Lastniki objektov za rušenje na Ljubnem prejeli cenitvena poročila

Slovenija 27. Avg 202417:41 0 komentarjev
Leto po poplavah na Trbižu
Leto po poplavah na Trbižu, Ljubno pri Savinji (Foto: Denis Sadiković/N1)

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jure Leben je lastnikom objektov na Ljubnem ob Savinji, predvidenih za odstranitev, predstavil cenitvena poročila. Če upravičenci na cenitev ne bodo imeli pripomb, se bodo začele priprave pogodbe za odkup nepremičnine.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Jure Leben je danes na Ljubnem ob Savinji opravil individualne pogovore z lastniki objektov, katerih odstranitev je po mnenju stroke zaradi ogroženosti nujna. Glavni namen srečanj je bila predstavitev posameznih cenitvenih poročil upravičencem, je sporočil urad vlade za komuniciranje.

Državni sekretar za okolje, prostor, podnebje in dialog z nevladnimi organizacijami v premierjevem kabinetu Leben je upravičence pozval, naj poročila natančno proučijo ter se opredelijo tako do posameznih “postavk” oz. specifikacij kot tudi do celotnega poročila.

“Vsak upravičenec je obravnavan individualno in ima možnost, da opozori na morebitne pomanjkljivosti v cenitvenih poročilih. Pripombe se posredujejo cenilcem, ki so cenitev opravili, da se do pripomb upravičencev odzovejo, jih preučijo in nas seznanijo, ali je šlo morebiti za napako pri cenitvi in bo ta odpravljena ali pa se do navedb argumentirano opredelijo,” pojasnjuje vladni urad za komuniciranje.

V primeru, da upravičenci na cenitev ne bodo imeli pripomb, se bodo začele priprave pogodbe za odkup nepremičnine.

Kot pojasnjuje vlada, cenitve opravljajo strokovno usposobljeni cenilci, ki so imenovani bodisi za sodne cenilce po predpisih, ki urejajo delovanje sodišč, ali vpisani v register pooblaščenih ocenjevalcev vrednosti nepremičnin, ki ga vodi Slovenski inštitut za revizijo. Cenilci morajo pri pripravi cenitev slediti hierarhiji pravil ocenjevanja vrednosti, veljavnim predpisom s področja ocenjevanja in tudi smernicam za izračun pravične odškodnine po vodni ujmi, ki služi kot gradivo in pripomoček pri izvedbi cenitve.

“V skladu z navedenim pristopom predstavlja odškodnina za objekte, ki jih je v skladu s sklepom vlade treba odstraniti, pravično odškodnino (ta je višja od tržne vrednosti), ki zajema pravično vrednost nepremičnin, nadomestila za škodo in druge stroške, povezane z razlastitvijo, kot so stroški lastnika, ki mu nastanejo zaradi razlastitve, selitveni stroški in pa odškodnino zaradi prisilne prodaje. Vse navedene specifike, ki so upoštevane pri cenitvah, dokazujejo, da so cenitve dobre in pravične,” pravi vlada.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!