Koronavirus: različica XEC že prisotna tudi v Sloveniji

Koronavirus 08. Okt 202405:20 0 komentarjev
KORONA, PREHLAD, KAŠELJ
Foto: Profimedia

Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC. Kaj prinaša in kako se zaščititi?

Zelo močan glavobol, visoka vročina, oslabelost. Tako nekateri opisujejo svoje nedavno prebolevanje covida-19. Pri drugih pa bolezen poteka v povsem blagi obliki, brez vročine in brez kašlja. Simptomi se tako razlikujejo od človeka do človeka, lahko so povezani tudi s tem, ali ste covid že kdaj prej preboleli ali bili cepljeni. Tudi v Slovenijo je v zadnjih tednih prišla nova podrazličica koronavirusa, imenovana XEC.

Kot smo že poročali, bi XEC, ki spada v “družino” omikrona, po mnenju znanstvenikov lahko letošnjo jesen postala prevladujoča. Junija so jo najprej zaznali v Nemčiji, nato v Združenem kraljestvu, ZDA, na Danskem in v drugih državah. Javno objavljeni podatki sekvenciranja kažejo, da se je razširila tudi v Sloveniji. Podrazličici XEC in XEC.1 so pri nas prvič zaznali v 37. tednu, to je med 9. in 15. septembrom letos. V vseh tednih odtlej so zaznali po več primerov XEC. Iz teh podatkov ni mogoče sklepati, kako razširjena je trenutno ta podrazličica, saj le manjši del okužene populacije testirajo in pregledajo njihove vzorce.

Seznam (pod)različic, ki jih zaznavajo v Sloveniji, vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), vzorce pa sekvencirajo (to pomeni, da določijo strukturo virusa in s tem podrazličico) na Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete v Ljubljani.

Podrazličica XEC je rekombinantna, kar pomeni, da sta se vanjo združili dve prejšnji podrazličici, in sicer KS.1.1 in KP.3.3. Do tega procesa lahko pride naravno, ko je ena oseba istočasno okužena z dvema različnima (pod)različicama.

“Klinično nezanimiva”

Kot pravi infektologinja in nekdanja vodja strokovne svetovalne skupine dr. Mateja Logar, je različica XEC “klinično popolnoma nezanimiva”. Ne na strokovnih izobraževanjih za infektologe ne v medicinskih člankih za zdaj nič ne kaže na to, da bi bila bistveno drugačna od prejšnjih podrazličic. “Klinična slika ostaja enaka kot do zdaj. Je pa trenutno še premalo primerov in podatkov, da bi lahko karkoli sklepali. Več bomo vedeli v naslednjih tednih,” pravi Logar.

Na infekcijski kliniki ljubljanskega kliničnega centra trenutno ni posebne gneče. “Gripe še ni veliko, imamo le posamezne primere, kot je pričakovati v tem delu leta. Jesen je čas respiratornih okužb, ni pa še nekega epidemičnega vala,” opisuje infektologinja.

Cepljeni zelo redko hudo zbolijo

Kako dobra zaščita pred trenutno krožečimi različicami covida-19 je cepljenje?

“Zelo zelo malo je primerov, da bi ljudje, ki so bili kadarkoli cepljeni, zboleli tako hudo, da bi potrebovali intenzivno nego, če nimajo kakšne pridružene imunske motnje,” pravi Logar. “Tisti, ki so opravili le bazično cepljenje in niso nikoli prejeli poživitvenega odmerka, pa nekoliko pogosteje potrebujejo zdravljenje v bolnišnici od tistih, ki so bili cepljeni z vsaj enim poživitvenim odmerkom,” pojasnjuje in dodaja, da slednjih, torej tri- in večkrat cepljenih pri njih praktično ni.

Letos je za (poživitveno) cepljenje pri nas na voljo posodobljeno Pfizerjevo mRNK cepivo Comirnaty JN.1. Iz različice JN.1 sta se razvili obe “starševski” podrazličici (KS.1.1 in KP.3.3), iz katerih je nastala XEC, zato bo cepivo po pričakovanjih učinkovito. NIJZ že ima 101.760 odmerkov posodobljenega cepiva za sezono 2024/2025, pričakujejo pa jih še 53.280.

Več o cepljenju lahko preberete na spletnih straneh NIJZ.

Letos NIJZ cepljenje priporoča oskrbovancem domov za starejše in socialnovarstvenih zavodov, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ter vsem, starejšim od 65 let. “Cepljenje z novimi, posodobljenimi cepivi proti covidu-19 je smiselno in vključuje zaščito tudi proti trenutnim različicam virusa, kar je še posebej pomembno za najbolj ranljive skupine, kot so starostniki in kronični bolniki,” pravijo na NIJZ.

Cepite se lahko pri izbranem osebnem zdravniku, v cepilnih centrih v zdravstvenih ustanovah ali v ambulantah na območnih enotah NIJZ. Možno je tudi hkratno cepljenje proti covidu in gripi. 

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!