Kritično v naših gorah: “Podcenjevali ste naravo”

N1 video 15. Avg 202409:38 15 komentarjev
Reševanje v gorah
Reševanje v gorah. (Foto: PU Kranj)

Letalska policija ima skupaj z gorskimi reševalci — tudi zaradi neodgovornih pohodnikov in alpinistov — to poletje polne roke dela. Samo minuli teden so v gore poleteli kar 19-krat, obremenjenost posadk in reševalcev pa se zelo stopnjuje predvsem zadnje tri tedne, ko je sezona dobila še dodaten zagon in je v gorah umrlo že pet ljudi. Danes je šele četrtek, pravijo na policiji, pa je ta teden za gorskimi reševalci že enajst reševanj. "Sprejemajte prave odločitve in bodite samokritični," pozivajo.

V tem tednu — in danes je “šele” četrtek — je policijski helikopter v gore poletel že enajstkrat, žalostno statistiko letošnje gorske sezone navaja policija. V ponedeljek je helikopter na pomoč odhitel trikrat, v torek štirikrat. V sredo je letalska policijska enota z dežurno ekipo Gorske reševalne zveze Slovenije prejela kar šest klicev na pomoč.

V štirih primerih je reševanje opravila. Najprej so reševalci odhiteli na Kredarico zaradi onemoglosti pohodnika, nato zaradi padca na območje slapa Kozjak, kjer pa je francoska pohodnica helikoptersko pomoč odklonila.

Bližala se je nevihta, poklicali sta pomoč

Pozno popoldan je v steni Velikega Draškega vrha ekipa reševala še dve zaplezani plezalki. Približno 250 metrov pod vrhom gore sta opazili, da se bliža nevihta in poklicali pomoč. Helikopter ju je lahko rešil šele okoli 19. ure, ko so se razmere umirile. Kako je bilo reševanje videti, si poglejte v videu spodaj. 

Zaradi bližajoče nevihte, ki se je v sredo ponekod razbesnela tudi v gorah, sta na pomoč poklicali tudi pohodnici na Mangartu, ki pa ju kasneje ni bilo treba reševati s helikopterjem.

Na slabo vreme v gorah sicer tako policija kot gorski reševalci velikokrat opozarjajo, “a ga pohodniki pogosto ne jemljejo dovolj resno”, ugotavljajo na Policijski upravi Kranj.

“Ne silite v gore, sploh pa ne v alpinistične smeri, če obstaja verjetnost neviht. Če boste po nevihti mokri, nimate rezervnih oblačil ali pa vas bo strah, je to običajno zato, ker ste podcenjevali naravo in ker se na turo niste ustrezno pripravili,” so ostri.

V sredo sta se med Krmo in Staničevim vrhom sicer izgubili še dve pohodnici, a je bilo reševanje, medtem ko je posadka čakala, da se vreme umiri, preklicano.

“Sprejemajte prave odločitve in bodite samokritični”

V ponedeljek je letalska policijska enota z dežurno ekipo gorskih reševalcev v gore dvakrat odletela zaradi padajočega kamenja, ki je v enem primeru na območju Triglava priletelo v zatilje pohodnice, v drugem primeru pa med reševanjem zadelo gorskega reševalca. “Tretje ponedeljkovo reševanje je bilo opravljeno na Kredarici zaradi bolezenskega stanja,” so zapisali na PU Kranj.

Reševanje v gorah
Foto: PU Kranj

V torek je v Severni Triglavski steni med plezanjem padel alpinist in se zelo hudo poškodoval, nad planino Dobrenjščica je pohodnik zašel na neprehoden in nevaren teren in ga je bilo treba rešiti. Na Kobariškem stolu je umrl jadralni padalec, na Kredarici pa je bilo zopet potrebno reševanje zaradi slabosti.

Tudi prejšnji teden je bilo reševanj kar 19, obremenjenost posadk in reševalcev pa se zelo stopnjuje predvsem zadnje tri tedne, ko je sezona dobila še dodaten zagon in je v gorah umrlo že pet ljudi.

Ob žalostni statistiki gorskih nesreč in klicev pohodnikov, da so se znašli v brezizhodni situaciji, policija znova poziva k odgovornosti, previdnosti in premišljenim odločitvam. “Upoštevajte vreme, načrtujte turo, imejte ustrezno opremo in obutev, dodatna oblačila, dovolj vode, kondicijo, hodite vsaj v dvoje,” poudarja policija.

Preden se odpravite v gore, o tem seznanite domače, baterija vašega telefona naj bo polna, lokacijski podatki pa vklopljeni. Sledite pravilu, da se poleti v gore hodi zgodaj in da ste do popoldneva, ko se poletne nevihte rade razbesnijo, na varnem in po možnosti že v dolini.

Opazujte nebo in oblake, ob bližajoči nevihti pa se izogibajte izpostavljenim točkam in objektom, poiščite varno zavetje in počakajte, da se razmere umirijo. Če se znajdete na robu police, je dobro, da se pripnete z vrvjo, še svetuje policija.

“Nihče od nas si ne želi, da se kdorkoli poškoduje ali da se znajde v nevarnosti. Zato prosimo, naredite vse za svojo varnost, sprejemajte prave odločitve, bodite samokritični in zmanjšajte verjetnost, da bi se znašli v nevarnosti ali v nesreči. Ne dopustite niti najmanjše možnosti, da se vam lahko kaj zgodi,” prosi policija.

Ob tem pohodnike, predvsem tujce, poziva, da izkoristijo pomoč licenciranih planinskih in gorskih vodnikov, ki so strokovnjaki. S svojimi znanji vas bodo najbolje obvarovali pred nevarnostmi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje