Koliko vas bo letos stal dopust?

Gospodarstvo 07. Maj 202216:32 > 16:38
Dugi otok
PROFIMEDIA

Gorivo, hrana in drugi izdelki se v zadnjih mesecih vse bolj dražijo. To pa bi lahko vplivalo tudi na ceno počitnic. V turističnih agencijah opozarjajo, da se bodo v prihodnjih tednih in mesecih cene dvignile od 5 do 10 odstotkov. Na hrvaški obali je medtem v juniju, juliju in avgustu zasedena že večina namestitev, najvišje pa so cene na vrhuncu turistične sezone, torej konec julija in na začetku avgusta.

Gorivo, hrana in osnovne življenjske potrebščine se v zadnjih mesecih zaradi vojne v Ukrajini in vpliva pandemije močno dražijo. Zaradi negotovosti mnogi s strahom in zaskrbljenostjo pogledujejo proti jeseni, ko se začne nova kurilna sezona in bodo potrebe po plinu še narasle.

Še pred jesenjo pa se bodo množice turistov iz vse Evrope odpravile na poletne počitnice, številni bodo dopustovali na Hrvaškem. Pogledali smo, koliko bo slovenska družina (dva odrasla in dva otroka) v povprečju odštela za počitnikovanje na hrvaški obali.

Koliko bo družina odštela za dopust na Hrvaškem?

Nekoliko nižje so cene na začetku šolskih počitnic. Po podatkih spletne strani za rezervacijo počitniških namestitev Booking.com je treba takrat v Poreču za 14 dni (25. junij–9. julij) odšteti slabih 700 evrov. A pozor, gre za apartma, ki je od morja oddaljen več kot šest kilometrov. Večina namestitev v mestu in bliže morju je v teh terminih že zasedena, prostih je le še nekaj apartmajev, kjer boste za najem odšteli od 1.200 evrov. Še manj izbire boste imeli, če se boste na dopust odpravili konec julija (23. julij–6. avgust), cene pa so še višje. Za najem apartmaja boste v tem času odšteli nekaj stotakov več. Še precej višje so cene hotelskih namestitev, tudi nekaj tisoč evrov.

Podobno visoke so cene konec junija tudi v središču Makarske. Z nekaj truda pa lahko malce stran od obale najdete tudi apartma za dobrih 800 evrov, vendar je oprema v teh nastanitvah starejša in jo je zob časa že dobro načel. Najvišje so cene konec julija in avgusta, ko bo družina za 14 dni dopusta odštela med 1.500 in 3.000 evri.

V mestu Novalja na hrvaškem otoku Pag so cene konec junija visoke: za 14 dni bo štiričlanska družina odštela najmanj 1.400 evrov, večina namestitev pa stane okoli 2.000 evrov. Konec julija oziroma na začetku avgusta je na otoku zasedena že večina namestitev, prostih je le še nekaj apartmajev, ki stanejo od 2.000 do 5.000 evrov. Če pa imate denarja na pretek in si želite počitnice preživeti zvezdniško, lahko rezervirate vilo Vigo, kjer vas bo 14-dnevni najem stal 32 tisoč evrov.

Tudi počitnice bodo dražje

Splošen dvig cen pa bo podražil tudi poletne počitnice. V turistični agenciji Kompas pravijo, da se opazno dvigujejo stroški goriva, kar vpliva na cene letalskega in avtobusnega prevoza. “Posledično pričakujemo, da se bodo v prihodnjih tednih in mesecih cene dvignile za 5–10 odstotkov,” so povedali za N1. Dodali so, da 5–10-odstotno rast nastanitev, vstopnin in hrane beležijo v večini držav, zato ljudem svetujejo, da počitnice rezervirajo čim prej (first minute), ko so cene najugodnejše, otroci pa lahko bivajo brezplačno. Cene za počitnice na Hrvaškem so še stabilne, so pojasnili pri Kompasu, tudi za to destinacijo pa gostom svetujejo čimprejšnjo rezervacijo.

morje, plaža
PROFIMEDIA

Trend dviga cen na vseh področjih, tudi v turizmu, prav tako opažajo pri turistični agenciji Relax. Dodali so, da cene za počitnikovanje z njimi ostajajo iste, kot so bile zapisane v katalogih. “Torej naši gostje ne občutijo dviga cen turističnih aranžmajev, ki ostajajo na nivoju leta 2021. Glavni razlog so zakupljene kapacitete. Vse pogodbe so bile podpisane v letu 2021, tako na Jadranu kot Sredozemlju, kjer počitnikuje največ Slovencev,” so povedali. Dodali so, da je za zdaj teh zakupljenih kapacitet še vedno dovolj. “Opažamo pa, da se zelo hitro polnijo kapacitete v juliju in v avgustu. Tega se zavedajo tudi naši gosti. Tudi letos je v porastu trend rezervacij po “first minute ponudbi”. Bolj kot dviga cen se gosti vse bolj zavedajo, da se bodo kapacitete v glavni poletni sezoni hitro napolnile. Pri Relaxu štiričlanski družini, ki je na tesnem z denarjem, predlagajo eno od destinacij na hrvaški obali, v Črni gori, Turčiji, Grčiji …

Tudi pri Palmi pravijo, da se počitniški in potovalni aranžmaji niso bistveno podražili. “Za veliko destinacij, hotelov, apartmajev, križarjenj in potovanj pa imamo še vedno zelo ugodne cene, za katere pa ne moremo zagotoviti, da bo enako ostalo do poletja – cene so dinamične, ugodnih ponudb je ta trenutek na trgu še vedno veliko. Še vedno lahko govorimo o relativno ugodnih cenah predvsem tam, kjer smo napravili zakupe za leto in več vnaprej, bodisi hotelih ali prevozih. Tako še vedno ostajajo ugodni počitniški paketi, vključno z letalskim prevozom na vse mediteranske destinacije, v mislih imamo tako Grčijo, Španijo, Turčijo, Egipt in Črno goro,” so zapisali.

Tudi počitnice na Hrvaškem, kjer je še vedno mogoče napraviti dober nakup po zgodnjih prijavah, bistveno ne odstopajo, so pojasnili pri Palmi. “Tudi tukaj pa opozarjamo na hitre in zgodnje prijave, da se ne ponovi izkušnja iz preteklega leta, saj so se cene na Hrvaškem v juliju in avgustu zelo povišale. Odsvetujemo čakanje na zadnji hip, ki se v tem letu zagotovo ne bo obrestovalo,” so povedali za N1.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.