Lastnikom v poplavah poškodovanih hiš še pol milijona evrov za obnovo

Slovenija 25. Sep 202414:46 0 komentarjev
Uničenje po poplavah v Prevaljah
Poplave 2022 na Prevaljah (Foto: Borut Živulovič /BOBO)

116 lastnikov poškodovanih stanovanjskih objektov v lanskih ujmah bo danes prejelo 488.110 evrov predplačil za obnovo. S tem se skupni znesek doslej izplačanih predplačil 7.560 lastnikom poškodovanih stanovanjskih objektov zvišuje na 35,1 milijona evrov.

Finančna uprava RS (Furs) bo danes 116 lastnikom v lanskih poplavah poškodovanih stanovanjskih objektov izplačala skupaj 488.110 evrov predplačil za obnovo.

Izplačila potekajo od decembra lani v več paketih, ker zaradi velikega števila poškodovanih stanovanjskih objektov ni bilo mogoče hkrati zagotovitvi celovitega seznama vseh upravičencev in ker so podatki v mnogih primerih neurejeni. V tokratnem sedmem paketu so tako kot že v šestem dodani tudi lastniki, katerih stanovanjski objekti so bili predhodno predvideni za odstranitev, pozneje pa v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe s sezama za odstranitev umaknjeni.

Kot so na Fursu in ministrstvu za naravne vire in prostor dodali v današnjem sporočilu za javnost, bo seznam tokratnih prejemnikov predplačil z namenom pregledne porabe proračunskih sredstev kot običajno objavljen na osrednjem spletnem mestu državne uprave.

Predplačilo znaša 20 odstotkov ocenjene škode, ki je zavedena v spletni aplikaciji Ajda, pri čemer mora biti ta večja od 6.000 evrov, objekt pa ne sme biti predviden za nadomestno ali nadomestitveno gradnjo. Dejanska višina sredstev, do katerih bodo posamezniki upravičeni, pa bo predmet ugotovitvenega postopka za vsako stanovanje posebej.

Ob tem vse upravičence ponovno pozivajo, naj hranijo račune in druga dokazila o porabi proračunskih sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!