KPK naj ne bi ugotovila kršitev v primerih premierja in predsednice DZ

Slovenija 25. Sep 202418:11 4 komentarji
Robert Golob in Urška Klakočar Zupančič
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po naših neuradnih informacijah je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) zaključila obravnavo postopkov proti premierju Robertu Golobu in predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič. V Golobovem primeru je presojalo korupcijska tveganja v zvezi s poslovanjem njegovega podjetja Star Solar in državne družbe Borzen, v primeru Klakočar Zupančič pa glede njene udeležbe na paraolimpijskih igrah v Parizu. KPK naj bi javnost v kratkem obvestila o ugotovitvah iz obeh primerov, po naših informacijah pa naj kršitev ne bi zaznala.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v začetku letošnjega leta prejela prijavo v zvezi z lastništvom podjetja Star Solar. Gre za podjetje, katerega edini lastnik je po ločitvenem postopku postal predsednik vlade Robert Golob, direktorica podjetja pa je bila do maja letos premierjeva hči Luna. Za tem je na direktorski stolček podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo električne energije, sedla nekdanja državna sekretarka v premierjevem kabinetu Maksimiljana Polak.

Odkar je Golob postal lastnik podjetja Star Solar, so v opoziciji želeli slišati premierjeva pojasnila glede poslovanja njegovega podjetja Star Solar z državno družbo Borzen. A se predsednik vlade seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, kamor je bil večkrat vabljen, ni udeležil.  Člani omenjene komisije so zato KPK pozvali k prednostni obravnavi te zadeve.

Ob pregledu portala Erar je Golobovo podjetje Star Solar v tem mandatu od državnega operaterja trga z električno energijo Borzen prejelo nekaj več kot 400.000 evrov, od leta 2014 pa nekaj več kot 2,3 milijona evrov.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Po neuradnih informacijah N1 je KPK že zaključila preverjanje tega primera, nepravilnosti oziroma korupcijskih tveganj pa naj ne bi ugotovila. Neuradno smo tudi izvedeli, da je KPK pregledala vse pogodbe podjetja Star Solar z državnim Borzenom od 1. junija 2022, ko je Robert Golob postal predsednik vlade. Kljub temu da KPK kršitev naj ne bi zaznala, naj bi v prihodnjih dneh, ko bo o ugotovitvah primera obvestila javnost, izdala tudi priporočila za ravnanje v prihodnje.

Iz KPK so sicer že ob prejemu prijave sporočili, da zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ne prepoveduje lastništva v podjetjih, da pa poslovanje javnega sektorja s takimi podjetji predstavlja določeno korupcijsko tveganje, zato zakon predvideva tudi določene omejitve, ki pa se nanašajo zgolj na poslovanje z organom ali organizacijo javnega sektorja, v kateri funkcionar opravlja funkcijo.

Golob kmalu na zaslišanje pred KPK

Na KPK pa poteka presojanje še enega primera, v katerega je vključen predsednik vlade. KPK je proti Golobu uvedla preiskavo zaradi sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar.

Kot smo poročali na N1, naj bi premier Golob pred KPK pričal v začetku oktobra, točen datum zaslišanja pa za zdaj ni znan. Po naših neuradnih informacijah naj bi se predsednik vlade zaslišanja udeležil.

Preiskavo zoper predsednika vlade so na KPK uvedli novembra 2023, a so jo morali zaradi konec januarja začasno zaustaviti, saj premierju zaradi zadržkov specializiranega državnega tožilstva (SDT) niso mogli zagotoviti celotnega vpogleda v spis in s tem vseh procesnih pravic. SDT je namreč takrat ocenilo, da bi razkritje določene dokumentacije iz Golobovega spisa lahko škodovalo interesom predkazenskega postopka.

Golobov odvetnik Stojan Zdolšek je pred časom za N1 dejal, da trenutno “ni nobenih pravnih ovir za nadaljevanje postopka pred KPK”, saj je senat KPK konec avgusta sprejel sklep, da preiskavo po prekinitvi nadaljuje.

Udeležba predsednice DZ na paraolimpijskih igrah

Po naših neuradnih informacijah je KPK zaključila tudi preverjanje korupcijskih tveganj glede udeležbe predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič na paraolimpijskih igrah v Parizu. Tudi tukaj naj ne bi odkrila kršitev. Uradno naj bi ugotovitve KPK v kratkem predstavila javnosti.

Spomnimo, da je bila Klakočar Zupančič vidno razočarana, ko ni prejela vabila na otvoritev olimpijskih iger v Parizu. Ob tem je izrazila obžalovanje, da so vodilni pri Olimpijskem komiteju Slovenije pri pošiljanju vabil spregledali predstavnike državnega zbora. “Sem pa želela, da bi se lahko udeležila kateregakoli dogodka na paralimpijskih igrah, zato sem stopila v kontakt z olimpijskim komitejem, ki je potem moje sodelavce povezal s paralimpijskim komitejem in upam, da vabilo dobimo,” je takrat dejala Urška Klakočar Zupančič.

Predsednica državnega zbora je vabilo na paraolimpijske igre po javno izraženi želji dobila. Dejala je sicer, da je bila na to prireditev povabljena že ustno, in sicer na prireditvi Parašportnik leta. V Pariz pa je nato odpotovala na lastne stroške.

Z njenimi dejanji pa niso bili zadovoljni v zunajparlamentarni stranki Glas upokojencev, ki jo vodi Pavle Rupar. Ruparjeva stranka je namreč Klakočar Zupančič prijavila KPK, očitali pa so ji, da je s tem, ko se je s prošnjo za vabilo obrnila na OKS, poskušala izkoristiti svoj vpliv in pridobiti nepremoženjsko korist.

Urška Klakočar Zupančič. predsednica DZ
Foto: Borut Živulović/BOBO

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje