Ladja Kathrin, ki je bila namenjena v Luko Koper, je zapustila Jadransko morje

Slovenija 06. Okt 202406:48 0 komentarjev
ladja katrin
Ladja KATHRIN (Foto: Vesselfinder)

Ladja MV Kathrin, ki po navedbah nekaterih nevladnih organizacij in Levice prevaža eksplozivna sredstva za Izrael in je bila namenjena v Luko Koper, se je obrnila in zapustila Jadransko morje.

V naslednjih dneh naj bi po prvotnih načrtih v koprsko pristanišče priplula ladja MV Kathrin, ki po navedbah nekaterih nevladnih organizacij in stranke Levica na krovu prevaža eksplozivna sredstva, namenjena proizvajalcem orožja v Izraelu na Poljskem in Slovaškem.

Po zadnjih podatkih s spletne strani VesselFinder, kjer je mogoče razbrati lokacije in poti plovil na morju, pa se je MV Kathrin obrnila in v zadnjih urah zapustila Jadransko morje. Trenutno pluje v morju na jugu Italije. Kam je ladja namenjena zdaj, ni znano.

Še pred prihodom v koprsko pristanišče naj bi se sicer MV Kathrin najprej ustavila v črnogorskem pristanišču Bar, vendar naj bi ji tam zavrnili vplutje. Po nekaterih informacijah naj bi zato ladja načrtovala postanek v hrvaškem pristanišču Ploče, vendar se tudi tam ni ustavila. Ko je priplula v morje blizu Dubrovnika, se je obrnila in zapustila Jadransko morje.

Foto: VesselFinder

Aktivisti Gibanja za pravice Palestincev in organizacija Amnesty International so sicer v zadnjih dneh slovenske oblasti pozivali, naj omenjeni ladji ne dovoli vplutja v koprsko pristanišče.

Za to so se zavzeli tudi v Levici. “Pisni dokazi za to, da ladja prevaža eksploziv, je dopis namibijskih oblasti, ki so ladji konec avgusta prepovedale vplutje v tamkajšnje pristanišče,” so ob tem zapisali v najmanjši koalicijski stranki.

Dopis, kathrin MV, namibija
Foto: N1

Ladja, ki je sredi julija izplula iz Vietnama, po navedbah portugalskih medijev in mednarodnih aktivističnih skupin prevaža osem zabojnikov eksploziva Hexogen/RDX in 60 zabojnikov eksploziva TNT.

Portugalska tiskovna agencija Lusa je pred dnevi pisala, da je ladja – ker je to od lastnika zahtevala portugalska vlada – zaprosila za umik portugalske zastave, pod katero je plula. Do zamenjave pa ne more vpluti v nobeno pristanišče.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!