravljajo kazensko ovadbo zoper Klakočar Zupančič. Očitajo ji namreč zlorabo položaja, kršenje ustave in poslovnika državnega zbora. V največji opozicijski stranki možnosti vložitve kazenske ovadbe uradno še ne komentirajo, je pa pred dnevi o tem na omrežju X že pisal prvak SDS Janez Janša: “Tole ravnanje predsednice državnega zbora je zrelo za kazensko ovadbo.”

Koalicijske stranke so medtem predsednici parlamenta stopile v bran. V Gibanju Svoboda, SD in Levici tako pravijo, da trdno podpirajo dejanja in prizadevanja Urške Klakočar Zupančič za ureditev zakonodaje glede instrumenta parlamentarne preiskave, ob tem pa kritizirajo napovedi SDS o morebitni kazenski ovadbi.

Kot je dejal vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic, je parlamentarna preiskava v demokratičnih državah resna stvar, ne pa “politična igrača, predmet populizma in zlorab”. Poudaril je, da v največji koalicijski stranki, ki ji pripada tudi Klakočar Zupančič, trdno stojijo za njenimi razmisleki in ravnanji, saj da se je predsednica državnega zbora po treh desetletjih odločila, da se instrument parlamentarne preiskave uredi z zakonom, ki bo dal ustrezno težo tudi ustavnemu sodišču.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po njegovem prepričanju v SDS, ki ji je prek državnega sveta že uspelo izsiliti ustanovitev podobne preiskovalne komisije, želijo z ustanovitvijo še ene destabilizirati slovenski politični prostor.

“Predsednica državnega zbora doživlja osebne pritiske, grožnje in tudi ovadbe. So ljudje in stranke v tej državi, ki nimajo ne idej ne rešitev, njihov pogled pa je usmerjen nazaj v preteklost. Zato imamo referendume, pozive k predčasnim volitvam, interpelacije in proceduralna izigravanja. To ni pot, ki vodi Slovenijo naprej,” je izpostavil Sajovic.

Tudi Socialni demokrati podpirajo prizadevanja Klakočar Zupančič glede zakona o parlamentarni preiskavi in tudi njena dejanja pri ustanavljanju nove preiskovalne komisije. Poslanka SD Meira Hot je dejala, da “inflacija preiskovalnih komisij v tem mandatu ne bo prinesla pravih ciljev”, saj očitno ni jasno, da je cilj parlamentarnih preiskav iskanje politične odgovornosti posameznikov, ne pa “politični šov in pogrom nad posamezniki”.

Tako v SD menijo, da je treba parlamentarne preiskave ustanavljati in izvajati pod strogimi varovalkami ter ob spoštovanju ustave in zakonodaje. Hot je ob tem ostro obsodila namigovanja o vložitvi kazenske ovadbe zoper predsednico državnega zbora. Po njenem mnenju poslanci in poslanke svojega dela ne morejo opravljati, če so neprestano pod pritiskom groženj s kazenskimi ovadbami.

“Zdi se nam skrajno neprimerno in nepravično, da se nam grozi s kazenskimi ovadbami zgolj zato, ker nekdo opravlja svoje delo,” je poudarila Hot.

V najmanjši koalicijski stranki Levici zadnje manevre stranke SDS ocenjujejo “kot še en politični cirkus z namenom destabilizacije in rušenja koalicije ter izsiljevanja predčasnih volitev”. Po mnenju poslanke Nataše Sukič je Urška Klakočar Zupančič ravnala prav, ko na dnevni red izredne seje državnega zbora ni uvrstila zahteve SDS o odreditvi preiskovalne komisije o slovenski energetiki.

“Predsednica državnega zbora je ravnala prav, navsezadnje je upoštevala ugotovitve in priporočila zakonodajno-pravne službe državnega zbora. K temu je tudi zavezana. V Levici ima predsednica državnega zbora našo polno podporo,” je dodala Sukič.

Opozicijski SDS in NSi sta sredi julija vložili zahtevo za odreditev nove parlamentarne preiskave o ugotavljanju in oceni dejanskega stanja zaradi ogrožanja energetske neodvisnosti Slovenije.

Kaj v SDS očitajo Klakočar Zupančič?

V SDS so konec minulega meseca zahtevali še sklic izredne seje DZ s to točko dnevnega reda. To je Klakočar Zupančič zavrnila. Pri tem se je sklicevala na mnenje zakonodajno-pravne službe DZ in vztrajala, da ima zahteva za odreditev preiskave takšne nepravilnosti, da jih je nujno odpraviti.

Zakonodajno-pravna služba je namreč med drugim opozorila, da se zahteva za novo parlamentarno preiskavo delno prekriva z že ustanovljeno in delujočo preiskovalno komisijo o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

S svojo odločitvijo je predsednica državnega zbora pri opoziciji naletela na burne odzive, med drugim ji je očitala onemogočenje dela opozicije ter kršenje poslovnika državnega zbora in ustave, ki določata, da mora predsednik državnega zbora sklicati izredno sejo, če to zahteva najmanj četrtina poslancev ali predsednik republike. Prav tako je v poslovniku o parlamentarni preiskavi določeno, da državni zbor “mora odrediti parlamentarno preiskavo, če to zahteva tretjina poslancev ali državni svet”.

Kljub temu so predlagatelji minuli teden pripravili čistopis zahteve. Urška Klakočar Zupančič pa je sporočila, da bo tega vnovič poslala v pregled zakonodajno-pravni službi, zatem pa bo jasno, ali so izpolnjeni pogoji za sklic seje.

Žan Mahnič
Foto: Luka Dakskobler/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje