Levica: Ladji Kathrin ne dovolite vplutja v Luko Koper, ker prevaža eksploziv

Slovenija 04. Okt 202416:40 3 komentarji
ladja katrin
Ladja KATHRIN (Foto: Vesselfinder)

V koalicijski stranki Levica so pristojne pozvali, naj ladji MV Kathrin ne dovolijo vplutja v Luko Koper. Razlog za to naj bi bili pisni dokazi o tem, da ladja na krovu prevaža eksploziv, namenjen Izraelu. Ladji so sicer konec avgusta prepovedali vplutje v namibijsko pristanišče, prav dopis namibijskih oblasti pa naj bi bil kronski dokaz o tem, da so na ladji eksplozivna sredstva. Prošnjo za vplutje v pristanišče Bar je zavrnila tudi Črna gora. Po poročanju nekaterih tujih medijev naj bi sicer ladja, ki je pred dnevi ostala še brez zastave, že zapuščala Jadransko morje.

Kot smo poročali že pred dobrim mesecem dni, proti koprskemu pristanišču pluje ladja MV Kathrin, ki po navedbah nekaterih organizacij prevaža eksplozivna sredstva, namenjena proizvajalcem orožja v Izraelu, na Poljskem in Slovaškem. Ladja naj bi sicer v Luko Koper vplula 6. oktobra, njen prihod pa je najavljen ob polnoči. Na korpskem pristanišču so za N1 pojasnili, da natančne ure prihoda ladje v pristanišče ne vedo, saj je to odvisno od dovoljenja, ki ga izdata Uprava RS za pomorstvo in Finančna uprava RS.

Potem ko so aktivisti Gibanja za pravice Palestincev in organizacija Amnesty International pozvali slovenske oblasti, naj omenjeni ladji ne dovoli vplutja v koprsko pristanišče, so se zdaj za to zavzeli tudi v najmanjši koalicijski stranki Levici.

“V Levici pozivamo k prepovedi vplutja tovorne ladje MV Kathrin v Koper, potem ko je prišlo do razkritja pisnih dokazov, da prevaža orožje, namenjeno za Izrael,” so v javnem pozivu zapisali v Levici. Pisni dokazi za to, da ladja prevaža eksploziv, natančneje osem zabojnikov eksploziva Hexogen/RDX in 60 zabojnikov eksploziva TNT, je dopis namibijskih oblasti, ki so ladji konec avgusta prepovedale vplutje v tamkajšnje pristanišče.

“Namibijske oblasti ne želijo biti sokrive za vojne zločine izraelskih oblasti nad palestinskim ljudstvom v Gazi. Enako so se po javno dostopnih informacijah odločile tudi črnogorske oblasti, ki naj bi pred nekaj dnevi prav tako zavrnile vplutje,” pravijo v Levici.

Dopis, kathrin MV, namibija
Foto: N1

Tudi Portugalska, pod zastavo katere je ladja doslej plula, je ladji odrekla plutje pod njeno zastavo, še pravijo v Levici. Ladja MV Kathrin je minuli petek zaprosila za umik portugalske zastave, pod katero je plula. Ladja je sicer v lasti nemškega podjetja in je registrirana na Madeiri.

“Lastnik ladje je uradno in nepreklicno zahteval preklic registracije na Madeiri in zaprosil za umik portugalske zastave,” je v začetku tedna za portugalsko tiskovno agencijo Lusa povedal neimenovan portugalski uradni vir. “Ladja ne bo plula pod portugalsko zastavo. To vprašanje je zaključeno,” je dodal.

V Levici tako poudarjajo, da se je Slovenija kot podpisnica ženevske konvencije zavezala, da ne sme podpirati kršitev človekovih pravic, transfer orožja akterju v oboroženem konfliktu, pri katerem obstaja jasno tveganje, da bi to prispevalo k zagrešitvi vojnih zločinov ali drugih hudih kršitev zoper človečnost, je neposredna kršitev mednarodnega prava,

“Po Namibiji, Portugalski in Črni gori je zdaj na Republiki Sloveniji, da se postavi za mednarodno humanitarno pravo in za pravice Palestincev,” pravijo v Levici. Ob tem so spomnili, da je zaradi izraelskih napadov na Gazo in zasedena palestinska ozemlja umrlo že skoraj 50.000 ljudi, ob tem pa so vojaški pohod razširili še v Jemen, Sirijo in Libanon.

“Izrael ne sme dobiti tega orožja, roke slovenskih pristaniških delavcev pa se ne smejo umazati s krvjo žrtev Netanjahujevega genocida,” še menijo v najmanjši koalicijski stranki.

Ker je ladja MV Kathrin trenutno brez zastave, je obtičala sredi Jadranskega morja, iskanje nove zastave pa je v teku. Ladja tako do spremembe zastave ne bo mogla vpluti v nobeno pristanišče in bo morala ostati na odprtem morju. Nekateri tuji mediji sicer poročajo, da naj bi se ladja, ki ji nobeno pristanišče, kamor se je doslej namenila, ni dovolilo vplutja, že umika z območja Jadranskega morja proti Sredozemlju.

Položaj ladje MV Kathrin v Jadranskem morju (Foto: Vesselfinder/zajem zaslona)

Na N1 smo že pred slabim mesecem dni, ko je postalo jasno, da je omenjena ladja namenjena proti koprskemu pristanišču, naslovili vprašanja na Luko Koper, kabinet predsednika vlade in Finančno upravo. Iz Luke Koper so takrat sporočili, da vplutje ladij v koprsko pristanišče ni v neposredni pristojnosti Luke Koper, saj mora vsaka ladja – tovorniška ali potniška – pred vplutjem v slovenske vode pridobiti dovoljenje od pristojne institucije – Uprave RS za pomorstvo.

Iz Uprave RS za pomorstvo pa so pred dnevi dejali, da ji vplutja v koprsko pristanišče ne bodo prepovedali. Ob tem so pojasnili, da je za tovor, ki po prepričanju aktivističnih organizacij vključuje razstrelivo za Izrael, pristojna carinska služba, v primeru vojaškega tovora pa obrambno ministrstvo.

V kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba pa so na naša vprašanja v septembru odgovorili, da v primeru te ladje Luka Koper predstavlja vstopno točko v EU. “To pomeni, da tovor nadaljuje pot na destinacije v EU in tudi tokrat je ciljna destinacija tega tovora Srednja Evropa,” so še zapisali.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje