Po incidentu air tractorja: hujših poškodb ni, čakajo zeleno luč proizvajalca

Slovenija 23. Jul 202414:56 > 15:22 0 komentarjev
Air tractor po pristanku na amfibijskih plovcih
Foto: Civilna zaščita Gorenjske

Air tractor, ki je v ponedeljek pri gašenju požara v okolici Ilirske Bistrice ob pristanku na letališču Portorož pristal na amfibijskem podvozju namesto na kolesih, ni utrpel hujših poškodb, je ugotovil preiskovalec.

Letalski preiskovalec je po včerajšnjem incidentu air tractorja na portoroškem letališču končal z ogledom poškodovanega letala in sprostil letalo lastniku.

Španski pilot, ki je letalo upravljal sam, v dogodku ni bil poškodovan, letalo pa je bilo po ponedeljkovem dogodku umaknjeno s pristajalne steze. Pri tem so pomagali pripadniki Civilne zaščite Gorenjske s posebno opremo in vozilom z dvigalom.

Uprava za zaščito in reševanje zdaj na letalu izvaja podroben pregled skladno s predpisanim protokolom. “Glede na dosedanje ugotovitve upamo, da bo proizvajalec letala potrdil, da je letalo plovno in lahko nadaljuje letenje,” so še zapisali. Direktor uprave za zaščito in reševanje Leon Behin je včeraj za N1 ocenil, da bi letalo lahko kmalu znova poletelo.

Preiskovanje incidentov in nesreč letalnikov, vpisanih v civilni register, je v pristojnosti Službe za preiskovanje letalskih, pomorskih in železniških nesreč in incidentov na ministrstvu za infrastrukturo.

V ponedeljek popoldne je po udaru strele zagorelo v okolici Ilirske Bistrice. Na pomoč so poklicali tudi air tractorja, ki sta na požarišče odvrgla vodo, pri vrnitvi na portoroško letališče pa je imelo eno od letal težave, saj se med pristankom niso spustila kolesa. Drugo letalo se je, ker je prvo letalo obstalo na stezi, vrnilo v bazo na Brnik in normalno opravlja svojo funkcijo tudi naprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!