Kučan za razmislek: spomenik osamosvojitve namesto spomenika revolucije

Slovenija 05. Maj 202320:29 62 komentarjev
Milan Kučan
Žiga Živulović Jr./Bobo

Osamosvojitev kot veliko državotvorno dejanje slovenskega naroda bi po navedbah nekdanjega predsednika republike Milana Kučana zaslužila razmislek, da se ji častno oddolžimo s spomenikom na Trgu republike v Ljubljani. Ta naj bi nadomestil sedanji spomenik revolucije, ki je simbol preteklega časa.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan se je v današnjem govoru ob 78. obletnici osvoboditve Vrhnike zavzel za razmislek o tem, da se sedanji spomenik revolucije na Trgu republike umakne, na njegovo mesto pa se postavi spomenik slovenske osamosvojitve.

Kot je dejal, je bila osamosvojitev Slovenije veliko državotvorno dejanje slovenskega naroda, ki ni primerljivo z ničemer prej v naši zgodovini. Zato bi imel spomenik slovenske osamosvojitve svoje mesto upravičeno na osrednjem trgu našega glavnega mesta, na Trgu republike, na katerem so se odvijala mnoga osamosvojitvena dejanja, tudi dvig zastave mlade slovenske države in njena oznanitev svetu. “Na tem zgodovinsko simbolnem kraju zdaj stoji spomenik, posvečen nekemu drugemu pomembnemu času naše zgodovine, ki na žalost še zmeraj deli naš narod. Pripada naši preteklosti, je simbol hotenj tistega časa. Novi čas potrebuje svoj simbol,” je poudaril prvi predsednik samostojne Slovenije. Ob tem je dodal, da bi nas spomenik osamosvojitve povezoval in opogumljal za uspešno spoprijemanje s prihodnjimi izzivi. Muzej, kakršen koli že, pa da ne more opravljati funkcije spomenika.

spomenik revolucije na trgu republike spomenik revolucije na trgu republike
SrdjanZivulovic/BOBO
Spomenik revolucije Spomenik revolucije
N1

Milan Kučan verjame, da je vsak državljan, ki se je na glasovanju na plebiscitu zavzel za samostojno slovensko državo, po svojih najboljših močeh opravil tudi svojo dolžnost na mestu, na katerem je bil. Še posebej v času odpora zoper agresijo JLA. Zato so po njegovih navedbah odveč razprave, kdo je bolj in kdo je manj zaslužen za uspeh. “Izrazito spolitizirane razprave v zvezi z muzejem osamosvojitve poskušajo dati legitimacijo nekakšnega vsesplošnega samospraševanja o tistem, zdaj že preteklem času, in o zaslugah. Pri tem v resnici ne gre za muzej. Muzej itak je in bo. V njem bo celovito predstavljeno tudi osamosvajanje Slovenije kot pomemben del celotne zgodovine Slovencev. V resnici gre za prisvajanje zaslug, za ideološko interpretacijo takratnega dogajanja in pristransko označevanje in izločanje posameznikov, njihovih dejanj, pomislekov in celo besed, vse seveda zunaj konteksta časa. Predvsem pa gre za spregledovanje pravega junaka osamosvojitve, to je Slovencev in vseh državljanov Slovenije,” je poudaril nekdanji predsednik republike. V uvodnem delu govora je še izpostavil, da je bil slovenski narod na vseh velikih prelomnicah na pravi strani zgodovine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje