KPK v primeru Stojmenove Duh uvedla predhodni preizkus

Slovenija 26. Sep 202410:16 3 komentarji
KPK
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Potem ko smo na N1 razkrili, da je ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh poskušala doseči, da bi avstrijski organi opustili prekrškovni postopek zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti, je ta dogodek pod drobnogled vzela tudi KPK. V povezavi s to zadevo so uvedli predhodni preizkus.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh se je v sredo ponovno znašla v središču pozornosti, potem ko smo na N1 razkrili, da je voznik službenega vozila ministrstva na avstrijski cesti prižgal modre luči, pozneje pa je ministrstvo želelo doseči, da avstrijski organi ne bi končali prekrškovnega postopka zaradi prehitre vožnje na avstrijski avtocesti.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je za STA potrdila, da je v zvezi s to zadevo uvedla predhodni preizkus, v katerem bo preverila morebitne kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Že včeraj se je na ravnanje ministrice odzval predsednik KPK Robert Šumi, ki je dejal, da bi moral “funkcionar s svojimi dejanji dajati dober zgled tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti”. Po Šumijevih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to po oceni predsednika KPK nesprejemljivo.

KPK je sicer v zvezi z ministrico nedavno zaznala tudi sum kršitve zakona o javnem naročanju pri nakupu računalnikov. Tudi iz nedavno objavljenega končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna izhaja, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri nakupu računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti. Prav zaradi spornega nakupa Stojmenovo Duh v petek čaka že druga interpelacija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje