KPK naj bi premierja Goloba zaslišala v začetku oktobra

Slovenija 20. Sep 202416:49 7 komentarjev
Robert Golob na seji sveta stranke Gibanje Svoboda
Robert Golob (Foto: Igor Kupljenik/BOBO)

Predsednik vlade Robert Golob naj bi bil po informacijah N1 v začetku oktobra zaslišan pred komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Razlog za to je preiskava, ki jo je komisija proti premierju uvedla zaradi sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar.

Predsednika vlade Roberta Goloba po informacijah N1 v začetku oktobra čaka zaslišanje pred protikorupcijsko komisijo (KPK). Senat KPK je namreč konec avgusta sprejel sklep, da nadaljuje preiskavo, ki jo je proti premierju uvedel zaradi sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

Kdaj bo premier zaslišan pred komisijo, ni znano, saj na KPK zadeve ne komentirajo. Kot smo izvedeli neuradno, pa naj bi do njegovega zaslišanja predvidoma prišlo prvi teden oktobra. Z datumom zaslišanja naj bi bil po naših informacijah seznanjen tudi predsednik vlade. Njegov pooblaščenec Stojan Zdolšek informacij o zaslišanju pred komisijo za N1 ni potrdil, je pa dejal, da “ni nobenih pravnih ovir za nadaljevanje postopka pred KPK”.

Na vprašanje N1, ali nameravajo komisiji predlagati zaslišanje dodatnih prič, pa je Zdolšek odgovoril, da njihovih dokaznih in drugih predlogov ter procesnih dejanj zaenkrat še ne more komentirati.

KPK preiskavo uvedla na podlagi prijave Tatjane Bobnar

Preiskavo zoper predsednika vlade so na KPK uvedli novembra 2023, a so jo morali zaradi konec januarja začasno zaustaviti, saj premierju zaradi zadržkov specializiranega državnega tožilstva (SDT) niso mogli zagotoviti celotnega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic. SDT je namreč takrat ocenilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz Golobovega spisa lahko škodovalo interesom predkazenskega postopka.

V začetku julija so nato na KPK prejeli obvestilo SDT, da so razlogi, zaradi katerih bi aktivnosti protikorupcijske komisije lahko škodovale interesom predkazenskega postopka. Ob tem je z nastopom mandata nove namestnice predsednika KPK Tine Divjak v začetku avgusta postal brezpredmeten tudi drugi razlog, zaradi katerega KPK ni mogla nadaljevati preiskave.

Pričanje Tatjane Bobnar na preiskovalni komisiji
Tatjana Bobnar (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Zdolšek je namreč zahteval izločitev nekdanjega namestnika predsednika KPK Simona Savskega, ki pa mu je konec julija prenehal mandat. Ker je Zdolšek na sodišču izpodbijal zavrnitev zahteve za izločitev Savskega, je bil senat KPK nesklepčen, saj se je iz obravnave zadeve že ob prejemu prijave izločil predsednik komisije Robert Šumi. Z imenovanjem nove namestnice predsednika KPK pa je senat v obravnavi zadevi znova postal sklepčen.

KPK je preiskavo proti predsedniku vlade uvedla na podlagi prijave nekdanje notranje ministrice Bobnar, ki je domnevne nedovoljene politične pritiske naznanila tudi na tožilstvo. Premier Golob je vse očitke v zvezi s tem doslej že večkrat zanikal, na SDT pa so za N1 nedavno pojasnili, da je omenjena zadeva še vedno v fazi predkazenskega postopka in da več informacij zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje