Kriminalisti zaradi goljufije z evropskimi sredstvi ovadili deset ljudi

Črna kronika 19. Sep 202413:38 14 komentarjev
plače, denar, evro, eu
PROFIMEDIA

Kriminalistična preiskava je potrdila sume goljufanja z evropskimi sredstvi. Zaradi pridobitve približno 25.000 evrov so mariborski kriminalisti kazensko ovadili deset fizičnih in dve pravni osebi z območja Maribora, Celja in Ljubljane.

Mariborski kriminalisti so avgusta lani prejeli prijavo suma več goljufij na škodo sredstev EU, ki naj bi jih izvedlo več fizičnih in pravnih oseb z območja Policijskih uprav Maribor, Ljubljana in Celje. Sumi so se izkazali za utemeljene.

Kriminalisti so v predkazenskem postopku po današnjih navedbah mariborske policijske uprave ugotovili, da so osumljeni v letih 2020 in 2021 podali več vlog oz. prijav na razpise za pridobivanje nepovratnih sredstev iz proračuna EU, pri tem pa so navajali lažne podatke o izdelkih ali storitvah.

Odgovorna oseba gospodarske družbe iz območja Policijske uprave (PU) Celje se je v imenu svoje družbe prijavila na javno objavljen javni razpis pravne osebe javnega prava iz območja PU Maribor. K svoji prijavi na javni razpis je osumljena oseba po ugotovitvah kriminalistov priložila lažno dokumentacijo, ki je bila v javnem razpisu navedena kot podlaga za pridobitev nepovratnih sredstev.

Ista osumljena odgovorna oseba je svetovala ali pomagala tudi drugim odgovornim osebam gospodarskih družb in samostojnim podjetnikom, ki so se na enak način in z enako ponarejeno dokumentacijo prijavili na objavljen javni razpis za pridobitev nepovratnih sredstev iz proračuna EU.

Dobili 24.750 evrov in jih porabili za druge stvari

Na ta način so si osumljeni iz sredstev EU pridobili skupno 24.750 evrov, ves denar pa po ugotovitvah kriminalistov porabili za druge namene. Poleg tega naj bi ena fizična oseba na enak način poskušala pridobiti še 4950 evrov, vendar tej vlogi ni bilo odobreno, zato izplačilo sredstev ni bilo izvedeno in je ostalo pri poskusu kaznivega dejanja goljufije na škodo EU, pojasnjujejo na mariborski policijski upravi.

denar, gotovina
Foto: PROFIMEDIA

Predkazenski postopek je usmerjal Urad evropskega delegiranega tožilca v RS. Konec lanskega leta so kriminalisti na podlagi odredb pristojnega sodišča na območju PU Celje izvedli štiri hišne preiskave stanovanjskih prostorov in gospodarskih družb, pri tem pa zasegli dokumentacijo in druge predmete, pomembne za nadaljnji postopek.

Kazensko ovadili 10 fizičnih in dve pravni osebi

Ta mesec so kriminalisti na urad evropskega delegiranega tožilca podali kazensko ovadbo zoper deset fizičnih oseb in dve pravni osebi.

Zoper pet fizičnih oseb podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU, zoper tri fizične osebe zaradi pomoči pri storitvi tega kaznivega dejanja ter zoper eno fizično osebo zaradi poskusa storitve takšnega kaznivega dejanja.

Zoper eno fizično osebo so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma oškodovanja javnih sredstev.

Za kaznivo dejanje goljufije na škodo EU je predpisana kazen od treh mesecev do treh let zapora, za oškodovanje javnih sredstev pa od treh mesecev do pet let zapora in denarna kazen.

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje