Lidija Jerkič za N1 pojasnila, zakaj predčasno odhaja z mesta predsednice ZSSS

Slovenija 13. Okt 202414:26 1 komentar
Oddaja pokojninska reforma
Foto: Aljaž Uršej/N1

Ob novici, da se Lidija Jerkič prihodnje leto umika s funkcije predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije še pred koncem mandata, se je pojavilo vprašanje, kaj bo z združitvijo ZSSS s Pergamom, ki je bila zelo aktualna pred sedmimi leti. Jerkič je za N1 pojasnila nekaj podrobnosti v zvezi s tem, pa tudi razloge za predčasen umik. Povedala je tudi, kaj bo počela po upokojitvi.

Lidija Jerkič se bo leta 2025 umaknila s funkcije predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS). Kot je povedala za N1, ni za to nobenega posebnega razloga, saj da gre za popolnoma naravno pot.

Že na zadnjem kongresu zveze je napovedala, da na funkciji ne bo do konca mandata in da mesto predsednice prihodnje leto predaja. “Organi pri nas za to vedo že od marca, ko sem povedala datum, od septembra pa tečejo postopki evidentiranja (kandidatov za njenega naslednika, op. a.). Nato imam še eno leto časa, da še na Sindikatu kovinske in elektroindustrije (Skei) najdemo ustrezno zamenjavo. Novi predsednici ali predsedniku zveze, enemu in drugemu, lahko – če bo kdo želel pomoč – še eno leto pomagam,” je pojasnila.

Na Skei tako namerava ostati do leta 2026, ko bodo imeli kongres, junija istega leta pa bo imela izpolnjene pogoje za upokojitev. “Konec koncev bom stara 64 let in je na neki način primerno z vseh zornih koncev, da se človek upokoji,” je ob tem dodala.

Združitev s Pergamom trenutno ni aktualna

Leta 2017 je bila napovedana združitev ZSSS in Pergama, a do nje nikoli ni prišlo. Kot je za N1 pojasnila Jerkič, se v povezavi s to združitvijo trenutno nič ne premika.

“Takrat je bil za to res velik zagon, vse skupaj je prišlo zelo daleč, potem pa je vmes prišla tisoč in ena stvar, od covida do stanja v javnem sektorju in pogajanj … Stvar se je ohladila, tako da je v tem trenutku združevanje na stranskem tiru in bo mogoče počakalo na mojega naslednika,” je povedala.

Sindikati
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Pa predsednica ZSSS ocenjuje, da bi bila ta združitev dobra rešitev? “Združitev bi bila zagotovo dobra. Zato se je začela – imamo stične točke. Sindikalne centrale že dolgo nismo imele nesporazuma, ki bi nas oviral pri delu, ali pa da bi demantirali stališča eden drugega. Človek se včasih vpraša, zakaj nas je sedem, saj smo kolegi,” je poudarila dobro sodelovanje vseh central.

Tehnično so seveda še vedno ločeni, saj ima vsaka centrala svoje organe in svoj princip dela. “Združevanje nima nobenih slabih lastnosti, pa tudi toliko dobrih, kot bi si človek predstavljal, ne. Glede na to, da delamo skupaj, nastopamo skupaj in imamo poenotena stališča, je to to.”

Nasploh pa Jerkič ocenjuje, da bo združevanje nekaj, kar bo v prihodnosti aktualno tudi na državni ravni. “Tudi marsikatero občino bi bilo dobro združiti, ne potrebuje vsakih 2.000 prebivalcev svoje. Ampak takšni smo, za sabo imamo zgodovino, ki je pomenila to razdruževanje, povezovanje pa je včasih težko, pa čeprav iz nerazumljivih razlogov.”

Sindikalne centrale v Sloveniji so poleg ZSSS še Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, KNSS-Neodvisnost, Slovenska zvezandikatov Alternativa in Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost.

Neizživeta popotniška žilica

Ker se bo Jerkič leta 2026 upokojila, nas je zanimalo tudi, kakšne načrte ima za to življenjsko obdobje.

“Imam veliko idej in neizživeto popotniško žilico. Hribi, če pa ne hribi, potem kolesarjenje … Silno bi me veselilo, če lahko naslednje leto prekolesarim dve dolgi poti, ki pomenita, da si teden dni na poti, vmes nekje prespiš, si ogledaš, kje si … Ja, imam ideje, imam,” je še dodala Jerkič.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje