Koalicija stopila za Sašo Jazbec. Je Tone Rop izpadel iz igre za guvernerja?

Saša Jazbec in Klemen Boštjančič (Foto: Žiga Živulovič Jr. /BOBO)

Ker predsednica republike Nataša Pirc Musar iz prvega kroga pogovorov z vodji poslanskih skupin ni mogla razbrati, da ima kdo od kandidatov za guvernerja Banke Slovenije zagotovljenih 46 poslanskih glasov, bo predvidoma v petek opravila še drugi krog pogovorov. Tokrat naj bi ji predstavniki vseh treh vladnih strank sporočili, da so za guvernerko pripravljeni podpreti državno sekretarko na ministrstvu za finance Sašo Jazbec. Takšno odločitev so vodje koalicijskih poslanskih skupin sprejeli na današnji koordinaciji, še pred tem pa so se o podpori Jazbec dogovorili poslanci Svobode.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo predvidoma v petek opravila še drugi krog pogovorov z vodji poslanskih skupin o tem, kdo od sedmerice kandidatov za guvernerja Banke Slovenije bi lahko na tajnem glasovanju dobil 46 glasov poslancev. Iz razgovorov v prvem krogu naj namreč še ne bi bilo jasno, ali se komu od kandidatov obeta za izvolitev potrebna absolutna večina in bi torej predsednica republike njegovo ime lahko poslala v državni zbor.

Več naših sogovornikov je kot razlog, da že prvi krog pogovorov ni prinesel jasne slike o podpori kandidatom, izpostavilo razdeljenost v poslanski skupini Gibanja Svoboda. Po teh navedbah naj del največje poslanske skupine ne bi bil navdušen, da bi guvernersko mesto zasedla državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec, ki sta ji sicer podporo izrekla tako finančni minister Klemen Boštjančič kot premier Robert Golob.

Mogoče je bilo celo slišati, da naj bi nekateri poslanci Svobode na čelu centralne banke raje videli nekdanjega premierja in bivšega finančnega ministra Toneta Ropa. Ta naj bi sicer po naših informacijah ob predstavitvi nekaterim poslanskim skupinam dejal, da mu je še pred kandidaturo podporo izrazil premier Golob.

Tone Rop (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Poleg Saše Jazbec in Toneta Ropa se za položaj na čelu Banke Slovenije potegujejo tudi dosedanji guverner Boštjan Vasle, aktualni viceguverner Milan M. Cvikl, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan in izvršni direktor v Delavski hranilnici Miha Mihič. Kdo je sedmi kandidat, uradno ni znano, po nekaterih informacijah pa naj bi živel v ZDA.

Avšič Bogovič: Nismo se pogovarjali o podpori drugemu kandidatu

Je mogoče o razdeljenosti poslanske skupine Gibanja Svoboda namignila predsednici republike, smo vprašali vodjo poslanske skupine Svobode Natašo Avšič Bogovič. “Niti slučajno nisem rekla, da je poslanska skupina Gibanja Svoboda razdeljena. Povedala sem, da so se prijavili dobri kandidati in da ne bi bilo nič narobe, če bi bila predlagana kandidatka, sploh ker so na področju financ ženske zapostavljene,” je za N1 odgovorila Avšič Bogovič.

Kot je dejala, je predsednici povedala, da je Saša Jazbec po mnenju poslancev Svobode dobra kandidatka, da pa prejšnji teden še niso sprejeli dokončne odločitve, ali ji bodo namenili glasove oziroma koliko poslancev jo bo podprlo. “Prav tako sem predsednici jasno povedala, da bi lahko Saši Jazbec zagotovili glasove, če jo bo predlagala za kandidatko,” je dodala vodja poslancev Svobode.

Na predsedničino vprašanje, ali imajo v Gibanju Svoboda tudi plan B, pa je Avšič Bogovič, kot nam je dejala, odgovorila, da se o podpori morebitnemu drugemu kandidatu niso pogovarjali.

Nataša Avšič Bogovič (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Medtem ko odločitev poslancev Svobode pred tednom dni še ni bila znana, pa so jo na današnji seji poslanske skupine, ki se je je udeležil tudi premier Golob, sprejeli. Odločitvi, da je Saša Jazbec prava kandidatka za guvernerko, po navedbah iz Gibanja Svoboda ni nasprotoval nihče od njihovih poslancev.

Prav tako so podporo edini kandidatki za guvernerko na današnji koordinaciji izrekli vodje ostalih koalicijskih strank SD in Levice. “Če bo predsednica republike predlagala Sašo Jazbec, v koaliciji nimamo zadržkov, da jo podpremo,” je povedala Avšič Bogovič. Rok, do katerega mora Nataša Pirc Musar predlog poslati v državni zbor, je 23. oktober.

SDS podpira Vasleta, ki mu koalicija ne bi podelila še enega mandata

Da podpirajo Sašo Jazbec, so predsednici republike sicer že prejšnji teden sporočili Socialni demokrati, ob tem pa so dali vedeti, da bi lahko podprli tudi Toneta Ropa. Levica pa naj bi ocenjevala, da nihče od kandidatov ideološko ni na njihovi liniji, na predstavitvi v poslanski skupini pa so njihove poslance najbolj prepričali Rop, Jazbec in Cvikl.

Po naših informacijah je te tri kandidate komisija, ki jo je ustanovila predsednica republike, v neformalnih medsebojnih pogovorih ocenila kot tiste, ki so prišli najbolje pripravljeni na intervju. Komisija, v kateri sta bila tudi bivša guvernerja France Arhar in Mitja Gaspari, je sicer menila, da jasne vizije vodenja BS ni predstavil sedmi, doslej še nerazkriti kandidat.

Očitno pa Jazbec ne more računati na glasove opozicije. SDS podpira dosedanjega guvernerja Boštjana Vasleta, ki pa mu v koaliciji nikakor ne bi podelili še enega mandata. Da se o podpori še niso dokončno dogovorili, pa pravijo v NSi, kjer so sprva kot svojega favorita omenjali Miho Mihiča.

Boštjan Vasle, Banka Slovenije
Boštjan Vasle (Foto: BOBO)

Ker naj s podporo Saši Jazbec v vseh treh koalicijskih poslanskih skupinah zdaj ne bi imeli težav, bi bilo pričakovati, da jo bo predsednica republike predlagala za guvernerko in da bo uspešno prestala parlamentarno sito. A ker gre za tajno glasovanje, se lahko zgodi, da ji kateri od poslancev koalicije svojega glasu ne bo namenil.

Bodo morda v Gibanju Svoboda poslušnost svojih poslancev nadzirali tako, da bi drug drugemu kazali glasovnice ali jih celo fotografirati, smo vprašali Natašo Avšič Bogovič. “Tega nismo nikoli prakticirali in sem prepričana, da tudi sedaj ne bomo,” je odgovorila.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje