Koordinatorica Levice Vrečko: Kar gledamo v Palestini, je sodu izbilo dno

N1 video 28. Maj 202414:27 > 14:44 18 komentarjev

Koordinatorico Levice Asto Vrečko veseli, da je Levica del vlade, ki je zbrala pogum za priznanje Palestine. V prihodnje si bodo prizadevali za mirovna pogajanja in dosego dolgotrajnega miru, je napovedala. Kako pa odgovarja sorodniku izraelskega talca, ki je na sprejemu pri predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič dejal, da priznanje Palestine v tem trenutku pomeni nagrado terorizmu?

Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko je pozdravila napoved premierja Roberta Goloba, da bo vlada v četrtek predlagala priznanje Palestine. “Levica je v politiki že 10 let. Od naših začetkov opozarjamo na apartheid, okupacijo Palestine in nasilje nad palestinskim ljudstvom. V teh desetih letih smo dali mnogo pobud za priznanje Palestine kot samostojne in neodvisne države. Vesela sem, da smo del vlade, ki je zbrala pogum za to,” je povedala.

“Kar v Palestini gledamo zadnjega pol leta – izvajanje popolnega terorja, humanitarno krizo, genocid, ubijanje nedolžnih civilistov, med katerimi so tudi ženske in otroci – je sodu izbilo dno,” je rekla.

Zato jo veseli, da bo Slovenija skupaj s podobno mislečimi državami priznala Palestino. “V prihodnje si bomo na vladi prizadevali, da bi Slovenija zastavila svoje ime in si prizadevala za končanje konflikta, mir in za ureditev razmer v Palestini. Palestina potrebuje mir,” je povedala. V naslednjem koraku si mora Slovenija po njenih besedah prizadevati za mirovna pogajanja in dosego dolgotrajnega miru v Palestini.

Danes bodo Palestino priznale že Španija, Irska in Norveška. Slovenija se je nekaj časa želela pridružiti drugemu valu držav, v katerem si je država želela še Francijo, Luksemburg, Belgijo in Dansko. A kot kaže, bo zdaj Slovenija Palestino priznala sama. “Po mojem vedenju smo v drugem valu sami. Kar zadeva Levico, je popolnoma vseeno. Za ta korak bi se morali odločiti že zdavnaj,” je na to odgovorila Vrečko. Spodbuja pa tudi druge države, da se pridružijo priznanju Palestine.

Vrečko se je odzvala tudi na sprejem svojcev izraelskih talcev in žrtev napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani pri predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič. Tam je namreč eden od sorodnikov izraelskih talcev dejal, da bi priznanje Palestine v tem trenutku pomenilo “nagrado za terorizem”.

Vrečko je poudarila, da palestinsko ljudstvo že nekaj desetletij živi pod okupacijo. “Slovensko priznanje Palestine ne gre v smeri podpore terorističnim napadom, ampak gre za to, da se prizna boj palestinskega ljudstva za samostojno, suvereno in neodvisno državo. Gre pa tudi za politični poziv Slovenije h končanju vojne in genocida ter vzpostavitev trajnega miru,” je povedala.

“Pozdravljamo napoved, da bo vlada na četrtkovi seji nadaljevala postopek priznanja Palestine in predlagala državnemu zboru, da priznamo samostojno in neodvisno državo Palestino,” je za STA sporočil SD in dodal, da Slovenija skupaj z drugimi podobno mislečimi državami vodi zgodovinski proces priznanja in s tem poziva k premirju ter daje jasno podporo rešitvi dveh držav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje