Ljubljanske ceste bodo pokale po šivih

Slovenija 27. Avg 202413:28 1 komentar

Ob začetku šolskega leta na cestah pričakujte gnečo. Na ljubljanski občini opozarjajo, da bodo promet dodatno ovirala dela, več glavnih cest ostaja zaprtih. Poleg spremenjenega cestnega režima zaradi del prihajajo tudi spremembe nekaterih linij LPP – ena se ukinja, nekatere pa bodo po novem v določenih terminih vozile samo na klic.

Začetek šolskega leta in poletnih dopustov pomeni gnečo. Na ljubljanski občini zato že vnaprej pozivajo k strpnosti, saj na cestah v prestolnici potekajo številna dela, ki dodatno ovirajo promet.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci poudaril, da so se v zadnjih treh letih lotili prenove več kot 300 cest in da se soočajo s kritikami, da prenove trajajo predolgo. “Brez gneče in slabe volje ne gre,” je komentiral župan in dodal, da bodo v primeru lepega vremena z začetkom šolskega leta odprli več pomembnih cest.

Med njimi je križišče na Ižanski cesti, kjer promet trenutno poteka izmenično enosmerno. V nedeljo bo križišče popolnoma zaprto, v ponedeljek pa normalno prevozno. “Gnečo, ki bo nastajala do takrat, vzemite v zakup.” Župan je prepričan, da bo v ponedeljek prav tako že prevozna Linhartova cesta.

“Prosim za strpnost, v prihajajočem tednu bodo ceste polne. Upoštevajte, da bo kakšna cesta, ki je sicer normalno prevozna, zaradi del zaprta,” je pozval Janković.

Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Borut Živulovič /BOBO)

Vodja občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti Maja Žitnik je podrobneje predstavila potek del na večjih cestah. Poudarila je, da prenove cest v prestolnici res potekajo dolgo, a da je na dolgi rok to za prebivalce veliko boljše. “V sklopu aglomeracije cest urejamo zelene pasove, pločnike in kolesarske steze,” je razložila.

Žitnik je poleg delne zapore Ižanske ceste in popolne zapore Linhartove ceste naštela še več drugih večjih del na prometnih vpadnicah. Med drugim je omenila delno zaporo Vilharjeve ceste, popolno zaporo Jurčkove ceste in izgradnjo krožišča na Zaloški cesti. “Prav tako je na Rakovi Jelši večje območje, kjer se popolne zapore selijo iz ulice v ulico,” dodaja. Na občini predvidevajo, da se bodo dela na omenjenih cestah končala nekje do konca jeseni.

Prenova Dunajske ceste pri železniškem nadvozu bodo trajala nekoliko dlje. Tam je trenutno delna zapora vozišča ter popolna zapora obeh pločnikov in kolesarskih stez.

Linija 7L se ukinja, odpira se nov P+R

Prihajajo tudi spremembe nekaterih linij LPP, je na novinarski konferenci povedal namestnik direktorja LPP Rok Vihar. Z začetkom septembra bodo na Letališki cesti odprli novo parkirišče P+R, posledično se bosta nekoliko spremenili trasi linij 27 in 7. Linija 7L se ukinja.

Linija 27 bo po novem vozila po Ameriški ulici. Postajališče BTC uprava se bo zato premaknilo pred kristalno palačo. Linija se nato nadaljuje do tržnice, kjer se bo postajališče premaknilo na vzporedno cesto, in gre mimo Emporiuma do nove končne postaje Letališka.

Linija 7 bo po novem potekala po trenutni trasi linije 7L, ki se ukinja. S tem želijo na LPP nadomestiti možen izpad avtobusov v območje Koloseja in City parka, je pojasnil Vihar. Tudi linija 7 po novem pot zaključuje na novem P+R Letališka.

Novo parkirišče P+R bo imelo skupaj 110 parkirnih mest za osebna vozila, od tega šest za invalide. Vihar poziva k uporabi nove pridobitve. Dnevno parkiranje stane 1,3 evra in se povrne z vozovnico mestnega prometa LPP.

Nekatere linije bodo vozile samo ob najavi potnika

Spremembe uvajajo tudi na linijah 10, 16, 23 in 26. Kot je pojasnil Vihar, gre za manj obremenjene linije, zato uvajajo vožnjo na klic. To pomeni, da bo treba prevoz na določeni liniji vnaprej najaviti. “Na teh linijah bomo delno ali celo v celoti izvajali storitev prevoza na klic, kar pomeni, da mora potnik prevoz dve uri vnaprej najaviti v naš klicni center,” je razložil.

Pri liniji 10 se redni prevoz izvaja do 15.30, nato tam velja storitev na klic. Na liniji 16 bo redni prevoz trajal do 15.40, nato bo linija vozila na klic. Linija 23 bo v celoti vozila le kot prevoz na klic, pri liniji 26 pa je nekoliko bolj zapleteno. Ker so avtobusi na njej ob nekaterih urah zelo polni, ob drugih pa ne, se bodo prevozi na klic izvajali izmenično čez celoten dan, potniki spremembe lahko razberejo v voznem redu.

“Kot prevozi na klic so izvedeni izključno tisti prevozi, kjer so bila vozila v večini primerov prazna. Seveda se lahko te ukrepe obrne tudi v drugo smer, če se bo pojavilo povečano povpraševanje,” je zaključil Vihar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje