Kremšnite so se podražile: koliko boste odšteli za blejsko sladico?

Slovenija 11. Avg 202405:03 62 komentarjev
Kremšnita
Foto: PROFIMEDIA

Za kremšnito, tradicionalno blejsko sladico, je treba ponekod na Bledu odšteti od dobre štiri pa vse do devet evrov. V zadnjih letih je večina gostincev kremšnite podražila – kje in za koliko?

Da so cene turistične ponudbe vsako leto bolj zasoljene, ni nič nenavadnega: v Slovenijo se vsako sezono zgrinja vedno več turistov, ki jih navdušujejo njena majhnost, raznolikost ter bogata naravna in kulturna dediščina. Bled, ki velja za enega od najpomembnejših slovenskih turističnih biserov, poka po šivih od tujih obiskovalcev.

Obisk Bleda ne more miniti brez kremšnite, zato smo preverili, koliko stane oziroma za koliko se je podražila.

Blejska sladica se je v zadnjih letih – sodeč po cenikih, objavljenih na spletu – podražila. Najcenejšo smo našli v Kavarni Šmon, in sicer je treba tam zanjo odšteti 4,4 evra. Več kot dvakrat toliko, in sicer devet evrov, pa stane v Kavarni Belvedere na posestvu Vile Bled. Kljub visoki ceni se gostje tja radi vračajo, saj “kremna rezina ni le sladica, ampak del doživetja,” so dejali za N1. Kot dodano vrednost svoje ponudbe so izpostavili ambient in razgled lokacije, ki se nahaja tik ob Blejskem jezeru.

Pri tem omenimo, da se tudi Vila Prešeren in Kavarna Park nahajata v bližini jezera, medtem ko sta Zima in Šmon od njega nekoliko bolj oddaljeni.

V Slaščičarni Zima so kremšnito za 30 centov podražili zaradi višjih vhodnih stroškov: surovin, energentov in delovne sile. “Ob dvigu cen nismo bili deležni kritik, saj smo kljub dvigu eni izmed cenejših. To je razvidno tudi med ocenami, kjer se naše cene velikokrat omenjajo kot razumne,” so pojasnili za N1 in dodali še, da bi lahko bile njihove cene še višje, saj lokal, ki ga zalagajo s svojimi kremnimi rezinami, te prodaja za 6,9 evra.

Kavarna Park, kjer je treba za kremšnito odšteti 6,5 evra, je denimo znana tudi po tem, da ravno iz Hotela Park, pod okvirom katere deluje, prihaja originalni recept blejske kremne rezine. Njihovi slaščičarji jo pripravljajo že od leta 1953.

Ceni kremšnite sta v primerjavi z lani pri dveh ponudnikih ostali enaki, so se pa pri vseh kremšnite podražile glede na leto 2022, in sicer v povprečju za okoli 1,2 evra.

Štiričlanska družina mora letos za posladek v eni od bolj znanih blejskih kavarn oziroma slaščičarn kar globoko seči v žep – za štiri kremne rezine bodo plačali od najmanj 17,6 evra pa vse do 36 evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje