Kriminalisti NPU pri vodji poslanske skupine Gibanje Svoboda

Slovenija 25. Okt 202413:12 26 komentarjev
Nataša Avšič Bogovič (Foto: Borut Živulovič/Bobo)

Po informacijah N1 so se v državnem zboru oglasili kriminalisti NPU. V poslanski skupini Gibanje Svoboda so obiskali vodjo poslancev največje vladne stranke Natašo Avšič Bogovič, ki je za N1 obisk kriminalistov tudi potrdila. Pravi, da je šlo za informativni pogovor zaradi suma nezakonitega snemanja na neformalnem sestanku o referendumu o JEK2. V vseh ostalih poslanskih skupinah – SDS, SD, NSi in Levica – zatrjujejo, da kriminalistov ne pri njih ne pri posameznih njihovih poslancih ni bilo.

Po informacijah N1 so se v državnem zboru oglasili kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Njihov obisk je bil povezan z objavo zvočnega posnetka neformalnega sestanka predstavnikov poslanskih skupin o projektu JEK2, ki so ga prejšnji četrtek objavili v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija, kjer so se dan po objavi posnetka prav tako oglasili kriminalisti NPU.

Kriminalisti so se v državnem zboru oglasili v poslanski skupini največje vladne stranke Gibanje Svoboda, kjer so obisk kriminalistov za N1 tudi potrdili. Bili so pri vodji poslancev Svobode Nataši Avšič Bogovič.

Vodja poslancev Svobode za N1 potrdila obisk kriminalistov

Ta je za N1 povedala, da je šlo za informativni razgovor. Kriminaliste je zanimalo, na kakšen način se odvijajo sestanki v državnem zboru, tako formalni kot neformalni. Avšič Bogovič ocenjuje, da so jo kriminalisti obiskali na podlagi naznanila suma storitve kaznivega dejanja nezakonitega snemanja, ki ga je na policijo posredoval generalni sekretariat državnega zbora.

V vseh ostalih poslanskih skupinah – SDS, SD, NSi in Levica – pravijo, da kriminalistov ne pri njih ne pri posameznih njihovih članih, ki so bili na tajno posnetem sestanku, ni bilo. Da je državni zbor zaradi objave posnetka policijo obvestil o sumu storitve kaznivega dejanja nezakonitega prisluškovanja oziroma zvočnega snemanja, je že v torek povedala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Na policiji so nam sicer v četrtek, tako kot že po obisku kriminalistov NPU na TV Slovenija prejšnji petek, pojasnili, da “NPU v zvezi z nedavnimi medijskimi objavami izvaja aktivnosti in preverja, ali so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti”.

Preslišali pravno mnenje uslužbenca sekretariata

Posnetek, ki so ga objavili v Tarči, kaže, kako so se predstavniki poslanskih skupin na neformalnem sestanku v državnem zboru dogovarjali o hkratnem sprejetju resolucije o miroljubni rabi jedrske energije in razpisu posvetovalnega referenduma o JEK2. Različne scenarije, kako zagotoviti sočasen sprejem resolucije in razpis posvetovalnega referenduma, sta najbolj intenzivno preigravala Nataša Avšič Bogovič in Tomaž Lisec (SDS).

Tomaž Lisec
Tomaž Lisec (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Na internem sestanku 11. aprila sta bila poleg predstavnikov poslanskih skupin navzoča tudi državni sekretar Danijel Levičar, ki je v premierjevem kabinetu odgovoren za projekt JEK2, in uslužbenec generalnega sekretariata državnega zbora. Ta je zbranim predstavil svoje pravno mnenje, zakaj resolucije o jedrski energiji – v kateri je jasno zapisana izvedba JEK2 – ne morejo sprejeti pred izidom referenduma.

Čeprav je predstavnike poslanskih skupin opozoril, da je hkratno sprejetje resolucije in referenduma po njegovem mnenju v nasprotju z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi, so se na naslednjem sestanku 25. aprila odločili ravno za to možnost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje