Kokra: zaradi nastale škode je bil sprožen regijski, ne državni načrt

Slovenija 22. Jul 202413:19 1 komentar
Kokro je zasul plaz
Foto: Borut Živulović/BOBO

Na območju Kokre danes nadaljujejo odstranjevanje posledic petkovega neurja, v katerem je plaz zasul deset hiš. V vasi Podlebelca so danes ostali brez vode, pristojne službe pa že iščejo alternativne rešitve. Največ dela imajo z dostopom do osamelih kmetij na Suhadolniku, od koder so v nedeljo po zasilni poti evakuirali pet tujih turistov. Čeprav obstaja odprto vprašanje, kdo bo financiral nastalo škodo, to po besedah preddvorskega župana Roka Robleka za zdaj ni prioriteta. Če posledic ne bodo nemudoma odstranili, bi ob morebitnih novih padavinah škoda lahko močno narasla. Premier Robert Golob je danes pojasnil, da glede na obseg škode država nima pravne podlage, da ukrepa. Občina je odprla račun za donacije, na katerem se bodo zbirala sredstva za prizadete v neurju.

V vasi Kokra v občini Preddvor, kjer je v neurju v noči na soboto zasulo deset hiš, danes nadaljujejo odstranjevanje kamenja in drugega materiala v zaselku Podlebelca, kjer so ostali tudi brez vode.

Kot je danes pojasnil preddvorski župan Rok Roblek, trenutno čistijo zgornji del zaselka Podlebelca do zgornjega mosta, ki predstavlja dostop še do zadnje hiše. Hkrati začenjajo dela na Suhadolniku, da bi se prebili do samotnih gorskih kmetij na tem območju.

Ceste do kmetij na Suhadolniku praktično ni več

“Računamo, da bodo dostopi v Podlebelci grobo očiščeni v tednu dni, medtem ko bo na Suhadolniku intervencijsko prebijanje do kmetij verjetno trajalo 14 dni, saj ceste praktično ni več,” je povedal župan.

Pojasnil je, da so v nedeljo zvečer zaradi evakuacije petih tujcev, ki so bili kot turisti nastanjeni na omenjenih kmetijah oziroma so odšli višje v hribe, uspeli vzpostaviti zasilno prehodnost ozke planinske steze, po kateri so lahko turisti prišli do doline.

Že vse od sobote do omenjenih samotnih kmetij štiri kilometre peš prenašajo najnujnejše stvari, kot so voda, hrana in gorivo. V nedeljo so uspeli po vrvni tehniki do Suhadolnika spraviti tudi agregate.

“Sedaj je situacija nekoliko lažja. Ljudje so uspeli napolniti mobilne telefone in imamo z njimi stalen stik. Telefonija je namreč pretrgana, prav tako oskrba z elektriko, radijske postaje v Kokri pa delajo zelo slabo, zato nam dobrih povezav ni uspelo vzpostaviti,” je pojasnil Roblek.

V Podlebelci ostali brez vode

Danes so tudi v Podlebelci ostali brez vode. “Da bi se prebili do obstoječega vodnega vira, ga očistili in usposobili, nas loči na desettisoče kubičnih metrov materiala nad vasjo. Zato danes pospešeno iščemo alternativno rešitev z oskrbo prek drugega vodnega vira, ki bi ga prečrpavali v obstoječi vodohran.

Z gasilskimi vozili vode do nekaterih hiš niti še ne morejo dovažati, hkrati pa je veliko vode potrebne, da se očistijo velike količine mulja in druge umazanije, ki jo je skupaj s kamenjem prinesel hudournik. Pri čiščenju tako pomagajo gasilci z gasilskimi vozili. Na pomoč so jim priskočili tudi prostovoljni gasilci iz sosednjih društev, kot so Olševek in Hotemaže.

Na pomoč priskočili številni prostovoljci

Pri odpravljanju posledic ujme v Kokri sodeluje tudi veliko drugih prostovoljcev, precej je Jezerjanov in Šenčurjanov. Danes je v dopoldanskem času pri sanaciji pomagalo okoli 50 prostovoljcev, popoldne jih znova pričakujejo več kot 100. “Sosednjim občinam in ljudem se zahvaljujejo za podporo in pomoč,” je izpostavil Roblek.

Tudi gradbene mehanizacije jim doslej ni manjkalo. “V nočni akciji in med vikendom so si ljudje brez težav vzeli čas, sedaj pa imajo nekateri pogodbene posle,” je ob današnjem začetku novega delovnega tedna dejal Roblek. Zato bo treba najti stabilno srednjeročno rešitev, da bo v prihodnjih dneh na voljo dovolj mehanizacije.

Kdo bo financiral nastalo škodo?

Hkrati se postavlja vprašanje financiranja intervencijskih stroškov, ki presegajo zmožnosti občine. “Ne glede na ta odprta vprašanja, sedaj delamo vsi skupaj solidarno in hitimo z deli, saj vemo, da bi v primeru novih padavin škoda lahko še močno narasla,” je izpostavil župan.

Premier Robert Golob je sicer na današnji novinarski konferenci po prvem sestanku na ministrstvu za obrambo v vlogi začasnega ministra pojasnil, da je bil na območju Kokre zaradi nastale škode sprožen regijski, ne državni načrt. “Za zdaj vse skupaj ostaja na občinskem oziroma regijskem nivoju, žal ni podlage, da bi država ukrepala,” je dodal.

Gibanje na območju Kokre prepovedano

Medtem ostaja v veljavi odredba o prepovedi gibanja na območju Kokre od hišne številke 37, pa tudi prepoved uporabe dronov. Poteka namreč zračno spremljanje gibanja mas in preverjanje, ali je območje stabilno, saj so na tem mestu ogromne količine materiala, ki bi lahko v prihodnje še pridrle navzdol.

Občina odprla računa za donacije

Na civilno zaščito in občino so se obračali ljudje, ki so želeli finančno ali kako drugače pomagati prizadetim v neurju. Občina je zato odprla račun za donacije, na katerem se bodo zbirali prostovoljni prispevki za pomoč oškodovancem.

Podračun proračuna Občine Preddvor: SI56 0110 0600 0080 921

Naslov: Dvorski trg 10, 4205 Preddvor

Namen: Pomoč Kokri

Koda namena: CHAR

Model sklica 99

Račun bo aktiviran od torka, 23. julija 2024, dalje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje