Ljubljanska občina bo sanirala Grajski grič, posekala bo 205 dreves

Slovenija 08. Okt 202414:08 1 komentar
Ljubljanski grad
Ljubljanski grad. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na ljubljanski mestni občini so predstavili projekt sanacije pobočja Grajskega griča. Zaradi padajočega kamenja in erozije materiala iz gozda bodo na nekaterih območjih pri Starem in Mestnem trgu postavili zaščitne ograje, v gozdu pa posekali 205 nevarnih dreves. Za najprimernejša je strokovna komisija tega projekta izbrala sekcijsko sečnjo dreves in helikoptersko spravilo lesa. Datum začetka projekta, za katerega je ljubljanska občina v rebalansu proračuna namenila 1,2 milijona evra, še ni znan.

Ljubljanski župan Zoran Janković je s sodelavci Mestne občine Ljubljana na redni tedenski novinarski konferenci predstavil načrt za ureditev grajskega pobočja za večjo varnost ljudi in objektov pod njim. Na projekt se občina pripravlja že več let, namen pa je predvsem krepitev varovalne vloge gozda, varnosti stanovalcev na Mestnem in Starem trgu in sprehajalcev na Grajskem griču.

Kot je dejal podžupan Rok Žnidaršič, je občina prejela več pobud občank in občanov, predvsem stanovalcev na Mestnem in Starem trgu, ki sta neposredno pod Grajskim gričem. Pobudniki so namreč izrazili zaskrbljenost zaradi padajočega kamenja in drugega materiala s pobočja, zato so občino pozvali, naj se grajsko pobočje sanira oziroma zaščiti.

Tako so na ljubljanski mestni občini pridobili strokovna mnenja za pripravo projekta, novembra 2023 pa je bila oblikovana tudi interdisciplinarna komisija za ta projekt. Po besedah podžupana se je komisija sestala štirikrat, tudi na terenu, kjer je pretresala morebitne ukrepe za sanacijo. Nato je soglasno sprejela koncept izvajanja ukrepov sanacije.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je dejal, da je bilo usklajevanje ukrepov dolgoročno in kompleksno predvsem z gozdarskega vidika, saj se na omenjeni lokaciji prepleta veliko funkcij, gozd na tem območju pa ima tako varovalno kot zaščitno funkcijo.

Grajski grič so razdelili na tri območja glede na stopnjo težavnosti oziroma erozijske stopnje. Cona C je območje manjšega tveganja, kjer naklon terena ne presega 35 stopinj, cona B večjega tveganja, kjer je povprečni naklon terena okoli 45 stopinj, cona A pa je kritično območje, kjer je naklon terena 65 stopinj ali več.

“Na podlagi študije je bilo na tem območju evidentiranih 908 dreves. 289 dreves je na območju A, na območju B 171 dreves in na najmanj strmem območju C 448 dreves. V strokovnem mnenju po pregledu območja je bilo podrobneje obravnavanih 69 dreves z območij B in C,” je dejal Danev.

Razdelitev območij sanacijskih del glede na zahtevnost terena (Foto: Mestna občina Ljubljana)

Za sečnjo je predvidenih 205 potencialno nevarnih dreves

Zavod za gozdove Slovenije je izdal odločbo o odobritvi poseka dreves na obravnavanem območju, skladno s strokovnim mnenjem, ki ga je izdala ljubljanska biotehniška fakulteta, in z usmeritvami interdisciplinarne strokovne komisije tega projekta. Skupaj je za posek predvidenih 205 dreves, kar predstavlja dobrih 22 odstotkov vseh evidentiranih dreves oziroma 105 kubičnih metrov drevja.

Kot je pojasnil Danev, so bili jasno začrtani tudi kriteriji za izbor dreves, ki so vplivali na končno odločitev, ali je določeno drevo primerno za sečnjo. Med njimi so bili lokacija drevesa, škodni potencial drevesa in njegove lastnosti (poškodovanost, debelina debla, asimetričnost krošnje in nagnjenost drevesa).

Ljubljanski grad (Foto: Mestna občina Ljubljana)

Na najbolj kritičnem območju (cona A) je za sečnjo predvidenih 154 dreves, kar predstavlja 53 odstotkov vseh evidentiranih dreves na tem območju. To so predvsem drevesa, ki rastejo iz skalnate stene. Na območju B bo posekanih 32 dreves, na območju C pa 448. Po besedah direktorja Zavoda za gozdove Slovenije so na območjih A in B predvideni tudi dodatni zaščitni ukrepi, da se “dolgoročno preprečita padanje kamenja in nadaljnja erozija terena”, ki ogroža objekte.

Za zavarovanje območja pod gričem bodo nameščeni trije tipi zaščite, in sicer zaščitna ograja, podajno-lovilna ograja in sistem za aktivno stabilizacijo brežine.

Po Danevovih besedah je bilo eno bolj kompleksnih vprašanj, kako bi bilo treba izvesti vsa omenjena dela, da bi ta imela čim manjši vpliv na okolje in tla griča.

“Kakršnokoli delo na terenu, torej posek in spravilo drevja na zemlji, bi povzročilo dodatne poškodbe tal in poškodbe podstojnega drevja. To bo postalo novo drevje na tem območju, ne želimo si, da bi bila tukaj goličava. Na podlagi omejitev smo sklenili, da je za to območje najprimernejša arboristična obdelava dreves, torej sekcijska sečnja dreves in helikoptersko spravilo lesa,” je dejal direktor zavoda.

Sečnja dreves ne bo poslabšala stanja na tem območju

Po njegovih besedah bo takšen način omogočil fazno izvedbo del, ob tem pa bo najmanj ogrožal preostalo drevje, zeliščno in grmovno vegetacijo, varnejši bodo tudi tla, objekti in okoliške poti. Danev je poudaril, da omenjeni način sečnje in odstranjevanja ne bo povzročil novih erozijskih žarišč, prav tako pa omogoča hitro izvedbo del.

Na vprašanje, ali posek dreves na Grajskem griču ne bo poslabšal stanja, je direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev dejal, da ga ne bo. “Na določenih naklonih in specifičnih tleh, ko drevo doseže določeno dimenzijo in asimetričnost, z lastno težo že škoduje gozdnemu zemljišču in ima porušitveni potencial. Temu je bila namenjena tudi individualna obravnava 69 dreves,” je pojasnil.

Dodal je, da bodo po poseku ostali štori, njihove korenine pa bodo še nekaj let varovale kompaktnost tal.

Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet na Mestni občini Ljubljana Maja Žitnik je dejala, da gre za izjemno kompleksen projekt, za katerega še nimajo izbranega izvajalca. Od izvajalca pričakujejo, da bo lahko opravil vse naloge, torej od sečnje, helikopterskega odvoza drevja do postavitve zaščitnih ograj.

“Ta trenutek pripravljamo razpis in razpisne pogoje za izbor izvajalca. Radi bi ga objavili v sredini oktobra, da bi lahko izvajalca izbrali že v sredini novembra. Poseg na območju Grajskega griča bi radi začeli že letos,” je pojasnila Žitnik. Dodala je, da so na oddelku že pristopili do vseh stanovalcev pod omenjenim območjem in na njem in od njih pridobili soglasja za poseg.

Območje sanacijskih del na Grajskem hribu
Območje sanacijskih del na Grajskem hribu (Foto: Mestna občina Ljubljana)

Ljubljanski župan Zoran Janković je po predstavitvi pohvalil delo strokovne komisije in njene rešitve. Dejal je, da je bila pred kratkim na območju Mestnega trga potrebna intervencija, ko je kamenje z griča začelo padati v atrij enega od tamkajšnjih objektov. “Takrat smo videli, kako velika težava je to in kako grozno težak bo poseg v tej coni A.”

Dejal je, da sam ne more natančno napovedati, kdaj se bodo dela začela, je pa dodal, da bodo pri tem upoštevali tudi dogajanja in prireditve na Ljubljanskem gradu. Sproti bodo obveščali občanke in občane, katere poti na grad bodo v času del zaprte.

Projekt omenjene sanacije je bil v rebalansu proračuna ljubljanske občine ocenjen na 1,2 milijona evra, vendar je župan Janković na novinarski konferenci ocenil, da bodo stroški nižji, a da so si za vsak primer vzeli nekaj rezerve. Po njegovih besedah bo tako najdražji del sanacije predstavljalo postavljanje zaščitnih ograj in ne helikopterski odvoz lesa.

Zoran Janković
Ljubljanski župan Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje