Koliko časa je trenutno treba čakati na mojstra: se gradbeni “bum” ohlaja?

Slovenija 22. Okt 202405:20 1 komentar
Renovacija doma
Foto: PROFIMEDIA

Če načrtujete prenovo stanovanja ali hiše, je dobro vedeti, da se trenutno na izvajalce različnih gradbenih del čaka tudi po več tednov, na najboljše celo več kot polovico leta. Kateri mojstri bodo na voljo najhitreje in na katere boste morali čakati najdlje? In ali se izplača prenovo tako s časovnega kot finančnega vidika prestaviti na prihodnje leto?

Čakalne dobe se precej razlikujejo od panoge do panoge oziroma točno določenih gradbenih del, ki bi jih radi v svojem domu opravili. Pomembno vlogo pri tem igrajo čas trajanja, pogostost in zahtevnost del.

Kako dolgo je treba čakati na gradbene izvajalce, so na portalu Moj mojster vprašali 300 različnih podjetij.

Če vaš dom potrebuje majhen popravek ali vzdrževalna dela, bo izvajalec prišel v približno dveh tednih. Manjša vzdrževalna dela, čeprav so pogosta, namreč zahtevajo manj časa. Na elektroinštalaterja boste čakali od štiri do pet tednov, na krovce pa enkrat več. Krovska dela so namreč izjemno pogost in velik gradbeni poseg, kar se odraža tudi na čakalni dobi.

Če prenavljate celotno hišo oziroma stanovanje, boste zaradi usklajevanja več različnih mojstrov čakali najdlje, skoraj devet tednov. Takšni projekti so namreč kompleksni in tehnično zahtevni. Avtorji spletne strani Moj mojster ob tem opozarjajo, da gre za povprečne čakalne dobe. V posameznih podjetjih so lahko te krajše ali daljše, poleg tega pa je povpraševanje po določenih storitvah sezonsko. Takšna so recimo krovska dela, ko so delavci najbolj zasedeni v toplejših mesecih.

Kakšne so čakalne dobe v posamezni panogi, lahko preverite v tabeli spodaj.

Gradbena dela
Vir: Mojmojster

Če izvajalca dobiš z danes na jutri, je nekaj narobe

Med razlogi za (dolge) čakalne dobe predsednik sekcije gradbincev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Zoran Simčič vidi še en razlog, ki gradbeništvo pesti že nekaj časa: manko kadra.

“Kadra danes ni. To je največji vzrok. Od krize leta 2008 je odšel v druge države, kot so Nemčija, Italija in Švica, mi pa v tem času nismo veliko vlagali vanj. Zato ga nimamo, čakalne dobe pa so dolge,” meni Simčič.

Na dobre izvajalce, ki so zelo iskani in zasedeni, je po njegovih besedah treba čakati tudi pol leta, zato bi se ob izredno kratkih čakalnih dobah strankam navadno morali prižgati rdeči alarmi. “Če izvajalca dobiš z danes na jutri, je nekaj narobe. Ljudje lahko v takih primerih preverijo reference in ugotovijo, ali je mojster res dober ali ne.”

Avtorji spletne strani Moj mojster svetujejo, da ne glede na zahtevnost del projekt načrtujete pravočasno in se z izvajalcem za izvedbo dogovorite čim prej. Čakalno dobo vam lahko skrajša tudi odločitev, da gradbena dela opravite izven običajne gradbene sezone. Na primer: klimatsko napravo boste hitreje montirali pozimi kot sredi poletne vročine.

Se vam z deli izplača počakati?

Avtorji spletne strani Moj mojster ugotavljajo, da so čakalne dobe v gradbeništvu vedno daljše, Simčič pa opaža, da so se v zadnjem času začele zelo hitro krajšati.

“Leta 2023 je gradbeništvo doživelo pravi ‘bum’, letos pa se že čuti upad. Povpraševanje je manjše, a računam, da bo letos še nekako šlo, medtem ko bomo spomladi začutili še večji upad. Takrat bo izvajalce lažje najeti kot danes. Vsaka kriza se namreč začne s krizo v avtomobilski industriji, kar že gledamo, gradbinci pa pridemo na vrsto kakšno leto kasneje, saj imamo rezervacije za pol leta vnaprej,” napoveduje Simčič. Trdi, da bo prihodnje leto z vidika stranke idealno za rekonstrukcije in prenove.

Renovacija doma
Foto: PROFIMEDIA

Ob tem izpostavlja še finančni vidik. Po njegovih besedah so obrestne mere ugodne in se nižajo, cene materialov so se umirile, res pa je, da so se dvignile cene storitev. “Ampak glede na upad povpraševanja pomeni, da se bodo tudi cene storitev stabilizirale,” še pravi Simčič.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje