Burno dogajanje v parlamentu: SDS ni uspela s posvetovalnim referendumom

Slovenija 04. Jun 202415:01 > 22:44 40 komentarjev

Izredno sejo državnega zbora, na kateri so priznali Palestino, je spremljalo burno dogajanje, predvsem manevri SDS. Ta je s predlogom za razpis posvetovalnega referenduma želela zamakniti priznanje za 30 dni. Po več zapletih so poslanci naposled zavrnili referendum in priznali Palestino.

V državnem zboru je potekala izredna seja, na kateri so glasovali o priznanju Palestine. Sejo so po razpravi prekinili zaradi predloga SDS za razpis posvetovalnega referenduma.

Zatem so sklicali parlamentarni odbor za zunanjo politiko, ki so ga obstruirali poslanci SDS in NSi. Poslanci so sprejeli mnenje, da posvetovalni referendum o priznanju Palestine ni primeren. Na novi izredni seji so nato zavrnili predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma. Zatem so na 73. izredni seji državnega zbora priznali Palestino.

Čeprav je poslanska skupina SDS v parlamentarni postopek še pred začetkom izredne seje vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine, pa so tik začetkom ta predlog umaknili. Z manevrom SDS bi postopek odločanja namreč zamaknili za 30 dni.

Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi predlagatelja dejal, da namera po priznanju ni naključje oziroma stvar “predvolilne aritmetike”. “Hvaležen sem, da ste si premislili in zmogli dovolj treznosti, da ste zadnji manever – ki bi enako spodletel kot vsi manevri iz preteklosti – umaknili,” je dejal premier.

Po kuloarjih parlamenta se je po umiku predloga zastavljalo vprašanje, zakaj se je SDS odločila za umik predloga za posvetovalni referendum. Mnogi so menili, da Janševih manevrov, da bi zaustavil priznanje Palestine, še ni konec in da bo potegnil še kakšno potezo v tej smeri.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin je prvak SDS Janez Janša zatem tudi potrdil, da je SDS vložila nov predlog za razpis posvetovalnega referenduma. “Tisti, ki ste brali naš dopis, da smo mi ta predlog za referendum umaknili, niste prebrali vsega. Ker piše, da poslanska skupina umika predlog zaradi tehničnostih razlogov. Ker smo popravili obrazložitev. In ta predlog je ponovno vložen. Vi danes o tem – ne danes ne v naslednjih 29 dneh – ne morete legalno odločati. Lahko odločate čez 30 dni,” je dejal. Če bo koalicija kljub temu pred pretekom roka potrdila priznanje Palestine, bo odločitev po njegovih besedah nična. “Želim vam trezen premislek,” je dejal.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je po Janševem govoru dejala, da so v SDS “eklatantno zlorabili posvetovalni referendum”.

Premier Golob je v odgovoru na ponovno vložen predlog SDS dejal, da si želi, da Slovenija čim prej pošlje sporočilo miru vsem vpletenim. “Pri tem moramo biti odločni in vztrajni ter se ne ozirati na tiste, ki že dve leti mečejo polena, brez da bi imeli en sam argument. Ampak je to edino, kar znajo. Na eni strani metati polena v parlamentu, na drugi strani ustrahovati narod z lažmi. Dajmo jim reči ne – danes – in dajmo jim reči ne ponovno v nedeljo,” je dejal. Ob tem je dodal, da je opoziciji hvaležen, da je v zadnjem tednu pokazala “svoj pravi obraz”.

Koalicija manever SDS skušala zaobiti

V koaliciji so bili nad ponedeljkovim manevrom SDS zgroženi. Od vložitve predloga za posvetovalni referendum so mrzlično iskali možnost, da bi o priznanju Palestine vendarle glasovali že danes. Na mizi so imeli več idej. Po informacijah N1 so se želeli sklicevati na nejasnost zadnjega odstavka 184. člena poslovnika državnega zbora. Ta določa, da se predlog o odločanju o referendumu uvrsti “na dnevni red prve naslednje seje državnega zbora, če je vložen najkasneje 30 dni pred to sejo”.

Koalicijski poslanci so v parlamentarni postopek vložili zahtevo za sklic druge izredne seje državnega zbora, na kateri so zavrnili predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine.

Foto: Žiga Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Žiga Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO

Janša: Koalicija išče načine, kako bi kršila zakon

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše koalicija išče načine, kako bi kršila zakon. “Zakon je jasen – razen ko gre za sprejetje zakona po nujnem postopku, je predlog za posvetovalni referendum akt, ki odloži odločanje za 30 dni,” je dejal v izjavi za medije pred sejo. S tem dejanjem so po njegovih besedah vladi želeli kupiti čas za streznitev in da bi se Slovenija pridružila državam, ki bodo Palestino priznale skupaj.

V koalicijskih strankah so pred sejo ocenjevali, da je treba Palestino priznati nemudoma. V Levici so namero SDS ocenili kot “igranje dnevnopolitičnih igric na račun tragedije nekega ljudstva”. “Janezu Janši ni mar niti za to, da bi na morebitnem referendumu totalno pogorel, saj je slovensko javno mnenje neizpodbitno na strani palestinskega ljudstva,” so zapisali v sporočilu za medije.

Da gre za zlorabo postopkov v državnem zboru ter referenduma, pa je pred sejo ocenil evroposlanec SD Matjaž Nemec. “Vse kaže, da so stranko SDS instrumentalizirali izraelski interesi,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje