Levica bo zaradi izraelske političarke bojkotirala BSF, nezadovoljni tudi v SD

Slovenija 28. Avg 202411:49 > 20:33 44 komentarjev
Nekdanja izraelska zunanja ministrica Cipi Livni (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Na letošnjem Blejskem strateškem forumu (BSF) ne bo predstavnikov najmanjše koalicijske stranke Levica. Razlog za njihov bojkot tiči v povabilu nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni, ki bo na BSF nastopila na panelu o Gazi z naslovom Onkraj meja: Konflikt v Gazi in globalna odgovornost. Nezadovoljstvo zaradi tega vabila je zaznati tudi v SD. Nevladni organizaciji Gibanje za pravice Palestincev in Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pa sta pred dnevi vlado že pozvali, naj vabilo Livni prekliče, do česar pa po naših informacijah z zunanjega ministrstva ne bo prišlo.

Zaradi udeležbe nekdanje izraelske zunanje ministrice Cipi Livni bodo v Levici bojkotirali letošnji Blejski strateški forum, ki bo potekal 2. in 3. septembra.

Kot so sporočili iz najmanjše koalicijske stranke, se v Levici pridružujejo opozorilom civilne družbe in pobudi, da gostitelj prekliče vabilo ter poskrbi, da predstavniki izraelske oblasti na forumu ne sodelujejo v nikakršni vlogi.

“Če se bo Livni vendarle udeležila foruma, ga bomo članice in člani Levice v celoti bojkotirali. Enako pozivamo tudi ostale udeležence dogodka. Če je Blejski strateški forum ponos slovenske diplomacije in osrednje prizorišče zunanjepolitičnega dogajanja, na njem nimajo kaj početi izvajalci množičnih kršitev mednarodnega prava in zločinov proti človeštvu,” pravijo v Levici.

Po njihovem mnenju bi morala po slovenskem priznanju Palestine kot samostojne in suverene države slediti bolj odločna politika bojkota na diplomatski, politični, kulturi in gospodarski ravni proti Izraelu. Ob tem v stranki dodajajo, da bi zapiranje vrat BSF predstavnikom “okupacijskih izraelskih oblasti” predstavljalo pomemben korak v tej smeri.

“Priznanje Palestine zgolj kot pranje rok”

Na udeležbo Livni na Blejskem strateškem forumu se je v torek na družbenem omrežju X ostro odzval tudi vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec. Zapisal je, da s tovrstno potezo priznanje Palestine, ki so ga na zunanjem ministrstvu junija letos označili za zgodovinsko odločitev, s katero Slovenija svetu sporoča, da si želi odpravo krivic, ki so se dogajale palestinskemu ljudstvu, izpade zgolj kot pranje rok.

“Namesto da bi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve in vlada zaostrovala politike do Izraela, vabita ljudi, ki so izvajali napade na okupirana ozemlja, na Blejski strateški forum,” je zapisal Vatovec.

Nezadovoljstvo zaradi vabila nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni je mogoče zaznati tudi med Socialnimi demokrati, ki jih je do pred kratkim vodila zunanja ministrica Tanja Fajon. Po naših informacijah je kritike v notranji komunikaciji izreklo več članov predsedstva, prav tako pa so nezadovoljni mnogi na terenu.

Član predsedstva SD in bivši poslanec Franc Trček je sicer pozdravil, da se iščejo rešitve in da poteka dialog. A dodal, da obstajajo ljudje, ki so manj sporni od Cipi Livni, te ljudi pa vidi zlasti na področju umetnosti in kulture.

Nekdanja izraelska zunanja ministrica Cipi Livni
Nekdanja izraelska zunanja ministrica Cipi Livni (Foto: Tina Kosec/BOBO)

Cipi Livni je bila med letoma 2006 in 2009 zunanja ministrica ter podpredsednica izraelske vlade. Med napadi na Gazo decembra 2008 in januarja 2009, v katerih so izraelske sile v 22 dneh ubile najmanj 1.166 Palestincev in uničile domove več kot 100.000 ljudi, je bila tudi članica izraelskega vojnega kabineta.

Nasprotovanje prihodu nekdanje izraelske zunanje ministrice so izrazili tudi v nevladnih organizacijah Gibanje za pravice Palestincev in Solidarnostni odbor za svobodno Palestino. Po mnenju nevladnikov ministrstvo za zunanje in evropske zadeve ter vlada s takšnim povabilom podpirata nezakonite politike Izraela, zato so vlado pozvali, naj vabilo Cipi Livni na Blejski strateški forum prekliče.

“Vabilo Livni v času, ko je Izrael sredi deset mesecev trajajoče genocidne vojne v Gazi, je politično dejanje, s katerim vlada Republike Slovenije izraža aktivno podporo nezakonitim izraelskim politikam zadnjih desetletij, vključno s trenutnim izvajanjem genocida,” so zapisali nevladniki.

PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja je skupaj z nekaterimi drugimi organizacijami celo pozval tožilstvo in policijo, naj zoper Cipi Livni zaradi vojnih hudodelstev uvede kazenski postopek. Pri tem so posebej opozorili na zgled Velike Britanije, Belgije in Švice, ki so v preteklosti zoper nekdanjo izraelsko ministrico že ukrepale.

Fajon: Odločitev ni bila enostavna

Na zunanjem ministrstvu so poziv k preklicu povabila zavrnili, generalni sekretar Blejskega strateškega foruma Peter Grk pa je za STA dejal, da je BSF platforma za soočenje različnih mnenj, tudi tistih, s katerimi se ne strinjamo. Po njegovih besedah lahko le vključujoč dialog vodi do trajnostnih rešitev najbolj perečih vprašanj.

V vrhu zunanjega ministrstva je tudi mogoče slišati, da Cipi Livni nima nič s sedanjo izraelsko vlado Benjamina Netanjahuja, da je njegov kritik in še ena redkih izraelskih politikov, ki govori o principu dveh držav. Prav tako je mogoče slišati, da je ideja o povabilu Livni na BSF prišla iz kabineta predsednika vlade, kjer vztrajajo pri njeni udeležbi na forumu.

V kabinetu predsednika vlade pa trdijo, da je odločitev o udeležencih, ki niso predsedniki vlad oziroma držav, v pristojnosti ministrstva za zunanje in evropske zadeve, kar da v premierjevem kabinetu spoštujejo in v to pristojnost ne posegajo.

bsf
foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v izjavi za medije dejala, da jo žalosti napoved bojkota, vendar ob tem tudi razume opozorila in pomisleke civilne družbe, stranke Levica in kritikov glede povabila Cipi Livni na BSF.

“Odločitev ni bila enostavna, vendar če želi forum, kot široka platforma združiti različne poglede in mnenja ter odpirati resne debate, potem morajo za mizo sesti tudi takšni ljudje, ki imajo različne poglede. To je namen BSF,” je dejala Fajon. Ob tem je dodala, da se stališče Slovenije do vojne v Gazi ni nikakor spremenilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje