Krajani Strug: Če ne bodo upoštevali naših zahtev, bomo zaprli cesto

Slovenija 09. Sep 202419:20 1 komentar
Hiše v Strugah
Lanskoletna ujma je zelo prizadela naselje Struge pri Lučah. (Foto: N1)

Krajani Strug pri Lučah, ki jih je lanska avgustovska ujma močno prizadela, so naveličani počasnih birokratskih mlinov. Zahtevajo ureditev pločnika in javne razsvetljave, kot je bilo predvideno, saj je trenutno cesta zelo nevarna. Če se pristojne institucije ne bodo ustrezno odzvale, bodo, kot pravijo, protestno zaprli cesto.

Krajan Strug pri Lučah Božo Robnik je danes pojasnil, da je cesta skozi Struge zelo prometno obremenjena, posledično pa za pešce brez pločnika in javne razsvetljave zelo nevarna, posebej v zimskem času, ko so dnevi krajši. Prejšnji teden se je tako poškodovala krajanka, ki je pristala v bolnišnici.

Krajani Strug zato zahtevajo ureditev pločnika in javne razsvetljave, kot je bilo to predvideno v projektu, izdelanem pred ujmo, z vsemi uvozi do njihovih objektov in z ureditvijo zelenih površin. Izvajalec del je za to že pred ujmo položil kabel, cevi in predvidel ureditev potrebnih priključkov, je spomnil Robnik.

V Strugah od Občine Luče pričakujejo, da se jasno izreče o podpori njihovim zahtevam, od državnih odločevalcev pa jasne odgovore oz. pozitiven odgovor na zahteve, s katerimi so že konec avgusta seznanili tudi predsednika vlade Roberta Goloba.

Krajani zahtevajo tudi sestanek z ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, ki je omenjeni projekt ustavila. Na infrastrukturnem ministrstvu so za STA potrdili, da so se za to odločili, potem ko so ugotovili, da je negospodaren, ker so vse hiše, prizadete v ujmi, na seznamu za odstranitev. STA je za odziv zaprosila tudi kabinet predsednika vlade, a ga še ni prejela.

“V primeru neupoštevanja naših zahtev bomo primorani začeti državljansko nepokorščino in zapreti cesto,” je napovedal Robnik.

Prebivalec Strug Paul Orešnik pa je danes za STA povedal, da bodo krajani v Strugah živeli še kar nekaj časa, čeprav je 20 njihovih hiš na seznamu za odstranitev. Po njegovih besedah namreč cenitev hiš še nimajo vsi, tisti, ki so jih dobili, pa se z njimi ne strinjajo.

Ponovil je, da je bila tržna vrednost hiš ocenjena korektno, a so jim pristojni potem na račun amortizacije od te tržne vrednosti vzeli 41 odstotkov. Prejeli pa so deset odstotkov dodatka za selitev iz Strug in komunalne prispevke. “Mi smo tako zdaj na 69,5 odstotka tržne vrednosti hiš,” je dejal Orešnik.

Osebno meni, da bi lahko ob pločniku uredili še kolesarsko povezavo proti Logarski dolini.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje